Vreme čitanja: oko 2 min.

A sad nešto otmeno i astalsko: "Beograde grade, mnogo mi te hvale"

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Oduvek sam maštao da ovako raskošnu pesmu sninim za arhivu Radio Beograda - pričao je Dragoljub Lazarević

  • 1
Muzička apoteka Beograde grade, mnogo mi te hvale

Foto: Promo

"Beograde grade, mnogi mi te hvale" je stara narodna ljubavna pesma koja se danas sve manje peva i sluša. Ova pesma je vezana za Beograd, zato su je snimali i pevali pevači od ukusa i urbanog šmeka.

"Beograde grade,

mnogo(i) mi te hvale,

aj, da u tebe ima

mnogo lepih žena.

Među njima najlepša

Jelica devojka,

aj, Jelo, Jelo,

moje jagnje belo.

Ukrašću te Jelo,

nek' te čuva straža,

aj, Jelo, Jelo,

moje jagnje belo."

(narodna)

"Beograde grade" nije lako otpevati, to je tipična solo pesma, kao stvorena za pevača od raspona i topline u glasu.

- Oduvek sam maštao da ovako raskošnu pesmu sninim za arhivu Radio Beograda, makar na približnom nivou jednog Vuleta Jevtića.

- Oduševljavao me Vuletov kapacitet daha i smisao za ukrašavanje melodije. Od Vuleta sam naučio da na jedan dah ispevam poveliku dužinu fraze - pričao je Pavle Stefanović u emisiji "Sabor" Studija B.

I Dragoljub Lazarević (jedan od najboljih pevača izvornih narodnih pesama i jedan od rekordera po broju trajnih snimaka za arhivu Radio Beograda) je proslavio "Beograde grade". Ovu pesmu je snimio 1963. godine uz Narodni orkestar pod upravom Vlastimira Pavlovića Carevca.

- Carevac je bio poznat po tome što je prilagođavao melodiju tekstu. Upravo iz tog razloga su notirane sve tri strofe, kao zasebne, jer se melodijski razlikuju zbog različitog teksta - pričao je Dragoljub Lazarević.

U fonoteci radio Beograda čuvaju se snimci Tozovca, Anđelije Milić, Raše Pavlovića. Diva sevdaha Nada Mamula snimila je ovu pesmu za Radio Sarajevo u dve verzije: uz Tamburaški orkestar pod upravom Joza Penave i uz Narodni orkestar pod upravom Jovice Petkovića.

- Ova pesma se odlikuje bogatim ukrasima, nizom tonova na jednom slogu teksta. Pevači moje generacije odabirali su baš ovu pesmu da bi pokazali svoj talenat na nekoj strogoj audiciji - kaže Raša Pavlović.

- Ova pesma je toliko otmena i toliko lepa, da traži i priliku i slušaoca. I kad je pevam u kafani i kad je pevam samo za svoje društvo, pevam je radijski i nikako drugačije.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzon li huker.

    3. oktobar 2022 | 18:32

    Arhivatore, svaka ti rakiju i ljubav dala. Gostio se na najboljim restoranima planete. Za tebe su cvarkov, torbica i boskic, ipak samo amateri. Ziv bio sto godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA