≫ 

Sećanje na Mitra rabadžiju: Dok si na rudi, dotle para ima

"Mitar rabadžija" se snima i u 21. veku. Snimaju ga tamburaši, trubači, krajiške grupe, Radiša Urošević, "Cvaka cvak", Dragan Marjanović...

  • 0

"Tera kola Mitar rabadžija,

opustio uzde na kolima,

konji stari, Mitar još stariji,

kroz šešir mu pramen kose viri.

Puši lulu, dimove odbija,

pa pošao za svojim mislima,

i seća se kad je momak bio

i kolma seno prevozio.

U varoši kad seno naplati,

on ne žuri kući da se vrati,

putem svraća u drumske mehane,

čekaju ga krčmarice mlade.

Teče vino, pevaju Cigani,

rabadžijo kafane se mami,

a on junak, bećar i delija

svaku čašu na iskap ispija.

Budan Mitar divan sanak sanja,

al' ne vidi jada iznenada,

preko puta savila se grana,

ostade mu bez šešira glava.

U tom stiže pred svoju kapiju

i ugleda ženu Jedoksiju,

dubok uzdah iz grudi se ote,

težak li si, težak moj živote."

(Doca Ivanković)

"Tera kola Mitar rabadžija" je jedna od najonarođenijih pesama legendarnog pesnika i kompozitora Dobrivoja Doce Ivankovića. Presnimavali su je mnogi, a prvu verziju je snimio Sveta Pajić na singlu PGP-a iz 1968.

- Snimio sam i prihvatio ovu pesmu kao nešto moje najrođenije, zavičajno i domaćinsko. Kad sam je pvi put pročitao i otpevušio stvorio sam sliku svog detinjstva, setio se mojih predaka koji su govorili: "Dok si na rudi, dotle para ima" - kaže Sveta Pajić Selja, pevač unikat Dobrivoja Doce Ivankovića.

- I taj rabadžija iz Docine pesme je vredno vozio, trgovao, kućio, znao i da popije, al' mu se sve smučilo kad je ugledao svoju ženu na kapiji. I Mitar se kasno opametio, i što je bivao stariji žena mu je sve više trebala.

Sveta Pajić iz Ivanovaca kod Ljiga je pevački unikat Doce Ivankovića. Sveta je pevao baš onako kako je Doca voleo: seljački, nazalno, kao da zapéva. Docina seljačka idila o "Mitru rabadžiji" (šest strofa u 24 stiha, bez refrena) oborila je s nogu i čelnike najveće diskografske kuće u bivšoj Jugoslaviji. Urednici PGP-a poverovali su Docinom osećaju za hit i Svetinoj pevačkoj naivi.

- Moj otac je hranjen ljubavlju i tu ljubav je širio u svojim pesmama. Bio je osećajno, slabunjavo i bolešljivo dete. Jedna od prvih slika koja mu se trajno urezala u sećanje je njegova baka koja ga umotava u 'aljine i ćebad i konjskim prevozom vodi u Beograd kod lekara. Upravo te rabadžije koje su tutnjale Ibarskom magistralom poslužile su Doci kao inspiracija za pesmu "Tera kola Mitar rabadžija" - kaže Lidija Ivanković, Docina ćerka.

1982. godine, na svom jedinom albumu, Sveta Pajić je još jednom snimio "Mitra rabadžiju" i to uz ansambl Miše Mijatovića. Kad god zapeva svoj najveći hit, seti se Sveta i svoje žene.

- Hteo sam da je otpevam malo bolje nego na prvoj verziji, da joj dam malo svežine i pevačke rutine koju nisam imao na prvom snimku. U stvari, "Mitra rabadžiju" najbolje pevam uživo. Publika je ta koja me ponese da je uvek otpevam drugačije.

- Ova pesma mi je donela i ženu koju volim najviše na svetu. Naravno, volim i druge žene, ali one nisu moje. Moja Mica je samo moja, i nikad je nisam prevario u njenom prisustvu. Ako sam nekad i morao, prekrstio sam se i tražio božji oroštaj. Izgleda da mi je svevišnji oprostio budući da smo preko pola veka u braku.

"Mitar rabadžija" se snima i u 21. veku. Snimaju ga tamburaši, trubači, krajiške grupe, Radiša Urošević, "Cvaka cvak", Dragan Marjanović...

(Goran Miloešvić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA