≫ 

"Ilidža 1979": Apsolutna pobeda Mitra Mirića i dominacija šumadijske pesme

Bio je to početak saradnje Mitra Mirića I Novice Uroševića, početak najkomercijalnijeg tandema koj će rezultirati sa 117 pesama!

  • 0
Muzička apoteka Ilidža 1979 Apsolutna pobeda Mitra Mirića i dominacija šumadijske pesme Foto: Promo

"Ne zovi me više svojim,

što ne pustiš da se smirim,

daleko od tvog pogleda

da životom svojim živim.

O, poslednja stranica osta za kraj,

priča je gotova,

e, vraćam se tužan u rodni kraj,

nisi me volela.

Ti ostani u svom svetu,

ja se vraćam gde sam bio,

ne pričaj mi o ljubavi

koju nisam osetio.

Bol ne nosim već osatvljam

i srcu i duši tvojoj

da osetiš i ti nekad

kako li je duši mojoj."

(Novica Urošević)

Pesmom "Poslednja stranica osta za kraj" Mitar Mirić je odneo apsolutnu pobedu na Ilidžanskom festivalu 1979. Bio je to početak saradnje Mitra Mirića I Novice Uroševića, početak najkomercijalnijeg tandema koj će rezultirati sa 117 pesama!

- 1979. godine pojavio sam se kao nova nada "Diskosa" i debitant na najvećem festivalu narodne muzike. Ni slutio nisam da će me publika pet puta vraćati na binu i to sa pesmom koja traje više od pet minuta - priča Mitar Mirić za Muzičku apoteku.

- Odneo sam apsolutnu pobedu, prvu nagradu i stručnog žirija i publike, i postao jugoslovenska zvezda. Ilidžanska pobeda mi je otvorila sva estradna vrata, živnula i neke pesme sa prvih singlova, omogućila saradnju sa nekim novim autorima. Tako sam i ja umetnički rođen na "Ilidži", baš kao što su i moji uzori Nedeljko Bilkić i Slobodan Lalić.

"Ilidža '79." protekla je u apsolutnoj dominaciji pevača i autora iz Srbije. Era Ojdanić je baš na ovom festivalu otpevao jedan od svojih najvećih hitova, prelepu pesmu Radeta Vučkovića "Rado lepa Rado". Ljuba Aličić je zakucao svoje mesto u estradnom vrhu sa pesmom Ace Stepića "Hoću ljubav, neću prijateljstvo". Miroslav Radovanović je imao veoma zapažen nastup sa pesmom Časlava Đokovića i Miodraga Ž. ilića "Volimo se, al' se ne viđamo".

- Dobio sam prave ovacije publike, i prve i druge polufinalne večeri. Uoči finalnog nastupa sa ansamblom Branimira Đokića proneo se glas među kolegama da sigurno pobeđujem. Na kraju, nisam dobio nijednu nagradu, izgleda da je bobedila "štela" - pričao je Miroslav Radovanović.

Vatreno krštenje na "Ilidži" ostvarila je i Živkica Miletić sa pesmom Novice Uroševića "Dođi dok ljubavi ima". Debitantantski nastup na "Ilidži" ostvario je i Mirko Kodić sa svojim autorskim kolima "Ljubišino" i "Slavičino".

- Imao sam i pre Ilidžanskog festivala nekih snimljenih kola, ali tek na letnjoj pozornici kraj Vrela Bosne osetih šta je onaj pravi estradni aplauz, i to od strane publike koja zna da prepozna novi kvalitet - kaže maestro Mirko Kodić.

Kompozitor Časlav Đoković je bio na vrhuncu svog stvaralaštva, pa je na Ilidžanskom festivalu "pogurao" još dvojicu svojih grlatih Bosanaca: Vinka Brnadu sa pesmom "I jesen plače za nama" i Rasima Samardžića sa pesmom "Rođena si ti pod srećnom zvezdom".

Produkciju "Jugoton" predstavljale su proverene snage. Muhamed Mujkanović je po običaju dobro prošao kod publike sa pesmom Blagoja Košanina "Hej svirači moji stari drugovi".

Nada Obrić je nastupila sa pesmom Omera Pobrića "Uzalud se tebi nadam", a Hamid Ragipović Besko sa pesmom Ljube Kešelja "Jedna žena tugu krije".

Hanka Paldum je imala veoma zapažen nastup sa pesmom Milića Vukašinovića "Odreću se i srebra i zlata" uz aranžman i orkestar Omera Pobrića. Bilo je to jedno od prvih izdanja novootvorene sarajevske produkcije "Sarajevodisk".

Produkciju "Diskoton" predstavljao je Ćazim Čolaković sa pesmom Omera Pobrića "Ne plači ljubavi moja".

Ako se uspeh jednog festivala meri po broju novih zvezda i novih hitova, onda je "Ilidža '79." jedna od najuspešnijih: narodna muzika je dobila hitmejkera (Novicu Uroševića), pevačku i harmonikašku zvezdu (Mitra Mirića i Mirka Kodića).

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA