≫ 

Evo koja pesma i koji kompozitor su prelomili da Nada Obrić batali državnu službu i ode u pevače

Otišla je Nada iz državne službe na mnogo širi, blistaviji i nesigurniji teren. Dobila je Nada aplauz i kad je odlazila iz državne službe, onaj iza leđa

  • 1
Nada Obrić Muzička Apoteka Foto: Promo

"Ne dozvoli da te druga voli,

ne daj srce zbog tebe da boli.

Budi moj, budi moj svaki dan,

ti si moj, ti si moj davni san.

Vidim da sa tobom ima lijepih žena,

kao da za mene više mjesta nema,

ali do'će vreme, bićeš pokraj mene.

Nemirno je srce moje dok te čeka,

nadam ti se, pa me grije nada neka,

čuvam želje svoje samo za nas dvoje."

(Blagoje Košanin)

"Ne dozvoli da te druga voli", "Dugo te, dugo, očekujem", "Čuvaj me", "Oj, ljubavi moja prošla", "Suze teku same", "Sad mi trebaš više nego ikad", "Pogledaj me ti u oči", "Nije, nije lako bez tebe", "Ti ljubi drugu", "Ti si meni drag", "Kad moj dragi u armiju krene", "Reci da l' te je moja tuga bolela", "Ni meni ni tebi lako nije", "Sad je vreme da drukčuje živim", "Nauči me", "Ljubavi moja", "Ljuta sam na tebe", "Ima li nade za nas dvoje", "Kada volim ja se borim", "Zagrli me", "Kasno je, kasno", "Javi mi se", "Nadam se", "Zbogom ljubavi", "Ostavljam te", "Shvati me", "Dok sviću zore", "Krali smo poljupce", "Plašim se", "Biću tvoja", "Okreni se", "Kaži mi, kaži", "Uzmi me", "Čuj me dragi", "Neću priznati bol", "Čekam i čekaću", "Tebe nema", "Sama živim", "Nađi me dok samujem", "Ko je kriv za moju tugu"...

Eto, to je rezultat saradnje Nade Obrić i Blagoja Košanina - osam albuma, četrdesetak snimljenih pesama, desetak večitih hitova, milioni prodatih ploča.

- Kad sam 1981. godine snimila "Ne dozvoli da te druga voli", bila sam u dilemi - čega da se odreknem, prava ili pevanja.

- Na državnom poslu sam bila cenjena i poštovana, ispunjena i ostvarena ličnost. S druge strane, ova pesma je postala tako veliki jugoslovenski hit da sam morala da prelomim - priča Nada Obrić za Muzičku apoteku.

Nada je prelomila na stranu muzike. Nikakav gubitak za pravo i pravdu, a mnogo veliki dobitak za narodnu muziku.

- Bila sam čudna i u pravničkom poslu. Zamislite, u tom "komunističkom sustavu" ja sam bila inicijator da se u državnom organu, u jednoj sarajevskoj opšitni, radi na normu. Tako je bilo sve dok ja nisam otišla iz opštine, a kako je danas, nisam sigurna.

- Teško mi je padala ta pravnička i pevačka podvojenost. Kolege pravnici su to gledali sa nipodaštavanjem, zluradošću i ljubomorom: "Lako je njoj, ona za noć zaradi našu platu!"

Otišla je Nada iz državne službe na mnogo širi, blistaviji i nesigurniji teren. Dobila je Nada aplauz i kad je odlazila iz državne službe, onaj iza leđa.

- Posle četrnaest godina opštinske službe, rešila sam da se posvetim samo muzici. Nije bilo lako pevati svaki vikend i ponedeljkom se vraćati u kancelariju. Često mi se dešavalo da sa puta, direktno iz auta, dolazim na posao i trpim poglede i ogovaranja ljubomornih kolega.

- Znam samo da mi je Moma Janjatović, sekretar opštine, priznao da je produktivnost opštine strašno porasla posle mojih normi. Doduše, i moja lična produktivnost je porasla posle prvih velikih hitova sa Blagojem Košaninom.

Kad se kaže kompozitor Blagoje Košanin (1940 - 2013), prva pevačka asocijacija je Nada Obrić. Kad se kaže Nada Obrić, prva kompozitorska asocijacija je Blagoje Košanin. Fatalan susret sa Blagojem Košaninom desio se u predstavništvu Jugotona u Sarajevu.

- Još od našeg prvog susreta shvatila sam da sarađujem pre svega sa dobrim čovekom. Eto, Blagoje je beskrajno veliki umetnik, a bio je tako skroman, miran kao bubica. S druge strane, ja sam džambas, i nekako sam stalno imala potrebu da ga štitim. I od sebe i od drugih.

- Blagoje je redak kompozitor narodne muzike koji je posedovao i akademsko znanje i sposobnost da napravi hit. Njegove pesme imaju širinu, i melodijsku i tekstualnu. U toj večnoj potrazi za lepom pesmom snimili smo i stihove Desanke Maksimović "Po rastanku".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BosnaE

    28. maj 2022 | 09:59

    Bila je tu i pjesma Necu drugu ljubav,koja se ne pominje,a dobra pjesma bila. Blagoje Kosanin i Mijat Bozovic,dva velika druga i kompozitora. Cak su zadnje dane proveli zajedno u Zubinom potoku,da im je laka zemlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA