Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve tajne i verzije pesme "Aj, došla Drina": Od Kosmeta i Sandžaka do Bosne

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 1
Pesma "Aj, došla Drina, Muzička apoteka Foto: Promo

Reklo bi se, onako na prvu, još jedna stara pesma iz Bosne. Ali, mnoge će iznenaditi podatak da je pesma "Aj, došla Drina" ljubavna pesma iz Gnjilana, središta Kosovskog Pomoravlja.

Aj, došla Drina,

od brega do brega,

dušo moja!

Od brega do brega,

dušice laku noć!

Aj, da l' od kiše,

il' od bela snega,

dušo moja!

Il' od bela snega,

dušice, laku noć!

Aj, ni od kiše,

ni od bela snega,

dušo moja!

Ni od bela snega,

dušice, laku noć!

Aj, već od suza,

mladih devojaka,

dušo moja!

Mladih devojaka,

dušice, laku noć!"

(narodna)

- I ja sam bio zatečen saznanjem da je ovo pesma iz mog rodnog kraja. Snimajući pesmu za fonoteku radija, upitah Miodraga Vasiljevića kakve veze imaju Gnjilane i Drina - pričao je bard srpske pesme sa Kosmeta Jordan Nikolić.

- Jer, gde je Drina tu je i Bosna, što opet podrazumeva ijekavski govor, a u ovoj pesmi je tekst na ekavskom. Naravno, kasnije sam čuo verzije i na ijekavskom od mojih dragih kolega iz Bosne.

Izgleda da je ova pesma nekim čudnim putešestvijem stigla čak do Gnjilana, ili je, možda, u Gnjilanu i nastala. Po nekim saznanjima ova lirska narodna pesma potiče iz Sandžaka.

- Na mom trostrukom albumu "Zapisano u vremenu" u izdanju PGP-a snimio sam verziju pod naslovom "Došla Raška od brega do brega". Pesma završava stihovima "već od suza pazarskijeh cura, što ostaše cure neudate" - pričao je Jordan Nikolić u radio izdanju Muzičke apoteke.

- Od Miodraga Vasiljevića saznadoh da je pesmu zapisao u Gnjilanu 1947. godine, i to tako što mu je pesmu pevao neki šofer. A pitati - čija je to pesma, isto je što i pitati - čiji je to oblak?

"Aj, došla Drina" je najstarija i najpevanija pesma sa motivima devojačkih suza. U fonoteci Radio Beograda snimljena je u nekoliko verzija. Jednu od prvih verzija snimio je Dragomir Majkić u muzičkoj režiji Žarka Milanovića, a pesmu su snimali i Braća Bajić i Raša Pavlović.

- Pesmu "Aj, došla Drina" snimio sam 1963. godine kao trajni snimak za Radio Beograd. Doduše, Žarko Milanović je neznatno izmenio melodiju i tekst u odnosu na zapis Midraga Vasiljevića - pričao je Dragomir Majkić.

Ovu drevnu pesmu snimili su i velikani bosanskog sevdaha: Safet Isović, Nedžad Salković, Meho Puzić, Latif Havkić, Muhamed Mujkanović, Rizo Hamidović, Munevera Berberović,. U svim tim verzijama pojavljuje se završni stih "aj, već od suza zvorničkijeh cura".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    5. septembar 2022 | 13:39

    I još jedan dodatak za pesmu " Aj, došla Drina ". Tu lepu pesmu je snimio za fonoteku Radio Beograda i naš Zemunac Bozidar Đačić sa orkestrom Žarka Milanovića.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA