≫ 

Koliko su filmske uloge podigle Silvanu i Lepu: Sećanje na dane velikog rivalstva

U Titovom "komunističkom raju" s početka sedamdesetih više se raspravljalo o Silvani i Lepi nego o "maspoku" i poljuljanom "bratstvu i jedinstvu"

  • 0
Muzička apoteka Silvana Armenulić Foto: Promo

"Šta će mi život bez tebe dragi,

kad drugu ljubav ne želim da imam,

sanjam te, sanjam, skoro svake noći,

samo si ti u srcu mom.

Noćas mi srce pati,

noćas me duša boli,

teško je kad se voli,

kad ostaneš sam.

Jesen je tužna već odavno došla,

uzalud čekam, uzalud se nadam,

o majko moja koliko ga volim,

samo je on u srcu mom."

(Toma Zdravković)

Vruhanac Silvanine popularnosti je pojavljivanje u seriji "Ljubav na seoski način" iz 1970. sa Tominom pesmom "Šta će mi život". Doduše, Zilha je postala Silvana i pre legendarne serije, ali teško da bi postala megazvezda bez ta tri minuta u kadru sa Čkaljom.

Lepotica tužnih očiju, bujne kose i raskošnog dekoltea na šarenoj haljini dobila je na samopoudanju. Filmadžije su počele da se otimaju o Silvanu, pa su joj već 1972. ponudili novu ulogu u filmu Fadila Hadžića "Lov na jelene".

- Odlazim u Pulu na premijeru svog filma. Biće to definitivni sumrak Lepe Lukić i ja s naporom skrivam tugu koja me zbog toga mori - govorila je Silvana novinarima uoči projekcije.

- Ali, zar sam ja kriva što Lepin lični kompozitor priznaje da joj je pisao šund pesme: "Dođe vrabac i na prozor čuk-čuk-čuk-čukne..." Ma, hajde, molim vas!

- Lepa ima divan glas, ali samo za šumadijski melos. Iz mojih pesama izvire ljubav, bez obzira da li su to narodne pesme, romanse ili zabavnjaci. Za pesmu nije dovoljan samo glas, traži se još i persona, kultura, šarm.

Ni Lepa nije mirovala, a naročito "Lepisti", njeni obožavaoci. Za samo godinu dana i Lepa ostvaruje dve uloge, i to u filmu "I bog stvori kafansku pevačicu" iz '72. i seriji "Kamiondžije" iz '73. PGPRTB objavljuje dva Lepina singla sa pesmama Pere Tanasijevića ("Udajem se sutra", "Ja neću da plačem", "Ne skidaj burmu", "Pijanica", "Od šofera većeg lole nema") iz pomenutog filma i serije.

- Silvana bi od mene mogla da nauči kako se glumi, kad već nije naučila kako da se oblači - uskliknula je Lepa posle popularnih kadrova sa Pajom, Čkaljom, Batom Živojinovićem, Tozovcem, Burdušem...

U Titovom "komunističkom raju" s početka sedamdesetih više se raspravljalo o Silvani i Lepi nego o "maspoku" i poljuljanom "bratstvu i jedinstvu". Te čija je garderoba pristojnija, te ko je lepši a ko pametniji, te ko ima brojniju publiku.

Tako je krenulo i rivalstvo Lepe i Silvane, prvo veliko estradno rivalstvo između dve pevačice narodne muzike. Lepa je godinu dana mlađa, ali je pre Silvane snimila prvi hit, te legendarne "Putiće".

- Silvana i ja smo bile u odličnim odnosima, a novinari su i tada bili željni skandala i krvi. Mislim da nam je to rivalstvo prijalo, Silvana je bila vredna da mi bude rivalka, verujem i ja njoj. Silvana je pre mene počela da peva, ali je posle mene postala popularna.

- Bivalo je i kasnije velikih rivalstava između mojih koleginica, ali ovo je bilo prvo. Kao kad neko snimi veliki hit, pa ga kasnije presnime mnogi. Original je original i kad je rivalstvo u pitanju - zaključuje Lepa.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA