Bata Kanda peva stihove pesničkih velikana: Lirski zanos potomka čistog opanka

 
 ≫ 
  • 0

U godinama sveopšteg uprostačivanja estradno-muzičke scene Bata Kanda je podigao lestvicu svog akademsko-umetničkog izraza na harmonici

"Srbine, brate Srbine!

Neka ti zdravica ova

bude umesto blagslova

što god radio deca ti se rađala.

I kada pevao

i kada snevao

i kada mukama odolevao

deca ti se rađala.

I kada žeo

i kada mleo

i kada crnu sudbinu kleo

deca ti se rađala.

Nije bogat ko ima volova

već kćeri i sinova.

Nije silan ko ima pušaka

već kolevki.

Nek ljubav nadjača

nek ne bude plača

osim dečijeg.

I kada kadio

i voćke sadio

pa i kad se ljutio i bogoradio

deca ti se rađala.

A daće Bog

da rodi zob

i uzri klas

pa da bude i za konje i i za nas.

I kada sveca slavio

i kada školu pravio

i kad se u čudu čudom bavio

deca ti se rađala."

(Bata Kanda - Ljubivoje Ršumović)

I pored desetina malih i velikih ploča sa snimljenim virtuoznim kolima, maestralni Bata Kanda je još od kraja prošlog veka počeo da snima pesme na stihove naših najvećih pesnika.

- 1994. godine otpevao sam Ršumovićevu "Zdravicu narodu srpskom" na RTS-u u emisiji "Doček pravoslavne Nove godine". Nastupio sam na opšte oduševljenje brojnih kolega pevača i solista Narodnog ansambla. Ni slutio tada nisam da ću ubrzo postati nepoželjan na RTS-u - kaže legendarni Bata Kanda.

- Nikad se nisam takmičio sa kolegama harmonikašima, nikom nisam konkurent u nekom komercijalnom smislu. I ovaj moj ciklus pesama na stihove naših najvećih pesnika samo je proširenje mojih muzičkih vidika u tom muzičkom beskraju. Sve ove godine provedoh u nadgradnji svog izraza, i harmonski i instrumentalno i poetski.

U godinama sveopšteg uprostačivanja estradno-muzičke scene Bata Kanda je podigao lestvicu svog akademsko-umetničkog izraza na harmonici.

- Družeći se sa akademikom Ljubomirom Simovićem, tokom naših pešačenja oko Kalemegdana, dobih još jače nadahnuće za pevanjem poezije.

- Okupio sam heterogen sastav (Jova Maljoković, Goce Dimitrovski, Mališa Draškoci, Vlatko Stefanovski, Uroš Šećerov, Duško Gojković, Mića Marković, Miša Blam, Lala Kovačev, Jugoslav Bošnjak), sve sami džez i rok muzičari, a ja jedini iz sveta narodne muzike. Pokušao sam da naš nacionalni folklor podignem na svetski nivo.

Ovaj umetnik i pustolov na harmonici, nesuđeni inženjer građevine i potomak čistog opanka sa posebnim entuzijazmom komponuje i peva stihove naših najvećih pesnika.

- I poeziju najvišeg umetničkog nivoa donosim iskreno i spontano kao čovek koji oseća stalnu potrebu nadgradnje svog izraza. Kad me krene emocija, volim da recitujem stihove naših velikana.

- Kad sam uz pratnju Nikole Vasića, onda pevam još bolje nego što recitujem. Onda krene sve ono najbolje iz mene - moji svetosavski koreni, moj božji dar, moj patrijarhalni zanos.

Sniimio je Bata Kanda nešto što nema da se nađe u slobodnoj prodaji a što nema cenu - stihove Dobrice Erića ("Šljiva", "Molitva"), Mike Antića ("Nikolić"), Vladislava Petkovića Disa ("Možda spava", "Pijanstvo"), Vaska Pope ("Očiju tvojih da nije"), Crnjanskog ("Lament nad Beogradom"), Jovana Dučića ("Vrbas"), Laze Kostića ("Među javom i med snom"), Milutina Bojića ("Plava grobnica"), Đure Jakšića ("Otadžbina")...

- Imao sam i tu sreću da me obožava jedan romski car kakav je bio Mika Antić. Nudio sam se da budem blagajnik njegovoj boemiji, a on je znao da mi kaže: "Dođi Kando, obožavamo te ja i ovi moji Romovi." Snimio sam dosta pesama iz njegovog "Garavog sokaka".

- Sramota me i da kažem koliko su mi para tražili čelnici jedne diskografske kuće da objave "Antologiju srpske poezije u muzici". Ovo moje kapitalno izdanje na tri CD-a treba da bude "na polzu otečestvu", a ne roba koja se prodaje na estradnoj pijaci.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA