Pola veka pesme "Kapetan potonulog broda": Kad je Zoran Jovanović pisne

- To je jedna otmena, prava gradska pesma, urbani narodnjak. Posvetila sam je svojoj generaciji koja je živela u vremenu bez puno para i glamura, ali sa mnogo ljubavi i u najvećoj sirotinji - kaže Zorica Đuđić, pisac "Kapetana potonulog broda"

  • 2
Muzička apoteka,  pesma Kapetan potonulog broda Foto: Promo

"Ja sam noćas od svih zaboravljen" pevački je zakovao Zoran Jovanović na "Hit paradi" 1978. godine uz aranžman i orkestar Budimira Buce Jovanovića. Pesma je zaživela pod nazivom "Kapetan potonulog broda", a u 21. veku se peva i presnimava nesmanjenom žestinom.

"Poš'o sam negde noćas

bez pravca i cilja,

u daljini neka munja sine,

kiša spira prazne trotoare,

tek poneki prolaznik promine.

Ja sam noćas od svih zaboravljen,

i od tebe koju sam voleo,

jedini sam čovek što ulicom hoda,

ja sam kapetan potonulog broda.

Nemirna senka moja u stopu me prati,

pod mantilom hladne ruke grejem,

vetar kosu baca mi na čelo,

noćas srce ljubavi bi htelo.

Možeš li ove sate prespavati mirno,

da li slutiš šta se sa mnom zbiva?

Istinu ja nemam kom' da kažem,

koliko si za sve ovo kriva."

(Predrag Vuković Vukas - Zorica Đuđić)

- To je jedna otmena, prava gradska pesma, urbani narodnjak. Posvetila sam je svojoj generaciji koja je živela u vremenu bez puno para i glamura, ali sa mnogo ljubavi i u najvećoj sirotinji - kaže Zorica Đuđić, pisac "Kapetana potonulog broda".

- Drago mi je što je tu pesmu otpevao i prvi snimio Zoran Jovanović. Baš na ovoj pesmi stekao je epitet "Šumadijskog Pavarotija". Zoran i svojim izgledom podseća na slavnog Pavarotija, a iskreno sam oduševljena kako je otpevao moje stihove. Još se prepričava anegdota sa jednog zajedničkog nastupa Šabana Šaulića i Zorana Jovanovića. Šaban je zapevao "Kapetana potonulog broda", a Zoran Jovanović je uzeo mikrofon i rekao: "Šabane, pusti je meni da je ja pisnem!"

- Zoran Jovanović je Vukasov ljubimac. Kad ga je prvi put čuo, samo je rekao: "Takvog tražim!" Vukas je voleo Zoranove visine i iskrenost, Zoran je pevao po Vukasovom meraku - kaže Slavica Vuković, Vukasova supruga.

- Vukas je proveravao svoje buduće pevače upravo na ovako teškim pesmama. Naslušala sam se pitanja: "Možeš li to da otpevaš iz Zoranove intonacije?" I najveći poštovaoci Vukasovih pesama bejahu zatečeni saznanjem da je reči ove pesme napisala jedna dama - Zorica Đuđić.

- Vukas je napisao ogromnu većinu pesama koje je komponovao. Bio je redak gospodin i intelektualac u ovom diskografsko-estradnom svetu. Upoznali smo se na nekom festivalu u Čačku, ponudila sam mu svoje pesme, a on je odabrao ovu - kaže Zorica Đuđić.

"Kapetana potonulog broda" uveličao je svojim orkestrom i aranžmanom i legendarni Budimir Buca Jovanović.

- Buca je ovoj pesmi prišao kao svojoj. Voleo je ovako slikovite tekstove, govorio mi je da spadam u malobrojnu grupu tekstopisaca čiji stihovi imaju priču i proizvode sliku.

- Buca je sa nevericom upijao moje stihove i pitao se kako jedan devojčurak može da piše tako ubitačne muške sentiše. Odgovor je u činjenici da sam dete razvedenih roditelja, možda je ta čežnja za ocem proizvela toliki buljuk emocija.

"Kapetan potonulog broda" doživeo je desetine obrada i verzija. 1990. godine pesmu je presnimio Rizo Hamidović uz aranžman i orkestar grupe "Saga". I Zoran Jovanović je 1994. godine presnimio svoj prvi hit uz orkestar Zorana Đorđevića Sandučeta. U 21. veku pesmu su snimili i Smederevac, Keba, Miki Gajić...

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nedeljko

    10. oktobar 2022 | 05:11

    Pesma za sva vremena baš

  • Dragan Sinđelić Sinđa

    18. septembar 2022 | 16:00

    Gorane Miloševiću pesma Kapetan potonulog broda najbolje je otpevao Zoran Jovanović uz Orkestar Budimira Buce Jovanović sa hit parade 1978 godine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA