Vreme čitanja: oko 4 min.

Sećanje na Šerbu: Sevdah kao način života i harmonika kao šargija

Vreme čitanja: oko 4 min.

- Bilo je to vreme neponovljivog zanosa, vreme u kome smo srcem svirali u oslobođenoj zemlji, i sve uživo - rekao je Šarbo

  • 1
Muzička Apoteka Sećanje na Šerbu Foto: Promo

"Moj bagreme" je kolokvijalno Šerbina novokomponovana pesma, a u stvari svaka Šerbina pesma liči na staru sevdalinku. Sve je kod Šerbe bilo sevdalijsko: i svirka na harmonici koja podseća na saz i šargiju, i njegov način života ispunjen ljubavnom čežnjom, i njegov odnos prema kolegama ispunjen dobrotom - govorio je Safet Isović.

"Kraj bagrema prođoh starog

što opojni miris pruža

i pogledah na bokore

tek procvalih žutih ruža.

Moj bagreme,

ti i mjesec sjajni,

vi ste moja davna uspomena,

jer na svijetu ničeg drugog nema

da me sjeti na stara vremena.

Bagrem širi grane svoje,

a mjesec ga gleda blijedi

kako ona svake noći

usamljena, sama sedi.

Sa usana njenih blijedih

tužni osmijeh mjesec uze,

a niz lice nekada lijepo

potekoše vrele suze."

(Ismet Alajbegović Šerbo - V. Đurović)

Ovo je jedna od desetina onarođenih pesama ikone sevdahaIsmeta Alajbegovića Šerbe (1925 - 1987) koju je svojim pevanjem zakucao Safet Isović.

Ovaj iskonski Sarajlija i sevdalija, aprilskih dana 1945. godine, pravo sa fronta, iz Kulturno-umetničke grupe Trećeg korpusa Šeste armije upućen je u tek osnovano Radio Sarajevo.

- Sa mnom je bio i moj drug i veliki pevač Zaim Imamović koji je takođe svirao harmoniku. Zaim i ja smo bili prvi muzičari koji su se oglasili na Radio Sarajevu, a pune tri godine smo bili i jedini koji su svirali u emisijama narodne muzike - pričao je legendarni Šerbo.

- Bilo je to vreme neponovljivog zanosa, vreme u kome smo srcem svirali u oslobođenoj zemlji, i sve uživo. Tu smo snimili i naša prva kola (Zaim je svirao i frulu) i prve pesme za naše prve ploče za Jugoton na 78 obrtaja.

Široj javnosti je poznat kao šef Narodnog orkestra Radio-televizije Sarajevo, večito ozbiljan harmonikaš na klavirci. Prijateljima je ostao u neizbrisivom sećanju kao iskonski sevdalija, čovek koji je svirao, komponovao, beležio, čuvao tradicionalnu bosansku sevdalinku i otkrivao njene nove tumače.

Impresivna je lista pesama koje je komponovao i aranžirao i pevača koje je podigao Ismet Alajbegović Šerbo: "Bulbul pjeva okolo Mostara", "Stara staza", "Kraj pendžera Jusuf stari", "Vratnik pjeva", "Vraćam ti se draga" (Zaim), "U baštici ruža vene", "Kraj bagrema prođoh starog", "Jedna ode, druga dođe", "Jednog divnog dana u Mostaru gradu", "Oj, Zekija", "Moj ahbabu" (Safet), "Plačem već tri dana", "Ljubavi mi daj", "Nemoj da ti duša tugm pati", "Izigrana ljubav" (Vida), "Tebi majko misli lete", "Sevdalinko, pjesmo najmilija" (Nedeljko Bilkić), "U čaršiju poslala me nana", Oj, meseče, bekrijo", "Stalno lutam i preklinjem sebe" (Zora Dubljević), "Na dar tebi draga moja", "Lijepa Šahza", "Sivi oblak, lutalica stara", "Odavno te moje oči traže" (Meho Puzić), "Ja bolujem mlada od sevdaha", "Tugo moja", "Dođi mi proleću, mladosti" (Beba Selimović), "Sad je svemu kraj" (Šaban Šaulić), "Izmamilo sunce", "Zašto mi ne dođeš" (Zehra Deović), "Kad ne dođem do u gluho doba" (Emir Dedić)...

- I ja sam počeo uz Šerbu, kao i čitava plejada najboljih bosanskih pevača i svirača. Od Šerbe sam i kupio prvu klavirku koju i sad sviram. Prodavao je, sećam se, klavirku za milion dinara. Ja mu ponudim devetsto devedeset devet hiljada, on me pita zašto toliko, a ja kažem da malo trgujemo. Šerbo veli neka bude devetsto devedeset hiljada. Ja kažem kupljeno, ali imam jedan problem - nemam para dok ne prodam staru harmoniku. Šerbo mi kaže a ko te pita za pare - govorio je Omer Pobrić, jedan od Šerbinih najboljih učenika.

- Svi mi sviramo i pevamo, a Šerbo je živeo sevdah. Šerbo je odrastao u srećno vreme za sevdalinku, kada se slušala sasvim druga vrsta muzike. Svirao je po sjelima, teferičima, kafanama, kasnije na radiju i koncertima, svuda poštovan i uvažavan. Svirao je Šerbo i romanse, starogradske, šumadijske, vranjanske, mađarske, rumunske pesme, bio je majstor animir muzike.

Šerbo je svirao poravno, bez napora i strasti, bez rasturanja harmonike. Kažu da je prilikom sviranja pravio čudne koncentrične krugove sa svakim prstom, činilo se da mu je malo jedan registar.

- Moja generacija harmonikaša odrastala je uz Jovicu i Šerbu. Jovica je bio atraktivniji u estradnom smislu, ali ja sam sevdah više učio da sviram od Šerbe. Jer, kod Jovice je bilo malo i prasetine, a kod Šerbe samo janjetina - kaže u svom stilu maestro Dragan Stojković Bosanac.

Tako veliki umetnik, a tako nedostupan široj javnosti. Ispod zatamljenih naočara krio se očinski i prijateljski pogled gospodina i sevdalije aristokratskog duha. I kad je izgledao namršten, bio je u službi pesme i pevača, naročito mlađih kolega.

- S ponosom mogu da kažem da je Šerbo moj prvi kompozitor. Bio sam klinac od dvadeset godina kada sam na mojoj prvoj ploči snimio Šerbinu pesmu "Tebi majko misli lete". Ta pesma i danas zvuči kao da je stara sevdalinka, pesma je kao poručena za mene, jer sve što sam postigao u muzici dugujem mojoj majci Kosavki - kaže as sevdaha Nedeljko Bilkić.

- Desetak godina posle mog prvog singla, na "Ilidži" 1972. godine, otpevao sam Šerbinu pesmu koja mi je donela pobedu i koja zvuči kao himna sevdaha:

"Sevdalinko, pjesmo najmilija, ispevana u hladu avlija,

uz pendžere gvožđem okovane i đerdefe suzom oplakane.

Ti si divna behar grana u sevdahu rascvetana,

koja nikad svenut neće dok se sunce nebom kreće.

Novi vakat, novi ljudi, nova pesma sevdah budi,

širom slavne Herceg Bosne, divne zemlje i ponosne."

Ismet Alajbegović Šerbo preminuo je na današnji dan pre 35 godina, 28. jula 1987. godine.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    28. jul 2022 | 17:53

    "Tebi majko misli lete, preko polja i...." istorijska, legendarna, večna pesma Šerbina. Vraćajući se unazad čini mi se da su se pevači utrkivali ko će bolje da 'dočara' ovu pesmu, da se više dopadne stvaraocu. A i oni su otišli u legendu i Safet, Nada Mamula, Meho Puzić, Zaim, Zora Dubljević...ostaše legende da i dalje pevaju prave sevdalinke, Nedžad i Nedeljko. Od mlađih Vesna Dimić i Danilo Živković bi se sigurno dopali Ismetu, napisao bi nešto predivno za njih. Nama ostaje da uživamo u melodijama velikog majstora, muzičara, pesnika. Ostavio je za sobom mnoga dela, antologijska. Večna mu slava.🙏🙏🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA