Vreme čitanja: oko 2 min.

Neke tajne i lepote pesme "Lastavice, lasto" ili ko je ubio lastavicu, a ko je ubio Boga

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Pečat "Lastavici" dala je Danica Obrenić - pričala je Merima

  • 0
Muzička apoteka Lastavice, lasto Foto: Youtube/RTS, Promo

"Lastavice, lasto" je biser srpske izvorne narodne pesme, redak zalogaj i za one koje koji umeju da pevaju i za one koji umeju da slušaju. Pesmu su proslavili vodeći radio pevači Carevčeve ere, a naročito velika Danica Obrenić.

"Lastavice, lasto, Bog te ubio,

astavice, lasto, Bog te spalio,

što mi budiš dilberčeto,

što mi budiš dilberčeto.

Ne kuni me, mlado, ne karaj me,

ne kuni me, ludo, ne karaj me,

ja ga budim da te celuje,

ja ga budim da te miluje,

da te celuje, mlado, da te miluje,

da te celuje, ludo, da te miluje."

(narodna)

- Pečat "Lastavici" dala je Danica Obrenić, mada sam jako volela i da sušam kako Dušica Bilkić peva ovu pesmu. Od Danice sam baš na ovoj pesmi naučila svu lepotu njenog dinamičkog nijansiranja i tog suptilnog ispevavanja - pričala je Merima Njegomir u Muzičkoj apoteci.

Ovu staru lirsku pesmu zapečatila je 1961. godine svojom interpretacijom Danica Obrenić uz Narodni orkestar Radio Beograda pod upravom Vlastimira Pavlovića Carevca. Zapisane su obe strofe, sa nešto izmenjenim tekstom u odnosu na onaj stari narodni. Carevac je zapisao pesmu u odsečnom ritmu, tako često zastupljenom kod bosanskih pesama.

- Danica Obrenić mi je ispričala zanimljivu anegdotu. Kad je došla u studio na snimanje, tada svemogući muzički urednik Đorđe Karaklajić je poručio Carevcu da u pesmi ni za živu glavu ne može da se pomene Bog i da se mora pronaći zamena za Boga.

- Carevac, iako i sam član Komunističke partije i ateista po ubeđenju, nije hteo ni da čuje. "Ili će se pevati onako kako se pevalo u narodu, ili ću ja da odem sa radija", zapretio je čika Car.

- Sazvan je partijski sastanak na kome je prisustvovao i visoki funkcioner "Centralnog Komiteta" nadležan za radio kako bi "ubio Boga na Radio Beogradu". Dok je Titov emisar vatreno predavao kako Boga nema, Carevac ga je prekinuo i rekao: "Slušaj ti mladiću, ako je narod ispevao 'Lastavice, lasto, Bog te ubio', nikako nije mogao da je ubije apotekar. Upamti to dobro!" - pričala je legendarna Merima.

Ipak, Carevac je popustio, Bog je proteran iz pesme "Lastavice, lasto". Kad već nije bilo mesta za Boga u komunističkoj Jugoslaviji, nije bilo zgodno ni da ga bude na Radio Beogradu.

"lastavice lasto" snimale su i dive sevdaha Zehra Deović i Lela Karlović. Doduše, Šerbo i bosanske sevdalije nisu bile tako rigorozne prema svevišnjem i ostaviše ga u prvom stihu ove prestižne stare pesme.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA