≫ 

Žika Nikolić u pesmama Novice i Predraga Negovanovića: Sećanje na pevača od snage i emocije

Ovo je možda i najpevanija pesma grlatog gospodina Žike Nikolića u saradnji sa Novicom i Predragom Negovanovićem

  • 0
Žika Nikolić Muzička apoteka Foto: Promo

"Vi vidite za mnom slamku,

a za sobom ne vidite gredu,

kad to jednom primetite,

biće sve u redu.

Moj život je moja briga,

i ničija više,

za sada mi loše nije,

baš me briga za kasnije.

Da se menjam ne bih hteo,

crn za jednog, a za drugog beo,

ko će svima ugoditi,

svima dobar biti.

Ja ovakav i umreću,

da se menjam ne mogu i neću,

vuk promeni dlaku lako,

ali ćud nikako."

(Predrag Negovanović - Srđan Jovanović)

Ovo je možda i najpevanija pesma grlatog gospodina Žike Nikolića u saradnji sa Novicom i Predragom Negovanovićem.

- Žika je bio pevač retko prodornog i markantnog glasa, izuzetan emotivac i specijalista za bosanski sevdah. Uzor mu je bio Safet Isović, što se i čulo u njegovoj interpretaciji. Snimio je nekoliko mojih pesama, a učestvovao je i u trci za veliki hit "Tako, tako, samo tako" - kaže hitmejker Predrag Negovanović.

- Družili smo se u Beogradu, u njegovom stanu na Banovom brdu, koji mu je kupila produkcija PGPRTB za desetine komercijalnih ploča. Sedamdesetih godina prošlog veka važio je za najpopularnijeg jugoslovenskog pevača u Bugarskoj.

Žika Nikolić (1944 - 2017) je imao sve predispozicije za veliku zvezdu: glasinu poređenu sa Safetovom, reljefno lice kao stvoreno za glumca, manire svetskog gospodina i Silvanu za svastiku. Imao je i megahit "Ako me nekada sretneš" koji mu je obeležio karijeru", jednu od najskupljih narodnih pesama.

Od 1975. do 1987. snimio je pet singlova i jedan album sa četrnaest pesama Novice I Predraga Negovanovića: "Ništa nemam i sve imam", "Moj život je moja briga", "Tako, tako, samo tako", "Ima neko vreme", "Treća sreća", "Želja srca mog", "Nije srce izdajica", "Đe si čoče", "Detelina sa četiri lista", "Dva jarana, dva drugara", "Srećan put i piši", "Ko me noćas prihvata za druga", "Svadbeno veselje", "Lek je kod Hajrije".

- Žika i ja smo generacija, počeli smo da snimamo u isto vreme. Žika je postao ekskluzivac PGP-a, a ja Jugotona. Kad sam u Jugotonu zaređao sa hitovima i zlatnim pločama, čelnici PGP-a pokrenuše akciju da pređem kod njih. Glavni emisar je bio Žika Nikolić.

- Onako markantan, i kao glumac i kao pevač, ubeđivao me da ću u PGP-u imati veću reklamu, a tu je i televizija (na kojoj se i markantni Žika pojavio jednom ili dvaput - primedba G.M.). Ipak sam prihvatio, i na Žikino insistiranje prešao iz Jugotona u PGP - pričao je legendarni Novica Negovanović.

Tokom poluvekovne diskografske karijere snimao je i pesme Mikija Mitrovića ("Ako me nekada sretneš", "Noćas majko oboje smo budni", "Ostani pesmo i posle mene"), Radoslava Graića ("Tri sestre lepotice", "Života nema bez tebe", "Hej, stanite dani bijeli", "Najlepša Bosanka", "Ajša"), Naska Džorleva ("Medaljon moje majke", "Gina"), Danila Živkovića ("Ljubav zidaš, ljubav rušiš", "Neću plakati za tobom", "Man' se zemlje koja Bosne nema"), Ace Stepića ("Budi uvek vedra lica", "Promašena ljubav"), Buce Jovanovića ("Znaj, svemu je kraj", "Zašto sam te opet sreo")...

Kad se zaratilo u bivšoj Jugoslaviji, Žika je napustio ovdašnju scenu, preselio se u Bugarsku, a zatim u Dansku. Sa suprugom Dinom, rođenom sestrom Silvane Armenulić i Mire Bajraktarević, pevao je za jugoslovensku dijasporu, daleko od očiju javnosti.

Imao je Žika i snagu i enociju u svom glasu, imao je i sjajan scenski nastup, divan spoj pevača i glumca. Preminuo na današnji dan, 12. septembra 2017. godine u Danskoj. Ostavio je desetine pesama trajne narodne i umetničke vrednosti, ostavio je i oproštajnu poruku za medije: "Pevao sam samo ono što sam voleo, ne stidim se nijedne svoje pesme."

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA