Snimio je 500 pesama, a jednu Krnjevčevu sevdalinku voleo je najviše: Dve godine od smrti Bore Drljače

- "Prolazi jesen, na pragu je zima" je nešto najlepše u narodnoj muzici

  • 2
Muzička apoteka Bora Drljača Foto: Promo

Ovaj Krnjevčev sevdah opijao je dušu Bore Drljače i u najtežim trenucima. "Stari vuk" je ovu pesmu presnimio, ali je poželeo da ga prati i na onom svetu.

"Prolazi jesen, na pragu je zima,

al' u srcu mome još topline ima,

ako me još voliš, dođi mi na grudi,

srcem da te grijem od ledene studi.

Odlaze ptice nekud prema jugu,

tamo da prezime hladnu zimu dugu,

zato i ti dođi svome kraju starom

jer još grudi moje gore vrelim žarom.

Ljubavi moja ja te zovem sebi

jer još uvek mislim i sanjam o tebi,

znaj, srce je moje toplije od juga

jer u njemu nikad nije bila druga."

(Mija Krnjevac - Panta Radivojević)

- "Prolazi jesen, na pragu je zima" je nešto najlepše u narodnoj muzici. To je pesma mog života, iako sam je snimio tek iz treće ruke, posle Safeta i Marinka - pričao je Boro Drljača u Muzičkoj apoteci.

- Kad mi neko iz publike zatraži da pevam nešto po mom izboru, prvo se setim pesme "Prolazi jesen". Ova pesma me prati kroz čitavu karijeru, od 1969, od mog prvog hita "Za ljubav tvoju mladost sam dao". Safet je tada bio megazvezda, a ja otkriće velikog Mije Krnjevca.

Bora Drljača (1941 - 2020) je od prve do poslednje ploče snimao pesme u duhu i ruhu izvornog narodnog melosa. I pored nekoliko modernih pesama u disko ritmu, Bora se uporno držao Šumadije, Krajine i sevdaha.

- Kad sam početkom 70-ih postao velika jugoslovenska zvezda, moj zemljak Uroš Mandić, sekretar SUBNOR-a Bosanske Krupe, dade mi ideju da snimim izvorne krajiške pesme koje smo nekad pevali na prelu.

- Usledio je poziv u legendarnu radio emisiju "Autobus u pola šest" u kojoj sam prvi put javno zapevao "Oj, ora je" uz tercu mog kolege Mustafe Ezića. Pesma se svidela i legendarnom kompozitoru Doci Ivankoviću koji je tada bio muzički urednik Diskosa.

1972. godine pojavila se singlica Bore Drljače i grupe Krajišnika sa vodećom pesmom "Oj, ora je, ora je" ("ora je" - dve reči, što znači poziv za ustajanje, a ne "oraje" kako se pogrešno potpisuje na kasnijim izdanjima). Tako je Bora otvorio eru krajiških pesama u jugoslovenskoj diskografiji: "Krajišnici, gde ćemo na prelo", "Mala moja iz Bosanske Krupe", "Nas dva brata oba ratujemo", "Teraj mala ovce preko brega", "Oj, Suvajo"...

- Te pesme sam i na snimanju u studiju donosio onako kako su ih pevali moji preci i zemljaci. Okupio sam grupu Krajišnika (Rajko, Božo, Rade, Simo, Vid) i solo harmoniku Ace Krnjevca, i opleti! U takvim pesmama glas najbolje dođe do izražaja.

Zavoleo je Boro pravu narodnu muziku još u svojoj rodnoj Suvaji pod Grmečom, a tokom vojničkih dana u Sarajevu zavoleo je i sevdah pa se prijavio na audiciju za radio pevača.

- Moj otac Branko svirao je harmoniku i prim, znao mnogo pesama. I sa majčine strane bilo je mnogo muzikalnih. Pošto moju majku nsam ni zapamtio, podojilo me mnogo muzikalnih žena, tako da nisam mogao da omanem.

- U vojsci sam polagao audiciju za solistu Radio Sarajeva. Sećam se, pevao sam neke Safetove sevdalinke pred Šerbom, Jovicom i Nadom Mamulom. Položim audiciju, budem primljen za radio pevača, pitaju me za adresu, a ja kažem - kasarna "Lukavica". Poslali mi obaveštenje da dođem na snimanje, a ja već otišao u Srbiju.

Sredinom sedamdeseth snimio je Bora i trajne radio snimke sa Narodnim orkestrom pod upravom Miodraga Jašarevića i Bokija Miloševića. Snimio je i dva albuma za PGPRTB i Studio B sa dvadesetak starih narodnih pesama: "Oj, Prijedore, ti si pun sevdaha", "Na put se spremam", "Stara staza", "Koja gora Ivo", "Pevaj mi, pevaj, sokole", "Banjaluko i ta tvoja sela", "Teraj mala ovce preko brega", "U lijepom starom gradu Višegradu", "Oj, ora je, ora je", "Mala moja iz Bosanske Krupe", "Zarasle su staze moje", "Niz polje idu babo sejmeni", "Srdo moja", "Jovane, Jovo"...

- Kad sam došao u Beograd, položio sam audiciju i na Radio Beogradu. Opet sam pevao pesmu mog uzora Safeta Isovića "Dobio sam tri poljupca". Imao sam čast da polažem pred Carevcem, Duškom Radetićem i Maksom Popovim. Snimio sam desetine trajnih radio snimaka sa svim orkestrima RTS-a, snimio sam pesme i sa Velikim tamburaškim orkestrom RTV Novi Sad pod upravom Janike Balaža, a snimao sam i sa trubačima.

Bora je jedan od rekordera među narodnjacima po broju snimljenih pesama. Tokom poluvekovne diskografske karijere sninio je blizu 500 pesama na više od 60 izdanja. I kad je snimao novokomponovane pesme, ostao je veran izvornom melosu, vešto balansirajući između ukusa publike i strogih radijskih merila.

- Snimio sam mnogo izvornih pesama i sevdalinki, tzv. rasteguša. Priznajem, najdraža mi "Prolazi jesen, na pragu je zima". Voleo bih da me sa tom pesmom isprate na onaj svet - poželeo je Boro u svom poslednjem nastupu u Muzičkoj apoteci.

Legendarni Boro Drljača preminuo je na današnji dan, 11. oktobra 2020.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    11. oktobar 2022 | 08:54

    Bora Drljača, bukvalno rečeno pevačina i ljudina od čoveka. Radili smo zajedno mnogo humanitarnih koncerata u organizaciji Olge Petrović. Boro je bio pun duhovitih priča sa njegovog podneblja. Krajišnik od glave do pete.Interesantan sa svojim pričama do velikog suznog smeha.Sve što je otpevao, otpevao je na svetskom nivou.Legendo laka ti crna zemlja i neka te anđeli čuvaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA