Himna bola u pet reči: Miša Marković o vaskrsnuću pesme "Svirajte mi tiho, tiše"

Dugo je ćutala ova pesma kao četvrta na "B" strani Tominog albuma iz 1982. godine, bila u senci "Branke", "Tužnog leta", "Dva sveta različita"

  • 2

Dugo je ćutala ova pesma kao četvrta na "B" strani Tominog albuma iz 1982. godine. Trideset godina je bila u senci "Branke", "Tužnog leta", "Dva sveta različita" i ostalih hitova estradnog Karamazova.

"Svirajte mi vi, tiho, tiho,

svirajte mi vi, tiho, tiše,

tiho, tiho, svirajte mi vi,

nema nje,

nema nje, nema nje,

pustite me,

pustite meda bolim svoju bol.

Ovu noć, tiho, tiho,

ovu noć, tiho, tiše,

tiho, tiho, svirajte mi vi,

nema nje,

nema nje, nema nje,

pustite me, pustite me

da bolim svoju bol.

Prijatelji sad, tiho, tiho,

prijatelji sad, tiho, tiše,

tiho, tiho,

svirajte mi vi,

nema nje,

nema nje, nema nje,

pustite me, pustite me

da bolim svoju bol."

(Miša Marković)

- Kad se Toma krajem 70-ih vratio iz Amerike, nisam mogao da verujem svojim očima kako je slabo prihvaćen od strane publike na turneji "Hit leta". Izađe na binu, peva "Zatvorite sve kafane", a iz publike usledi neki mlak aplauz ili čak poneki zvižduk. Toma je padao u depresiju, pa mi se jadao kako mu treba neka življa pesma da ga vrati u život. Komponovao sam mu "Branku", jednu poletnu i dižuću dvojčicu, i "Svirajte mi tiho, tiše", jednu prelepu baladicu - pričao je hitmejker Miša Marković (1949 - 2020).

- Kad se pojavila ploča, na promociji u predstavništvu Jugotona u Beogradu, Toma mi se žali kako ima dobar album ali nema hita. To mi je bilo toliko krivo da sam mu rekao: "Tomo, vratiće te Branka iz mrtvih." Toma se iznervirao, skočio, krenuo da me udari. Posle godinu dana u "Unionu", kad je "Branka" pukla u celoj Jugi, Toma se na kolenima dovukao do mene, sastavio ruke i rekao mi: "Izvini!"

Toma je početkom 80-ih dobio ono što mu je trebalo - hit koji osvaja na prvu. Dobio je i "Svirajte mi tiho, tiše", baladicu sa pet, šet reči kojoj je Miša Marković udahnuo snagu evergrina.

- Moji stihovi su životni, osećajni i jednostavni, a proglašen sam od današnjih gospodara diskografije za demode tekstopisca i kompozitora. A pogledajte na šta se svode današnji "in" tekstovi: ja imam njega, a ti imaš moju drugaricu, a on će na splavu da odluči koja je bolja. A da ne pričam o sve prisutnijem trendu kvaziitelektualnih tekstova koje liče na metafore bolesnog uma: "Tvoje usne su u mojoj glavi" ili "Ruka ti je kao zrak meseca".

- Vaskrsnuće pesme "Svirajte mi tiho, tiše" nije slučajno. Pohađajući školu dizajna, posmatrao sam profesora koji svaki put kad uđe na čas baci dnevnik na sto i kaže: "Lepota je u jednostavnosti izraza." U stvari, najteže je biti jednostavan a originalan.

Vaskrsnuću pesme "Svirajte mi tiho, tiše" doprineo je i svemirski aranžman Dragana Kneževića.

- Žao mi je što Toma nije dočekao vaskrsnuće pesme "Svrajte mi tiho, tiše" u koju baš i nije verovao. Žalosno je i da je jedan Dragan Knežević, autor stotina besmrtnih aranžmana za naše najbolje pevače, potpuno skrajnut iz javnosti. Zar je moguće da nijedan festival ili nagrada u Srbiji ne nosi ime Dragana Kneževića!?

- Sad kad je "Svirajte mi tiho, tiše" pobedila i "Branku", ja pitam ove moderne iz Granda: Kako je moguće da je jedna moja zapostavljena pesma od pre 40 godina veći hit od svih njihovih toliko reklamiranih pesama? Ko je tu moderan, a ko je demode?

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤫

    25. jul 2022 | 11:06

    Pedja fenomenalan pevač, taj pesak u glasu... Slušala bih ga ceo dan, on nek' me gleda 😉

  • rocco

    25. jul 2022 | 10:24

    Orginal je Orginal Sve drugo je prolazno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA