≫ 

Toma Zdravković uz aranžman i svirku Ace Stepića: Tomine pesme su neodvojive od Tome

Ovo je jedna od devet pesama iz Tominog opusa koju je svojom harmonikom i sa svojim ansamblom odsvirao Aca Stepić

  • 0

"Ti si moja uspomena divna,

još za tobom moje srce pati,

da l' se sećaš kad si sa mnom

brala ruže, plakala,

i rekla mi da me voliš kao nikoga.

Ljubavi, živote moj,

ne mogu, ne mogu bez tebe.

A sudba je sasvim drugo htela,

drugom ruže i ljubav si dala,

ja ostadoh sam da lutam,

da te tražim, da tugujem,

mesto tebe tvoju sliku da milujem."

(Toma Zdravković - arr. Aca Stepić)

Ovo je jedna od devet pesama iz Tominog opusa koju je svojom harmonikom i sa svojim ansamblom odsvirao Aca Stepić (1932 - 2021), legendarni kompozitor i šef čuvenog estradnog ansambla.

- Toma i ja smo bili nerazdvojni, nekoliko godina smo bili udarni članovi "Beogradske estrade". Bezmerno mi je verovao i kao šefu orkestra i kao svom ličnom blagajniku. Ja mu dam honorar, sednemo u auto, a Toma me zaustavi da svratimo u "Metropol". Uzme mikrofon pevaču, obrati se konobarima i gostima, pozdravi ih u svoje i moje i saopšti da čašćava sve prisutne - pričao je Aca Stepić u Muzičkoj apoteci.

- Posle nekoliko takvih čašćavanja, ja mu kažem da prikoči, da brine malo i za svoj džep, a Toma će ti meni: "U svom detinjstvu nisam imao šta da jedem, išao sam zakrpljenih pantalona. Odrastao sam u siromaštvu i ko zna šta bi bilo sa mnom da mi ljudi nisu pomagali. Sad je došao red da i ja pomognem druge, makar da im ulepšam veče.

- Toma mi je bio kao mlađi brat. Imao sam razumevanja za sve njegove "bubice" i boemske ispade. Događalo se da muzičari kreću na koncert, a samo Tome nema u zakazano vreme. Tad sam nastupao ja sa svojim metodama.

O Tomi se sa nepodnošljivom lakoćom pišu feljtoni i knjige, snimaju filmovi. Ispade da ga najbolje poznaju i najviše vole oni koji ga nikad nisu videli.

- Probudim Tomu, unesem ga na zadnje sedište auta, ja vozim a on spava. Kad stignemo, Toma i ne zna gde smo, pa usledi bujica: "Kompiri, indijanci, gde ste me doveli?" U hotelu se malo odmori i sredi, dođe za muzički sto odmoran i svež, spreman za nastup. A kad izađe pred publiku, tek onda vidimo da se svaki trud oko Tome isplatio.

Aca Stepić je sa svojim ansamblom bio idealan za prve ploče Tome Zdravkovića, za taj suptilni spoj zabavne i narodne muzike. Aranžirao mu je i odsvirao devet pesama na četiri singla zagrebačkog Jugotona: "Ljubavi živote moj", "Danka", "Rastajemo se", "Dete ulice", "Neću plakati zbog tebe", "Noći su tužne sve", "Boli, boli", "Dolazi, dolazi", "Nedžmija".

- Tomine pesme su hitične, pamtljive, znao je sa malo teksta da kaže mnogo. Pesme koje sam mu svirao i aranžirao zvuče lepršavo, skoro festivalski, u marijačii fazonu. Doduše, Tomine pesme su uvek mlade, potpuno je svejedno u kom su fazonu. Jesu i narodne, jesu i zabavne, a najviše Tomine.

- Koliko god mi je drago što Tomine pesme toliko žive, toliko se razočaram kad čujem kako ih pevaju kolege na televiziji. Nije to - to! Zakuju ga klinci tehnički, intonativno i dikcijski ponekad i bolje od ome, ali fali Tomina emocija. Za mene su Tomine pesme neodvojive od Tome i treba ih pustiti da žive sa Tomom.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA