Drljača uz Janikine tamburaše, Kvaka uz šlageraše: "Beogradski sabor 1975"

Publiku je raspalio neponovljivi srcelomac Bora Spužić Kvaka sa pesmom "Dođi, dođi ljubavi" koja zvuči tako šlagerski uz ansambl Radojke i Tneta Živkovića

  • 0

Ovo je pobednička pesma sa "Beogradskog sabora 1975", jedna od nekoliko stotina zaboravljenih i malo korišćenih pesama iz opusa narodnjačke kraljice.

"Kad bih znala da me sanjaš,

ne bih zori dala da zarudi,

kad bih znala da me u snu zoveš,

ne bih dala suncu da te budi.

Čuj me dušo moja,

znam da san je varka,

ali ljubav, ljubav naša,

zoro rana, vene zbog rastanka.

Došla bih ti da te budim

kao sunce kada budi rosu,

rukom nežnom milovala lice

i mrsila tvoju bujnu kosu.

Kada budem pored tebe,

nasmeši se al' ništa ne kaži,

pusti oči nek' govore same,

neka kažu ko je kome draži."

(Petar Tanasijević - Mirjana Ilić)

- Kad je pevam, naviru mi emocije, krenu suze. Setim se tog divnog festivala koji je tih prvih godina pratio "Ilidžu", tog divnog druženja sa kolegama, tog zdravog rivalstva. Setim se tih divnih stihova, tog hora koji me prati, tog narodnog orkestra i njegove prve violine Miodraga Jašarevića - kaže Lepa Lukić.

- Bila je to moja šesta pobeda na "Beogradskom saboru". Bože, kako se samo moja majka radovala. Priuštila sam joj to zadovoljstvo da prva u našem selu ima televizor. Pošto je "Sabor" prenošen uživo, okupi se celo selo kod majke da me gledaju. A majka, mudra seljanka, svaki put se plašila da baš ovaj put neću pobediti posle toliko pobeda.

Publiku je raspalio neponovljivi srcelomac Bora Spužić Kvaka sa pesmom "Dođi, dođi ljubavi" koja zvuči tako šlagerski uz ansambl Radojke i Tneta Živkovića.

- Tolika energija i emocija u jednom pevaču je fascinantna. Kvaka je kombinacija srpskog Šarl Aznavura i Iv Montana. Uvek sam se čudio kako je Kvaka sa tako napuklim i muzički neartikulisanim glasom uspevao da omađija i publiku i žiri - primećuje Milutin Popović Zahar.

Legendarna Radojka Živković svojim umilnim aranžmanima dala je ton ovom festivalu. Svojom orkestracijom i umilnim aranžmanima ukrasila je još nekoliko pesama. Nedeljko Bilkić je pevao novu sevdalinku Mijata Božovića "Ala imaš čarne oči". Legendarni Gvozden Radičević pevao je Graićevu pesmu "Ne piši mi tužna pisma", a Vera Ivković pesmu Miodraga Milutinovića "Oj, čobane moj". Duet Dušica Bilkić i Dragoljub Lazarević nastupio je sa izvornom pesmom "Sele Jele što se ne udaješ" (prvi put u istoriji festivala neko je nastupio sa izvornom pesmom). Nedžad Salković je pevao pesmu Selvera Pašića "Kad srce gori".

Ljuti Krajišnik Boro Drljača sninio je jedinu tamburašku pesmu u svojoj karijeri, prelepu sevdalinku Joza Penave "Dobar dan Smiljo veziljo".

- Ta pesma je remek delo. Nije hit, ne peva se, zaboravio sam reči, ali se ponosim da sam i ja snimao sa "Osam tamburaša Janike Balaža". Sećam se, kada smo je probali na festivalu uoči nastupa u dvorani Doma sindikata, ja pevam "Dobar dan, dobar dan", a moj kolega Ismet Krcić se pokloni kaže: "Dobar dan, Boro, dobar dan".

- Taj deo iz pesme je ubačen u špicu kultne radio emisije "Od doručka do ručka" na Studiju B. I Zoran Modli i Marko Janković vodili su emisije rok muzike uz ono moje "Dobar dan, dobar dan".

Uz Tamburaški orkestar Janike Balaža nastupila je i Anđelka Govedarović sa Zaharevom pesmom "Tama pala".

- Zahar je oduvek bio oduševljen mojom kuhinjom. Kad mu otvorim apetit, otvorim mu i inspiraciju za pesmu. Sigurno smo mogli i više da snimimo, ali smo se više družili i živeli život. Ovaj "Sabor" je definitivno preokrenuo moje opredeljenje prema tamburašima - priča prva dama vojvođanske pesme Anđa Govedarović.

- Urednici Radio Beograda Bora Ilić i Đorde Karaklajić povezali su me sa Miretom Stojičićem i Janikom Balažem i preporučili da snimam vojvođanske pesme. Janika me prihvatio sa oduševljenjem, bez ikakve zvanične audicije. Sa onom njegovom zalepljenom cigaretom za usne, znao je da mi kaže: "Ti devojko, ne pevaš ni suviše seljački ni mnogo gradski nego baš onako kako nama treba."

"RTV Revija" svakom svom čitaocu obezbedila je redak poklon - singl ploču sa nekim od učesnika "Beogradskog sabora '75".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA