≫ 

Mirjana Bajraktarević, lepotica kratkog veka i večitih hitova: Sećanje na glas od snage i emocije

10. oktobra 1976. otišla je u legendu zajedno sa 12 godina starijom sestrom Silvanom i šefom narodnog orkestra Miodragom Jašarevićem

  • 2

"Moj dragane, moj golube,

kud si odleteo,

što si svoju golubicu

samu ostavio.

Doleteće beli golub

jedne zore rane

golubici što ga čeka

da ulepša dane.

O, da l' si već moj golube

krila umorio,

il' si možda s nekom drugom

novo gnezdo svio.

O, vrati se, moj golube,

dođi mi, dođi što pre,

zapevaj mi kao nekad

nežne pesme svoje."

(Radoslav Graić)

10. oktobra 1976. otišla je u legendu zajedno sa 12 godina starijom sestrom Silvanom i šefom narodnog orkestra Miodragom Jašarevićem. I za vreme svog kratkog života i munjevite diskografske karijere ostala je u Silvaninoj senci. Ovo je retka prilika da se setimo izuzetne dame i vrhunske interpretatorke Mirjane Bajraktarević.

- Mirjana je snimila, pevački zakovala i ovekovečila moju pesmu "Doleteće beli golub". Bilo je to na "Hit paradi" 1974. godine kada je svojim prodornim glasom oduševila i kolege i publiku i muzičke stručnjake - ističe maestro Radoslav Graić.

- Mirjana je imala zvonak i prodoran glas, divne ukrase i urođen osećaj za lepu pesmu. Iako nije imala Silvaninu harizmu, siguran sam da bi sa tako moćnim glasom i osećajem za lepu pesmu napravila briljantnu karijeru.

Mirsada Mirjana Bajraktarević je rođena 1951. godine u Doboju, u porodici Mehmeda i Hajrije Bajraktarević. Bila ja rođena sestra legendarne Silvane i manje poznate Dine Bajraktarević. Rano je počela da peva, pa je zahvaljujući Silvaninim iskustvima i poznanstvima već sa osamnaest godina snimila prvu ploču.

I Mirjana je porasla je na sevdalinkama, koje će kasnije ovekovečiti na svojim albumima: "Moj zumbule", "Kraj potoka bistre vode", "Ah, mij Aljo", "Mujo kuje", "Evo srcu mom radosti", "Ah, meraka", "Sini jarko sa istoka sunce", "Devojka sokolu zulum učinila", "Nit' ja spavam, nit' ja dremam", "Bosno moja", "Banjaluko, vatrom izgorela", "Oj, javore, javore", "Ne ašikuj Mujo".

"Moj zumbule" je pesma Mirinog oca koju je ona još u detinjstvu naučila i koju je javno zapevala u tv seriji "Pesma kao nadahnuće". Tek kada je uspešno položila ispt pred publikom, bila je sigurna da može da je snimi na ploči.

Snimila je i jednu tipično mušku pesmu "Mujo kuje". To je pesma koju je Mirjana posvetila svom uzoru Safetu Isoviću, uz čije je inerpretacije porasla, zavolela sevdah i počela da gradi svoj stil.

Još 1971. godine Mirjana Bajraktarević je ostvarila prvi nastup na "Ilidži" sa Krnjevčevom pesmim "Plave oči".

1975. godine ostvarila je veoma zapažen nastup na "Festivalu jugoslovenske narodne muzike" u Parizu sa pesmom "Samo njega sanjam".

- Mirjana je nastuila kao nadolazeća zvezda PGP-a. Bila je u ekipi sa Šabanom, Lepom, Bilkićem, Muharemom, Bokijem i sa mnom. Sećam se, uoči samog finala tolko mi je otekao zub, da sam razmišljao da odustanem od nastupa. Mirjana me je sve vreme bodrila, pravila mi je i previjala obloge sve do izlaska na binu. Bio je to divan gest moje mlade i nikad zaboravljene koleginice - priča klasik narodne muzike Rade Petrović.

Posle velikih uspeha na "Hit paradi" i "Festivalu jugoslovenske narodne muzike u Parizu" Mirjana Bajraktarević je bila u zenitu popularnosti.

- Mirjana nije od onih pevačica kojima se posrećio hit na prvoj ploči, pa su tokom karijere živele u senci hita. Mirjana je na sebe skrenula pažnju i bojom glasa i vrhunskom interpretacijom i gospodskim manirima - pisala je Bobana Veselinović, novinar i muzički kritičar.

- Mirjana je sazrevala polako, nije se zadovoljajvala uspehom preko noći, jer takav meteorski uspon ne mora da bude siguran i trajan. Bila je to dama i umetnica koja se nije zadovoljavala prolaznim vrednostima.

Tokom munjevite diskografske karijere snimila je 16 singlova i tri albuma sa desetinama hitova najvećih kompozitora narodne muzike: "Druga ga miluje" (prva verzija Tozovčeve pesme koju je presnimila Silvana pod naslovom "Ciganine, sviraj, sviraj"), "Ne zovi me u snovima" (prva verzija Bucine pesme koju ju presnimila Vida), "Doleteće beli golub", "Imala sam drugaricu", "Dođi željo moja" "Moj delija", "Ljubavi, ljubavi, sudbino sreće", "Krenuli smo istom stazom" (Radoslav Graić), "Samo njega sanjam" (Ilija Gavrilović Džoni), "Noćas jednoj ženi lako nije", "Rukama sam mahala za tobom", "Bio si zora života mog" (Novica Urošević), "Zašto da duša pati", "Zašto da budem rob ljubavi" (Aca Stepić), "Vrati se" (Toma Zdravković), "Pamtiću uvek tebe" (Branimir Đokić), "Pamtiš li ljubav" (Boris Bizetić)...

Nekoliko pesama iz svog opusa Mirjana je sama komponovala: "Ne sećaj se više mene", "Odavno si otišao sine", "Pesma o našoj ljubavi".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nedeljko

    17. oktobar 2022 | 04:21

    Večna joj slava

  • blingaro

    14. oktobar 2022 | 17:43

    Bravo Gorane, za ovako divan tekst. Živeće Mira dok je god nas koji uživamo u njenoj muzici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA