≫ 

43 godine od smrti Ljubomira Đurovića: "Ljubo plače k'o Milanče"

Lljubomir Đurović je mnogo više od legendarnog pevača crnogorskih pesama

  • 0
Ljubomir Đurović Printskrin: Youtube/PGP RTS - Zvanični Kanal

"Tamo đe ognjišta dime

i đe gusle još se čuju

u brdima pored mora

tu je moja Crna Gora.

Željom moje srce gori

da se vratim Crnoj Gori

đe me stara majka čeka

da joj dođem izdaleka.

Zaželje se srce moje

piti vode sa izvora

gledat' zoru kakao sviće

branit' stado od orlova.

Volio bih da sam soko

da uzletim ja visoko

i da vidim plavo more

i sva brda Crne Gore."

(Zoran Kalezić)

"Tamo đe se gusle čuju" punih pola veka je narodnjačka himna svih Crnogoraca ovog sveta. Da je otpevao i snimio samo ovu pesmu, Ljubomir Đurović (1949 - 1979) bi ušao u antologiju narodne muzike.

- Ova pesma je proključala iz mene, iz moje čežnje i nostalgije. Moj tata je bio na Golom otoku, moj đed je bio u Pensilvaniji, ali je majka Crnogorka sve sačuvala. I kad su muškarci ratovali i političili, pijančili i kockali, majka je podizala decu i čuvala tu toplinu ognjišta - kaže Zoran Kalezić.

- Gledajući muku moje bake i moje majke, i ja sam navikao na tugu i postao pesnik tuge. U jednom mračnom beogradskom podrumu ta tuga je izletela iz mene i propevala. Pesmu sam podario mom kumu Ljubi Đuroviću da je snimi i otpeva najlepše na svetu.

7. jul 1979. godine je jedan od najtužnijih datuma u istoriji narodne muzike. Na vrhu popularnosti, u svojoj tridesetoj godini, preminuo je Ljubomir Ljubo Đurović. Bilo je i popularnijih i boljih pevača od Ljubomira, omiljenijih nije bilo mnogo. Srećom, dobra pesma je kao i dobar čovek - vaskrsne kad-tad. I Ljubo Đurović vaskrsava sa svojim pesmama, naročito sa pesmom "Još me peku suze tvoje".

- Ljubomir je zaslužio jedan ovakav hit. Moja najlepša pesma otišla je najboljem čoveku. Sećam se, kad se pojavila pesma "Još me peku suze tvoje", Ljubomiru se rodio sin Igor. Posetio sam ga u Zemun Polju, ljuljao je sina u kolevci. Radovao se sinu, a hitovima nije ni stigao da se obraduje, razboleo se i otišao. Ljubomir nije bio svestan koliko je vredeo i šta je ostavio. Svesni su oni koji se usuđuju da presnimavaju ono što je on pevao. To je jedini pevač o kome ne čuh nijednu ružnu reč - pričao je tekstopisac Mlađa Nikolić.

- Ljubomir Đurović je došao kod mene posle saradnje sa Žarkom Pavlovićem Valjevcem. Pokazao sam mu pesme, oberučke ih je prihvatio, snimili smo dve ploče. Čuo sam posebnu emociju, neku tihu plačljivost u Ljubinom glasu. Bio sam oduševljen lakoćom sa kojom je pevao, a naročito njegovom dobrotom i skromnošću. Radio sam i sa boljim pevačima, ali ne upoznah boljeg čoveka od Ljubomira Đurovića - pričao je maestro Aca Stepić u Muzičkoj apoteci.

Diskografija Ljubomira Đurovića je jednostavna: 12 singlova sa 24 pesme i jedan kompilacijski LP. Od 1973. do 1979. godine snimio je Ljubo 12 zavičajki ("Tamo đe se gusle čuju", "Ej đevere čuvaj mladu", "Od Ulcinja do Igala", "Crnogorko željo moja", "Dug prema zemlji vraćat' se mora", "Oj Bojo, oj Bojano", "Zaljubi se Đetić u Bosanku", "Šumadinka mila rodila mi sina", "Eh, da mi je da me želja mine", "Svat do svata, kum do kuma", "Pjesma Durmitoru", "Ko se dima ne nadimi") i 12 sentiša ("Još me peku suze tvoje", "Otišla si, e pa neka", "Oj, moja ružo rumena", "Ti si moja sreća", "Došao je dan povratka tvoga", "Ti si moja boginja sreće", "Ranila si srce moje", "Nikada ti oprostiti neću", "Pevaj, sviraj prijatelju", "Tuđe slađe", "Odlaziš, odlaziš", "Ni pred jednom nisam kleko").

Ljubomir Đurović je za svog kratkog veka i munjevite estradne krijere komponovao i za svoje kolege: "Dug prema zemlji vraćat' se mora", "Zgodna li si zor đevojko", "Razbolje se momče u proljeće" (Milivoje Đurišić), "Život se sa mnom poigrao sine" (Savo Radusinović). Nastadoše i nestadoše mnoge države na Balkanu, ali svakom patrioti poraste srce k'o lubenica kad čuje onu Ljubinu "Nek' cvjeta cvijeće, nek' lista gora, dug prema zemlji vraćat' se mora".

Izuzetno omiljen od strane kolega, snimao je i po dve-tri sninglice godišnje, sa potpisima vrhunskih pesnika i muzičara: Aca Stepić, Dragan Aleksandrić, Zoran Kalezić, Žarko Pavlović Valjevac, Jovica Petković, Spaso Berak, Mlađa Nikolić, Rada Babić, Panta Radivojević, Braća Boljanović, Voja Todorović, Srđan Jovanović ...

Lljubomir Đurović je mnogo više od legendarnog pevača crnogorskih pesama. Najavljujući i odjavljujući pesmu "Još me peku suze tvoje", izustih jednom na radiju: "Bože, Ljubo plače k'o Milanče!"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA