A sad nešto malo skuplje: Pola veka pesme "Obriši mi vetre suze"

- Izgleda da sam imao neku originalnu boju glasa - izjavio je Medoševac

  • 0
Muzička apoteka Foto: Promo

"Obriši mi vetre suze" je jedna od najskupljih kafanskih pesama svih vremena, jedan od prvih i najvećih hitova kompozitora Radoja Mitrovića Barajevca i znak prepoznavanja Tome Đorđevića Medoševca.

v=H_yyy-KKRqk

"Ja ne znam šta znači radost ili sreća,

bez tebe mi sunce i ne sija više,

niz lice moje sad suze liju,

a vetar ih mojom kosom briše.

Obriši mi vetre suze,

jer ne mogu rukom svojom,

jedna ljubav, jedna žena

ne zove se više mojom.

Ti nikada više nećes biti moja,

a isto tako nikada ni sama,

od mene si krila što se ne da skriti,

a mnogima ti si svoje ruke dala.

Ne mogu da kažem čak ni ime tvoje

jer suze mi gorke natapaju glas,

mi žurimo sada svak na svoju stranu,

a misli u pesmi noćas traže spas."

(Radoje Mitrović Barajevac - Mirjana Bukovčić Trišić)

- Velika je sreća i veliki teret za buduću karijeru kad na prvoj ploči snimite ovakav hit. Bio sam klinac kad sam je snimio, još nisam ni počeo da se brijem. Pevao sam i svirao violinu u restoranu "Romeo i Julija" na Ibarskoj magistrali, skidao sam Kvakine i Šabanove hitove. Jedne večerii dođe Barajevac da me sluša i reče: "Ti ćeš mali da budeš drugi Šaban" - priča Toma Đorđević Medoševac.

Prva verzija "Obriši me vetre suze" snimljena je 1975. na prvom i jedinom singlu Tome Đorđevića Medoševca u izdanju produkcije Diskos. Tada je Medoševac bio najmlađi u tek formiranom jatu pevača Radoja Mitrovića Barajevca.

- Snimili smo je bez nota, na "tri, četiri". Barajevac je svirao harmoniku i vodio orkestar, ja sam svirao violinu i pevao, imali smo još po jednu harmoniku i violinu. Kad čujem tu prvu verziju bude mi smešno koliko sam pevački bio zelen. Snimalo se u cugu, posle napornih tezgi, bez producenta.

1982. godine Medoševac je snimio drugu verziju "Obriši mi vetre suze" sa daleko punijim orkestrom Radoja Barajevca.

- Velika je razlika između prve i druge verzije. Bio sam stariji i iskusniji sedam godina, glas mi je sazreo, a izgleda da sam imao neku originalnu boju glasa i triler. Naravno, i Barajevac je u međuvremenu proširio orkestar i odsvirao maštovitiji foršpil.

I Medoševčeve kolege su se oparile od pesme "Obriši mi vetre suze". Ipak, retko ko se usudio da je zvanično presnimi.

- I ja sam počeo da snimam baš kad se pojavila ova pesma. Dok sam čekao da se zavrte moji prvi pesmičci, na tezgama sam pevao proverene hitove. "Obriši mi vetre suze" nije mogla da omane kad je bakšiš u pitanju. Čista Lipovica, to je taj "lipovički stil" - ističe Milanče Radosavljević.

Za razliku od mnogih megahitova koji su od preterane upotrebe obljutavili, "Obriši mi vetre suze" tinja snagom svojih stihova, Barajevčeve harmonike, Medoševčeve violine i unikatnog glasa.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA