≫ 

15 godina od smrti Meha Puzića: Sećanje na sevdaliju koji je snimao sve ono što Zaim i Safet nisu

U mladosti je neodoljivo podsećao na tadašnjeg američkog predsednika, pa ga ispisnici prozvaše "Kenedi"

  • 3
Muzička apoteka Meho Puzić

Foto: Promo

"Budila majka Mehmeda, Mehmeda,

ustani sine Mehmede.

Majka je rano ustala, ustala,

šećerli kahvu popila.

Ne mogu majko ustati, ustati,

ne mogu majko ustati,

ružan sam sanak sanjao, sanjao,

ružan sam sanak sanjao.

Šta si mi sine sanjao, sanjao,

šta si mi Meho sanjao?

Drugi mi dragu odveo, odveo,

koju sam majko voleo."

(narodna)

Singlicom zagrebačkog Jugotona iz 1966. sa vodećom pesmom "Budila majka Mehmeda" započela je briljantna diskografska karijera Meha Puzića (1937 - 2007).

- Moja radijska karijera počela je pre ove diskografske. 1961. godine polagao sam audiciju za solistu Radio Sarajeva. Kada sam čuo nekolicinu kandidata, nasmejah se i glasno upitah: "Zna li ovdje iko pjevati?".

- Tako sam preko reda dobio šansu da pokažem šta znam. Zakovao sam "Okreni se niz đul baštu" i "Ah moj Aljo" i oduševio Šerbu, Jovicu, Jozu Penavu, Ljubinka Miljkovića - pričao je Meho Puzić.

- Tada mi je Šerbo prvi put pokazao pesmu "Tebi majko misli lete". Šerbo krene, a ja nastavim, pevam i plačem. Gde god krenem, sačeka me neka tužna pesma o majci. Rekoše mi tada da je bosanski sevdah dobio nekoga ko nije ni Zaim ni Safet a ima nešto svoje.

Mehmed Meho Puzić je rođen 1937. godine u Odžaku, gde se školovao i izučio za zidara. U mladosti je neodoljivo podsećao na tadašnjeg američkog predsednika, pa ga ispisnici prozvaše "Kenedi".

- Kako je rasla moja popularnost, sve sam više fizički ličio i na legendarnog direktora Radio Šapca Velju Miloševića. Pošto sam nekoliko godina bio zaštitni znak "Raspevane jeseni", ispisnici me prozvaše i "Radio Šabac".

Pored diskografsko-estradnog usledio je i društveno-politički angažman Meha Puzića. "Naše bratstsvo i jedinstvo druže, to su naše partizanske ruže, a slobodu koja zlatom sija kovali su Tito i partija" - snimio je Meho u svom radničkom i jugoslovenskom zanosu.

- Meho je narodski čovek i ljudina. Jedan je od najzaslužnijih što propevah i zasvirah, što uđoh u diskografiju. Zapazio me u "Starom aerodromu" u Sarajevu gde sam sviruckao u ekipi sa Vidom Pavlović. Pozvao me Meho u svoju ekipu, a ja imadoh jedan problem - nisam imao adekvatnu harmoniku - priča maestro Ljubo Kešelj.

- Meho mi je iskeširao dva miliona da kupim harmoniku, i tako počesmo višegodišnju saradnju i veliko prijateljstvo. Ponosan sam što sam za jednog takvog umetnika komponovao "Žena prijatelja i mog" i još desetak pesama. I drugi su se utrkivali da komponuji za Meha. Znalo se - Meho ne prodaje ispod sto hiljada!

I zaista, Meho je najkomercijalniji pevač iz te plejade legendarnih bosanskih sevdalija. Pored stotina starih sevdalinki koje je ovekovečio svojom interpretacijom, snimio je i stotine novokomponovanih pesama na četrdestak singlova i dvadesetak albuma: "O, majko, što me rodi", "Volim majko sirroticu", "Pusti majko još večeras", "Ne plači majko", "Moj brate u tuđini", "Kad ljubav jednom prođe", "Žena prijatelja mog", "Plakala si sinoć", "Ja ne znam gde je ona", "Ostani noćas pravi mi društvo", "Il' me ženi il' tamburu kupi", "Srećan sine put", "Da l' ću više ikad moćii da zavolim majko mila", "Bila si moja ljubav", "Gore tvoja pisma", "Mi Bosanci delije", "Misli svako da je meni lako", "Jedna žena ostavi me", "Zlatne kočije", "Nađi drugoga zauvek", "Gde naći takvu ljubav", "Daruj mi noć, daruj mi tren", "Pišite majci sinovi moji", "Pamtim naše razgovore", "Nije ona svemu kriva", "Ne žali je majko"...

Malo ko ima ovoliko hitova. Kad veruješ pevaču, veruješ i pesmi, a Meho je istinski reprezent onih običnih. Snimao je i šumadijske pesme, baladice, rumbice, begine, valcere, grekose, sve ono što Safet i Zaim nisu.

 

- Još početkom 80-ih Meho je pristao da snimi pesme sa elektronikom i bubnjevima. Jedan stari narodni tekst "slušaj babo orasi su skupi, il' me ženi il' tamburu kupi" upakovao sam u moderni ritam, a Meho je to doneo onako rutinski i šmekerski - pričao je hitmejker Miša Marković.

- Zadnjih godina naglo vaskrsava i baladica "Ja ne znam gde je ona". Skidaju je neki novi klinci, pevaju neke buduće zvezde u takmičarskim enisijama, ne verujući da je to Meho prvi snimio pre 40 godina.

Meho Puzić je preminuo na današnji dan, 25. juna 2007.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sabina

    25. jun 2022 | 10:07

    Zaim Imamović,Himzo Polovina, Nedžad Salković, Meho Puzić, Zekerijah Đezić, Muhamed Mujkanović, Sejo Pitić, Safet Isović, Nedeljko Bilkić, Safet Kafedžić,Husein Kurtagić,Ekrem Pilić i Bajro Redžić,Beba Selimović,Nada Mamula,Zehra Deović, Ljubica Berak,Silvana Armenulić,Vesna Hadžić,Emina Zečaj, Zekija Čuturić,Zora Dubljević i Amira Medunjanin i mnogi drugi.To su umjetnici,pjesme i tekstovi sa porukom i dušom.A ne ovo danas vrc,vrc gdje se više gleda izgled da su grudi i dupe u prvom planu!!

  • JS

    25. jun 2022 | 10:37

    Počivao u miru, divni Meho.🙏🙏🙏 "Tebi majko misli lete", " Ne plači majko" i sve vezane za majku, u njegovoj izvedbi su neprevaziđene. Svaku pesmu koju je otpevao, otpevao je sa puno osećanja, takav je i čovek bio. Ispravan, darežljiv, kulturan, voleo je ljude i svoju zemlju. Sve je za njih i dao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA