≫ 

50 godina pesme "Danas majko ženiš svoga sina": Nešto najveselije od Buce Jovanovića

"Danas majko ženiš svoga sina" pobedila je i svog kompozitora i svog pevača.

  • 3
Muzička apoteka Slavko Petrović Foto: Promo

"Danas majko ti ponosna budi,

ti ponosna budi,

nek' ti srce ispuni milina,

ispuni milina.

Danas majko ženiš svoga sina,

ženiš svoga sina.

Svaka majka za svog sina živi,

za svog sina živi,

u životu jednu želju ima,

jednu želju ima.

Da dočeka da oženi sina,

da oženi sina.

Danas majko ti si puna sreće,

ti si puna sreće,

digni čašu i nazdravi svima,

i nazdravi svima.

Danas majko ženiš svoga sina,

ženiš svoga sina."

(Buca Jovanović - Aca Nikolić)

1972. godine, kad je Buca Jovanović bio na vrhuncu saradnje sa Šabanom Šaulićem, u godini "Pijanca", nastala je i "Danas majko ženiš svoga sina". Ovo je priča o jednoj od najslušanijih i najlepših svadbarskih pesama svih vremena i o njenom pevaču Slavku Petroviću.

- Buca je govorio da mu je "Pijanac" najgora pesma, bilo ga i sramota te pesme, ali mu je donela najviše para. Jednostavno, i Buca je shvatio da su najkomercijalnije upravo te proste pesme sa banalnim tekstovima - kaže Miloš Jovanoviić, Bucin sin.

- "Danas majko ženiš svoga sina" je pesma koju je Buca komponovao onako rutinski, baš namenski, sa ciljem da bude komercijalna i da donese pare. Sve je to sklepano na brzinu, za nekih petnaestak minuta. Buca je na svoje kolo nakalemio tekst Aleksandra Leke Nikolića, našeg komšije iz Guncata, i ponudio pevaču koji mu je bio u blizini.

Tako se osmehnula sreća Slavku Petroviću, rođenom Slavoncu, iz okoline Donjeg Miholjca. Odrastajući uz Kiću Slabinca i Veru Svobodu, Slavko je zavoleo bećarce. Slušajući Radio Šabac, zavoleo je i šumadijske pesme. Kad je napunio dvadeset godina, krenuo je za Beograd i zakucao kod Buce Jovanovića.

- Buca je prepoznao Slavkovu muzikalnost i širinu repertoara. Kad je čuo taj drhtavi i slabašni glasić, rekao je Slavku: "Slušaj, Šokac, ti ni vrapce ne bi mogao da poplašiš, tebi u studiju treba pojačanje. Pošto slušaš Radio Šabac, imam za tebe pesmu koja se neće skidati sa radija" - pričao je pesnik i kompozitor Mlađa Nikolić, autor desetina pesama iz Slavkovog opusa.

Tako je Slavko 1972. godine snimio pesmu i ploču svog života - singlicu PGP-a sa četiri Bucine Bucine pesme: "Danas majko ženiš svoga sina", "Ne žuri srećo", "Daleko smo u tuđini", "Selime, bolan Selime". Slavko je nekako otevao strofe, a u refrenu su horski zagrmeli Buca i njegova ekipa.

U pesmi "Danas majko ženiš svoga sina" Buca je odsvirao i svoj ubedljivo najduži foršpil, duži od refrena i strofe i zajedno. Bucin "intermeco" je hronično kratak i lenj, a u ovoj pesmi je dug i razdragan. Ovo je, ipak, najveselija pesma oca našeg narodnjačkog sentiša.

Snimio je Slavko još dve singlice sa Bucom: "Ti nemaš mesta u srcu mom" i "Što ja nisam zračak svetla sunčeva" iz 1971. i "Voleo sam te" i "Gitaro moja, moj verni druže" iz 1973. godine.

Potpuno nezainteresovan za estradnu karijeru, Slavko Petrović je i posle ovakvog megahita nastavio da peva po beogradskim kafanama i svadbama u rodnoj Slavoniji. Posle tri singlice i osam pesama sa Bucom Jovanovićem, snima još osam singlova i dva albuma sa dvadesetak pesama u saradnji sa Draganom Aleksandrićem i Mlađom Nikolićem.

"Danas majko ženiš svoga sina" pobedila je i svog kompozitora i svog pevača. Pobediće i neke nove mladence koji je stavljaju na spisak strogo zabranjenih i nepoželjnih pesama na svojoj svadbi.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    31. maj 2022 | 10:41

    Istorija, zauvek.👍👍👍

  • Lun

    31. maj 2022 | 13:37

    To su pesme i pevaci a ne danas po 50 puta ponavljaju jedno te isto u pesmu a peva i ko zna i ko nezna, trla baba lan da joj prodje dan. Ova pesma je legenda kao i izvodjac, vrtila se svaki dan a posebno Nedeljim u emisiji Zelja za zeljom. To je bilo vreme i divno detinjstvo.

  • Aleksandar

    3. jun 2022 | 18:47

    Ta pesma je najveći šund i kič ikada!Kad je čujem,povraćam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA