40 godina pesme "Rado moja bela": Kao skrojena za Radišu

Snimio je Radiša dvadesetak ploča pre pesme "Rado moja bela", i to sa vrhunskim autorima, falio mu je samo hit po meri, tu meru je pronašao kompozitor Ljubo Kešelj

  • 0
Muzička apoteka Radiša Urošević Rado moja bela Foto: Youtube/RTS Najlepše narodne pesme - Zvanični kanal, Promo

- To je moj prvi megahit, to je i danas moja lična karta, pesma koja me nesmanjenom žestinom prati punih 40 godna. Kad sam je prvi put otpevao na "Hit paradi 1983", publika me nije puštala da siđem sa bine. I danas ne može da prođe moj nastup bez "Rado moja bela" - kaže bard narodne muzike Radiša Urošević.

"Ti si htela da me čekaš

Do povratka moga,

al' bogati ubediše lako

siromašnog oca tvoga.

Rado moja bela u pupoljku svela,

dali su te onom kog nisi volela,

da ti lišće kida, da ti mrsi kose,

nisu znali Rado da ti bol nanose.

Kažu da si na dan svadbe

bila lepa k'o kraljica,

prekrili te zlatom,

al' ti nisu izbrisali tugu s lica.

Svet je gled'o tvoju raskoš,

zlato, svilu, ogrlice,

ali niko nije znao šta oseća tvoje srce."

(Ljubo Kešelj - Zorica Đuđić)

- Ljubo Kešelj komponovao melodiju sa snagom evergrina koja mi pruža širinu da je svaki put donesem drugačije i sa nekom novom emocijom. I veliki Safet se oduševljavo kapacitetom ove pesme, pa je znao na pauzama između nastupa da mi priđe, da je na svoj način "zašećeri", da je milujući zakuca, da produži ugođaj na ispevavanju onog zadnjeg stiha "da ti booool nanoseeeee".

Snimio je Radiša dvadesetak ploča pre pesme "Rado moja bela", i to sa vrhunskim autorima (Panta Radivojević, Dragan Aleksandrić, Vukas, Novica Negovanović) i za najjače diskografske kuće (Jugoton, Diskos, PGP). Falio mu je samo hit po meri. Izgleda da je tu meru pronašao kompozitor Ljubo Kešelj.

- Mislim da je pesma pronašla svog pravog pevača. "Rado moja bela" zahteva jednog rasnog pevača kakav je upravo Radiša Urošević.

- To je pesma koja zahteva odgovarajuću kulturu donošenja, jedno dostojanstvo u interpretaciji. S druge strane, širinom svoje poruke ova pesma je namenjena svima, i 'vakim i 'nakim ljudima - kaže maestro Ljubo Kešelj.

Ipak, onu najemotivniju notu pesmi dali su stihovi pesnikinje Zorice Đuđić.

- Nikad nisam upoznao damu koja je napisala pesmu mog života. Čuli smo se telefonom, Zorica živi u Beču, bavi se visokom umetnošću i pisanjem ozbiljne poezije. Voleo bih da znam odakle Zorici inspiracija za ovakve stihove u kojima se pronalaze milioni. Obradovala me informacija da je Zorica Đuđić objavila "Pesmaricu" sa svojih sto opevanih pesama i da je na prvo mesto stavila baš "Rado moja bela" - naglašava Radiša.

- Još više me raduje što će se i Zorica uskoro oglasiti u Muzičkoj apoteci. Naravno, zadovoljstvo je i što je "Rado moja bela" ušla u RTS-ov izbor "60 najlepših pesama" i što je neki novi klinci i neke iskusne kolege pevaju u "Zvezdama Granda" i u "Nikad nije kasno".

(Gorna Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA