Bio je jedan od najautentičnijih kantautora i najstariji učesnik "Nikad nije kasno": Sećanje na Žiću Kojića

  • 0
Muzička apoteka Živadin Žića Kojić Foto: Promo

"Moj živote šta te truje" svakako je tezgaroški najskuplja pesma iz opusa kantautora Živadina Žiće Kojića. Žića je pesmu napisao, komponovao, odsvirao, otpevao i snimio sa svojim ansamblom 1972. godine na singlu PGP-a. Pesma se peva nesmanjenom žestinom, a naročito je živnula posle Žićinog pojavljivanja u prvoj sezoni serijala "Nikad nije kasno".

"Moj živote šta li mi te truje,

šta li moje nade sahranjuje,

da li piće, kafane il' žene,

moj živote šta činiš od mene?

Mila majko što si me rodila,

zla sudbino šta si dodelila,

da u piću tražim svoju sreću,

zašto nikad srećan biti neću?

Voleo sam i ljubio verno,

sada srce pati neizmerno,

sve zbog žene koju žarko volim,

koja živi u mislima mojim.

Svi mi kažu ne valja šta radim,

srce pati al' živi u nadi,

jer moj život otrovaše žene,

moj živote šta činiš od mene?"

(Živadin Žića Kojić)

- Prošao sam nekoliko krugova i došao do finala serijala. Ne zbog takmičenja, nego zbog približavanja pesme nekim novim klincima. Poruka pesme je aktuelna naročito u ovo dogitalno doba: deco, trujte se malo i ženama, dovoljno ste otrovani mobilnim telefonima - pričao je Žića Kojić u Muzičkoj apoteci.

- Kada sam došao do četvrtog kruga, jedan od članova stručnog žirija mi je rekao da sam sve bolji i bolji, a na samom glasanju je glasao protiv mene. Kad sam ispao iz takmičenja, osetio sam neku ranu na duši, i ja i moje pesme i plejada majstora sa mojih ploča od pre pola veka: Buca Jovanović, Boki Milošević, Rade Jašarević, Ljubiša Pavković, Branimir Đokić.

Žića Kojić (1939 - 2020) je jedan od prvih i najstarijih učesnika serijala "Nikad nije kasno". Imao je 75 godina kad je zakoračio na Grandovu binu i izgovorio: "Ja sam Živadin Žića Kojić iz Čokešine."

- Prijavio sam se bez želje da hvatam neku poslednju šansu u trci za popularnost. Moje pesme su živele u narodu i pre Granda, živeće i posle Granda. Ali, svestan sam i da su moje pesme mnogo popularnije od mene.

- Nisam bio laktaroš, nisam se gurao u medije, nisam se po cenu života borio za slavu i popularnst. Slava je veoma teška, a treba je nositi i održati. U ovom našem estradnom sazvežđu mnogi se izdaju za umetnike - pevaju, sviraju, komponuju, pišu, menadžerišu. Mnoge kolege misle da su slavne, a ne daj bože da dođe do strašnog suda, mnogi bi stradali na pravdi boga.

- Zato sam i napravio lestvicu svojih kolega. Prva lestvica su oni koji su svesni da znaju i znaju koliko znaju. Druga lestvica su oni koji misle da znaju, a ne znaju da neznaju. Treća lestvica su oni koji ne znaju koliko ne znaju.

Žića Kojić je jedan od najautentičnijih kantautora prave narodne muzike. U muzici je otkad zna za sebe, a u diskografiji od 1967. Snimio je 12 singlica (solo i u duetu sa Latifom Havkićem), dva studijska albuma, sa desetak večitih pesama: "Moj živote šta te truje", "Nek' uvenu ruže", "Banjaluko, tebe Vrbas deli", "Pisti me da odem gde me misli nose", "Nikad kući ne dođem do zore", "Oj, devojko malena", "Javljam ti se majko iz tuđine", "Kićeni svatovi", "Kad bih smeo da ti kažem majko", "Fato, Fatima", "Mejro, Mejrima", "Šljiva ranka, kruška karamanka", "Mačvo moja najlepša na svetu", "Stara vodenica"...

Skoro sve što je snimio Žića je sam sebi napisao i komponovao. U istoriji narodne muzike ostaće zabeležen i kao jedan od prvih pevača Budimira Buce Jovanovića.

- Sarađivali smo krajem 60-ih, snimili dve singlice sa nekoliko lepih pesama: "Lepa Jana", "Ljubav naša prođe kao varka", "Živim od uspomena", "Odlazi jedno leto", "Zašto da živim"... Planirali smo i dužu saradnju, ali, pošto je Buca bio eksplozivan a ni ja nisam bio neka bubica, došlo je do razlaza.

- Posle druge snimljene ploče, Buca je predlagao da malo pojačamo reklamu. Ocu nisam smeo ni da pomenem Bucin predlog da prodamo krave i telad i uložimo u reklamu. Zato sam Buci smislio priču: "Slušaj majstore, moj otac očekuje od mene da od pevanja i sviranja nešto zaradim, a ne da rasprodam i poslednje tele iz štale." Tako sam počeo sam sebi da pišem i komponujem. Kad je Buca čuo moje pesme "Nek uvenu ruže" i "Moj živote šta te truje", rekao je: "Napravi hit i onaj seljak iz Čokešine, pa mu više i ne trebam."

Živadin Žića Kojić preminuo je na današnji dan, 7. septembra 2020.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA