≫ 

Priča o najpevanijim mostovima: Tri decenije pesme "Mostovi na Morači"

Pesma "Mostovi na Morači" pobedila je i svog pisca i svog kompozitora i svog pevača. Snagom svoje poruke prošla je i ono Njegoševo majstorsko rešeto zvano vrijeme

  • 0
Muzička apoteka Mostovi na Morači Nešo Lutovac Foto: Youtube/RTS Najlepše narodne pesme - Zvanični kanal, Promo

"Preko mosta na Morači moj se korak samo čuje,

kao da nam noćas kasno stari zlatar burme kuje.

Ej, mostovi na Morači, vi spajate rastavljene,

recite mi da l' će sudba sastaviti nju i mene.

Preko brda Ljubovića rujna zora javlja meni,

baš k'o nekad kraj Ribnice šetaćemo zagrljeni.

Hladan vjetar sa Gorice kao druga trijezni mene,

pa mi šapnu naći ćemo dio sreće izgubljene."

(Beki Bekić - Ruždija Krupa)

Ova pesma nije tako stara kao što izgleda. Čini nam se kao da se peva sto godina, a snimljena je 1995, na drugom albumu Neše Lutovca.

- "Mostovi" imaju i svoj pedigre i svoju radijsku predigru. Imao sam sreće da je pesma snimljena na vrhuncu slušanosti "Radija 101". Ubačen sam po protekciji u "Folk maraton", da se predstavim sa mojom prvom pločom i da nešto otpevam na suvo - priča Nešo Lutovac

- Posle dva-tri dana zvoni mi telefon, čovek sa druge strane žice kaže: "Dobar dan, ovde Ruždija Krupa iz Priboja." Pomislih da se neko sa mnom šali, ali čuh pravu bujicu komplimenata na račun mog pevanja na "Stokecu".

- Krupa mi reče da ima pesmu za mene i da samo ja treba da je donesem. Odrecitova mi strofu i refren, a ja mu rekoh: "Dođi zemljače sutra u Beograd, ovo je moja lična karta." Verovatno sam imao vezu sa "geometrom".

- Ovakvu pesmu može da napiše samo vrhunski pesnik, koji nosi dah tog podneblja, koji oseća i Lim i Moraču. Zna se šta je potrebno domaćici da napravi dobru pitu.

- Kad imaš dobar tekst, imaš šansu da napraviš dobru pesmu. Ukras ovoj pesmi dao je i aranžman Gorana Mitića, koji je poreklom iz Leskovca a ima izuzetan osećaj za dvojku i za pesmu iz Crne Gore.

Pesma "Mostovi na Morači" pobedila je i svog pisca i svog kompozitora i svog pevača. Snagom svoje poruke prošla je i ono Njegoševo majstorsko rešeto zvano vrijeme.

- Ova pesme je aktuelna, i tek će biti aktuelna. To je vizionarska pesma sa univerzalnom porukom - vi spajate rastavljene. U ovom turbulentnom vremenu, na ovom našem balkanskom buretu baruta, bilo je mnogo bolnih rastanaka. Zato nam i treba jedna optimistička poruka da ćemo se opet sastaviti.

"Mostovi" su uveliko onarođeni, a Nešo Lutovac je osetio i slatke i gorke plodove svog najvećeg hita.

- Ja sam ponosan na pesmu "Mostovi na Morači". U ovoj prezasićenosti veliki je uspeh imati i jednu komponovanu pesmu koju svi znaju i koja će te nadživeti. I daleko popularnije kolege nemaju takav hit.

- S druge strane, zbog "Mostova" nisu se čule mnoge dobre pesme iz mog opusa. Snimim novim album, odnesem na promociju, a urednici radija i TV kažu: "Lepe pesme, ali mi hoćemo "Mostove". I možeš da se žališ upravi vodovoda, ali "Mostovi" pobeđuju.

"Mostovi" se snimaju i presnimavaju, ušli su i u RTS-ov izbor "60 najlepših pesama", a Nešo i da hoće da ih zaobiđe ne može.

- Milion puta sam je otpevao uživo, trudeći se da joj uvek dodam neku novu emociju i neki novi ukras. Sve su to lepote živog donošenja pesme. Zato me i ubija pitanje - pevaš li uživo? A kako se peva drukčije no uživo!?

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA