≫ 

"Pevaj ujko, pevaj rode": Da li je ovo najveći namenski hit?

Ni kraće ni jednostavnije pesme, ni većeg hita

  • 1

"Nema pesme i meraka bez sestrića i ujaka.

Pevaj ujko, pevaj rode, daj sestriću razonode.

Nema pesme i veselja dok moj ujko ne zapeva.

Hoćemo li moj ujače zapevati malo jače.

Hoćemo li vino piti i u zdravlje nazdraviti."

(MićaTeofilović)

Ni kraće ni jednostavnije pesme, ni većeg hita. Pokazalo se da i nad popom ima popa, da i nad hitom ima hita. Ovo je i matematički jedna od najemitovanijih narodnih pesama u pozdravima, željama i čestitkama slušalaca i jedna od najtraženijih svadbarskih pesama.

- Kad sam 1975. snimio "Ide Mile putićem i peva", predstavnici Diskosa su mi širom otvorili vrata i rekli da mogu "u po dana, u po noći" da snimim šta god hoću. 1985. godine (kada se u svim diskografskim kućama čekalo na red za izdavanje) odneo sam u predstavništvo Diskosa u Beogradu gotovu pesmu "Pevaj ujko, pevaj rode" - priča Mića Teofilović, autor i izvođač legendarne namenske pesme .

- Nisam čekao da moj urednik Ćole iz Diskosa bude sam u kancelariji, nego sam mu tekst pesme pokazao u prisustvu velikih pevačkih i kompozitorskih zvezda. Kad je Ćole pročitao tekst pred svima, počeo je onako podrugljivo da se smeje što se proširilo i na kolege: "Pevaj ujko, pevaj rode, daj sestriću razonode. Ovo da snimiš, ovo da ide na radiju, ovo mi da izdamo!?" Pocrveneo sam od stida, nisam znao šta me snađe.

Iako postiđen i posramljen pred kolegama, Mića je mnogo očekivao od pesme koju je nekoliko godina uspešno svirao i pevao na veseljima.

- Uvideo sam koliko je važno srodstvo i kakva je ljubav između ujaka i sestrića. Naravno, svaki mladoženja ima svoju majku, ali ako majka ima i rođenog brata, eto još većeg veselja. Na milion mesta sam svirao mladoženji koji liči na majku, a povukao na ujaka.

Tek posle pet godina čekanja u Diskosu, pesma "Pevaj ujko, pevaj rode" našla se na LP-iju Miće Teofilovića.

- 1990. uspeo sam da nagovorim i namolim ove moje u Diskosu da mi izdaju "Ujku". Pripremio sam orkestar od dvanaest ljudi i snimio "Ujku" u dijalogu sa mojom dragom prijateljicom i koleginicom Gocom Stojićević. Čim smo izašli iz studija, legendarni tonski snimatelj Aca Radojičić je rekao: "Ovo će biti hit svih vremena."

Tako je i bilo. Ploča je prodata u dijamantskom tiražu, a radio stanice su isplaćivale plate samo od želja i čestitki uplaćenih uz "Ujku". I Mićine kolege su zbog "Ujke" poboljšale krvnu sliku u novčaniku. Kad me Goca Stojićević pitala koja joj pesma najbolje ide na radiju, kao iz topa sam odgovorio - "Pevaj ujko, pevaj rode".

- Eto kako se menjaju ukusi. Moje urednike pre 40 godina bilo sramota zbog "sestrića i ujaka", a šta mislite kako je tek mene sramota kad čujem šta sve moje mlađe kolege danas pevaju: "kralj kokaina", "kučka", "gaćice", "kurva", "smrad".

I ujne su dočekale svoju pesmu iz muzičke radionice Miće Teofilovića. Početkom ovog veka snimio je Mića pesmu "Plaća ujko, pevaj ujna".

- Snimio sam nastavak pesme "Pevaj ujko, pevaj rode" i nazvao sam je "Ujnina pesma". Čim krene ova lepršava pesmica, svaki ujak se munjevito hvata za džep i kiti muziku.

"Pevam ujni pesmu ovu, pevao sam i ujkovu.

Plaća ujko, pevaj ujna dok ne svane zora rujna.

Veselo je belo lice naše ujne lepotice.

Naša ujna vita jela, svakog momka bi zanela.

Hajd' povedi ujna kolo nek' se vije naokolo."

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    2. april 2022 | 09:40

    " Pevaj ujko, pevaj rode " i pesma " Ja vragolan i moj deda " su pesmetine i hitčine za sva vremena. Neprevaziđene. Meni je za nijansu draža ova druga, jer sam deda Bogu hvala.Živela naša deca i neka ih čuva dragi Bog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA