≫ 

"Pijmo, pijmo, ove noći": Priča o jednom oživljenom Daniluškinom šlageru

- Dešavalo se da dođem u "Skadarliju" i pevam je s vrata, a tamburaši je prihvate pa ponavljaju tokom večeri nekoliko puta - rekla je Danka Stojiljković

  • 0
Muzička apoteka Pijmo pijmo ove noći Foto: Promo

"Pijmo, pijmo, ove noći,

i bez vina i bez čaša,

hej, ljubavi, toči, toči,

ova noć je samo naša.

Pogasi svetla, dragi ja te molim,

ove noći ja bih tvoju ljubav htela,

hoću da te volim, ničeg se ne bojim,

mada voleti te možda ne bih smela.

Ostanimo noćas daleko od sveta,

hoću da te ljubim bez daha, bez svesti,

ko zna da l' ću ikad tako biti srećna,

da li ću te opet u životu sresti."

(Danilo Danilović - Radmila Mudrinić)

"Pijmo, pijmo, ove noći" ima sve elemente evergrina: pamtljiv refren i lirski tekst pesnikinje Radmile Mudrinić, melodiju Danila Danilovića Daniluške bogomdanu za otmenu publiku, nekoliko vrhunskih a stilski različitih interpretacija. Prvu verziju pesme snimila je Snežana Savić na svom prvom albumu iz 1983.

- "Pijmo, pijmo" je meni posebno draga pesma, tim pre što je jedna od mojih prvih novokomponovanih pesama. Moji drugari iz ansambla "Daniluška" uporno su mi prdlagali da počnemo da stvaramo i sviramo još nešto pored ruske muzike - pričao je Danilo Danilović Daniluška (1936 - 2018) u emisiji "Sabor" Studija B.

- Ta pesma je bila vodeća na Snežinom prvencu, al' se najmanje čula. Mnogo smo očekivali od "Pijmoj, pijmo", a prošle su skoro sve druge sa albuma. Ubeđen sam da će ova pesma oživeti, kad-tad.

1989. godine "Pijmo, pijmo" snima i ansambl straogradskih pesama "Lole" na svom albumu za produkciju Jugodisk.

- Pesma je bila skoro zaboravljena, ponekad se mogla čuti u emisiji "Sabor" Studija B i u "Skadarliji". Tamburaši su znali da je sviraju za svoju dušu, a i ja sam znala da im se pridružim - kaže Danka Stojiljković.

- Dešavalo se da dođem u "Skadarliju" i pevam je s vrata, a tamburaši je prihvate pa ponavljaju tokom večeri nekoliko puta.

U vreme kad se pojavila prva verzija pesme "Pijmo, pijmo", radio je bio glavni medij za promociju novih pesama a Danka Stojiljković je imala 14 godina.

- Onog trenutka kad sam je čula na radiju, počela sam da je pevušim. Godine su prolazile, Sneža Savić je u međuvremenu snimila neke ubitačne hitove, a "Pijmo, pijmo" je otišla u zaborav.

- Tek posle 30 godina, setila sam se ove pesme. Srela sam Danilušku, podsetila ga na "Pijmo, pijmo", i naravno zatražila dozvolu da da je presnimim. Daniluška mi je kao iz topa rekao: "Rado ću ti je pokloniti, presnimi je."

2012 godine pojavljuje se i treća verzija pesme "Pijmo, pijmo" u izvođenju Danke Stojiljković uz aranžman Dragana Stojkovića Bosanca.

- Iako sam dobila dozvolu od autora, pitala sam i moju dragu koleginicu Snežanu Savić. Prosto, Sneža je snimila original, a ja sam samo htela da oživim jednu prelepu pesmu koja nije ni stigla da se zavrti.

- Drago mi je da je "Pijmo, pijmo" ušla u arhivu Radio Beograda, sve češće se čuje i u "Karavanu". Snimila sam je za svoju dušu, dala sam joj svoje nadahnuće, sve ostalo prepuštam vremenu i publici.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA