≫ 

3 godine od smrti "sina plavih šuma i livada": Stihove Dobrice Erića snimali su Miroslav, Ceca, Novica...

Pesnik "Devojke iz grada" preminuo je na današnji dan, 29. marta 2019.

  • 0

"Teče reka, teče Gruža kroz guste vrbake,

teče Gruža a ja tužan posmatram brzake.

Vene trava, vene moje lice, nema više moje ljubičice,

delili smo i radost i tugu, a sad bez nje čekam zimu dugu.

Jesen ide, kiša pada, ja te volim ko nekada,

i milujem trave meke, a ti gajiš tuđa stada

i ko zna s kim stojiš sada na obali druge reke.

Stani brza reko, stani, za me nema broda,

protekoše naši dani ko ta bistra voda.

Da li plaču ili se vesele, tvoje oči najnežnije cveće,

tvoje usne što su mi se klele da nas niko rastaviti neće.

Teče reka, teče Gruža kroz guste vrbake,

teče Gruža a ja tužan gledam u brzake.

Da l' sad stojiš na obali i ti i gledaš u nepoznatu reku,

i da l' će se negde sastaviti ti talasi što pred nama teku."

(Novica Negovanović - Dobrica Erić)

Iako je izbegavao estradizaciju i diskografizaciju svojih stihova, tridesetak pesama Dobrice Erića snimljeno je (na ovaj ili onaj način) na nosačima zvuka: "Devojka iz grada", "Razboleh se pod trešnjama" (Miroslav Ilić), "Detelina sa četiri lista", "Greška" (Ceca), "Teče reka, teče Gruža", "Hej meseče, brate", "Jedna crnka iz beloga grada", "Poljubac je doručak najslađi" (Novica Negovanović), "Ranjeno je srce moje", "Oprosti mi majko" (Dobrivoje Topalović), "Jedna suza u mom vinu ćuti", "Beli grade, beli vinograde" (Nedeljko Bilkić), "Bosno moja, jabuko u cvetu" (Miloš Bojanić), "Bluzo moja satkana od cveća" (Lepa Lukić), "Tugo moja, košuljo od cveća" (Goca Stojićević), "Proleće mi budi uspomene" (Vera Ivković), "Vodonoša" (Toma Čolović), "Moja najdraža reka", "Noćni pastir" (Đuza Stojiljković), "Svitac i vodeničar", "Sunce" (Mira Peić), "Jedna Mirjana iz mog sela" (Dragan Laković)...

- Naravno, voleo sam da moje pesme propevaju. Srce mi puno kao suncokret kad moje stihove pevaju čobanice, žeteoci na mobama, pevačke izvorne grupe. Jedino nisam voleo komercijalizaciju mojih pesama na estradi. Ja sam pesnik naivac, pišem za narod a ne za estradu - govorio je Dobrica Erić (1936 - 2019) u mikrofon Muzičke apoteke.

- Obren je jedan od prvih kompozitora koji me uverio da može da komponuje pesme na moje stihove. Doduše, i Obren je bio izuzetan pesnik, učestvovao sam u toj njegovoj putujućoj družini "Raspevana Šumadija". Obrenovi seljaci i pomeljari pevušili su moje stihove mnogo godina pre snimanja sa estradnim zvezdama.

I "Devojka iz grada" se pevala i snimala i pre Miroslava Ilića. Prvu verziju "Devojke iz grada" snimio je Miladin Vukićević na melodiju Dobrivoja Baskića, bez usporavanja i prelaza kao kod Obrena, sa refrenom, skraćenim tekstom i naslovom "Sin sam plavih šuma i livada".

Opevao je Dobrica i Moravu i Gružu, ali je napisao i ovu odu: "Dao bih sve tri Morave za jednu Gružu koja me naučila da volim vodu." I Novici Negovanoviću je posebna draga pesma "Teče reka, teče Gruža".

- U pesmi sam obično polazio od teksta, tražeći da zadovolji zahteve i književne i muzičke metrike, tako da melodojska linija bude ista u svim strofama. Takve pesme i slušaoci lako primaju, zato i kažemo za dobru pesmu da teče kao reka, da se sluša u jednom dahu.

- Eto, mene ne proslavila "Jedna reka u mom kraju", svima znana pesma jer se tiče svih reka i svih ljubavi - pričao je legendarni Novica Negovanović.

- Ali je meni naročito draga pesma "Teče reka teče Gruža", i zbog Gruže i zbog jedne Gružanke. Dobrica Erić je opevao (neki kažu oplakao) jednu ljubav sa optimističkom porukom da će se "negde sastaviti ti talasi što pred nama teku".

Muzička apoteka stihovi Dobrice Erića Foto: Promo

Snimio je Novica još tri Dobričine pesme ("Hej meseče brate", "Poljubac je doručak najslađi", "Jedna crnka iz beloga grada") i to na melodije Predraga Negovanovića.

- To su prelepe pesme, al' se nisu mnogo čule. Snimljene su 1989. godine, na Novičinom poslednjem albumu uoči odlaska u Ameriku. Sem toga, odlučili smo se da na albumu svira Tomica Miljić sa svojim ansamblom, da pesmama udahne nešto novo u svirci i aranžmanu.

- Moja najpoznatija kompozicija na Dobričine stihove svakako je "Bosno moja, jabuko u cvetu" koju sam komponovao za Miloša Bojanića. Velika je odgovornost komponovati pesmu na Dobričine stihove, budući da nije voleo nikakve izmene. Dešavalo se da i melodoju promenim u nekim strofama da bi Dobričina reč bila autentična - kaže maestro Predrag Negovanović.

Pesnik "Devojke iz grada" preminuo je na današnji dan, 29. marta 2019.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA