≫ 

12 godina od smrti jednog od najplodnijih kompozitora: Kako su pesme Časlava Đokovića podigle Veru Matović

Imala je Verka pre Časlava i jedan hitić "Na livadi povila se trava"

  • 0

"Drugarice, moja jaranice,

zašto skrivaš svoje pravo lice,

odavno se ti udvaraš momku,

koji ljubi iskrenu devojku.

Ne diraj u sreću drugarice moja,

jer moj dragi mene ljubi,

ne treba mu ljubav tvoja.

Drugarice, oka vatrenoga,

što mi želiš preoteti momka,

znam te dobro iz detinjstva moga,

svađamo se često zbog jednoga.

Drugarice, razmisli o nama,

bez njega bih ja ostala sama,

mnogo tražiš sad od moje sreće,

gde je dvoje tu ne treba treće."

(Časlav Đoković)

- Odoh na "Ilidžu" '77. godine sasvim slučajno, kao zamena za kolegu, i pobedih sa Časlavljevom pesmom "Drugarice, ne diraj u sreću". Kažu da su pre mene na "Ilidži" pobeđivali isključivo muškarci, pa mu ja dođem kao prva žena koja pobedi na "Ilidži" - priča legendarna Verka.

- Kad sam pustila glas i kad ispevah ono "Drugarice, moja jaranice", prolomio se takav aplauz da sam bila sigurna da će se nešto lepo desiti. Kad sam završila pesmu, prilazi mi Safet Isović i peva refren pesme sa moje prethodne ploče "Ne ostavljaj me samu". Sledila mi se krv u žilama, za mene je vreme stalo - jedan Safet peva moju pesmu! To su trenuci zbog kojih je vredelo pevati.

Tako je Verka zahvaljujući pesmi Časlava Đokovića ostvarila apsolutni trijumf na "Ilidži" (prvu nagradu žirija, publike i novinara). Kada se sa pobedničkom pesmom Ilidžanskog festivala pojavila u emisiji "Nedeljno popodne" kod Saše Zalepugina, Vera Matović je postajala jugoslovenska zvezda.

- Obilazeći mesta u kojima je pevala Vera Matović, odmah sam znao da će postati velika zvezda. Kad sam joj to rekao, odgovorila mi je da joj se ne sviđa sopstveno pevanje. Vera tada nije bila svesna koliko vredi, a ja sam upravo u njenom titravom i prodornom glasu našao način da iskažem i svoj stil - pričao je legendarni Časlav Đoković (1940 - 2010).

- Postali smo tandem kakvog do tada nije bilo u novokomponovanoj narodnoj muzici. Skoro svaka naša ploča bila je zlatna! Naši najslabiji tiraži su bili između 50 i 80 hiljada primeraka. Uneli smo novi stil, a mnoge pevačice su kasnije tražile baš onakve pesme kakve sam ja pravio za Veru.

Vera Matović je pre saradnje sa Časlavom Đokovićem bila vredan tezgaroš sa dve snimljene singlice za lokalnu produkciju "Šumadija" iz Batočine. Imala je Verka pre Časlava i jedan hitić "Na livadi povila se trava".

- Posle mojih prvih pesmica za "Šumadiju" iz Batočine, trgovački putnici i iz nekih većih produkcija su čuli za mene, pa mi je stigao poziv da pređem u "Diskos". Legendarni Ćole, šef "Diskosovog" predstavništva u Beogradu, govorio je: "Ma pusti me žena, one ne prodaju ploče". A, eto, ja prvu ploču za "Diskos" prodadoh u 50.000 primeraka.

Kad su Verka i Časlav zajedno prešli u "Diskos", ova diskografska kuća je iz firme pred zatvaranjem izrasla u jugoslovenskog giganta. Od 1974. do 1978. godine Vera Matović je snimila osam singlova sa 15 pesama Časlava Đokovića: "Sve bih dala da te zaboravim", "Pomiri se sa sudbinom", "Sve ili ništa", "Poslušaj svoju ženu", "U srcu sam te zaključala", "Priznaj, pola ti se prašta", "Skloni mi se s puta", "Neka te sreća na putu prati", "Prekide se lanac sreće", "Ne ostavljaj me samu", "Drugarice, ne diraj u sreću", "Srećo moja, meni namenjena", "Ne mogu da se odvojim od tebe", "Nisi me na putu našao", "Hej, ljubavi, kuda si me povela". Sve su to bile ploče u zlatnom ili srebrnom tiražu!

Tako je stvoren pobednički diskografsko-estradni tandem: sve što Časlav zamisli Vera otpeva, sve što Čale napiše i komponuje Verka zakuje, baš onako napadački. Posle tragičnog odlaska Silvane Armenulić, Časlav Đoković je lansirao zvezdu koja je pet godina zaredom bila najemitovaniji pevač na legendarnom Radio Šapcu. Za Verku su bila otvorena mnoga vrata, naročito u radničko-seoskoj populaciji.

Časlavljeve sentiš dvojčice pogađale su baš tog malog čoveka koji u Titovom "komunističkom raju" nije znao za druge probleme sem onih ljubavnih. Taj prosečan slušalac i i kupac gramofonskih ploča nije obraćao pažnju na etiketu šunda na skoro svakoj Verinoj ploči. Bez obzira što je na omotu Verkinih ploča sa Đokovićevim pesmama pisalo "Ovo izdanje podleže obavezi plaćanja poreza na promet", svaka je prodata u zlatnom ili srebrnom tiražu.

1978. godine Vera Matović ostvaruje još jedan nastup na "Ilidži" i snima do tada svoj naveći hit "Srećo moja, meni namenjena". Bio je to vrhunac i kraj saradnje Vere i Časlava.

- Mislim da su te pesme i moja i Verina najbolja ostvarenja. Naša saradnja je prekinuta kada je Vera prešla u PGP. Doduše, nagovarala je i mene, ali ja nisam hteo da izneverim ljude iz "Diskosa".

- Nijednog svog pevača nisam vezao ugovorom. Zato i kad su odlazili od mene nije ostajala gorčina u duši. Kada su postizali uspeh u drugim kućama i sa drugim autorima, znao sam da u tom uspehu ima i deo mene - pričao je muzičko-estradni otac Vere Matović.

Imala je Verka u kasnijoj karijeri i većih hitova, ali teško da bi bilo i "Bluze" i "Marka" i "Milovanja" i "Milana" da ne beše ovih prvih, Čaletovih sentiša.

Legendarni Časlav Đoković (za prijatelje Čale, Čaki, Čarli, Mačak) preminuo je na današnji dan, 29. maja 2010.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA