U utorak u Toponici kod Knića: 35 godina Betuline "Čaše vode sa izvora"

- U želji da dođem do anonimnih talenata, znao sam da zabasam tamo gde estradna noga nikad nije kročila, da osveštam mnoge zaparložene i polusrušene domove kulture. Otkrivao sam muzičke talente i izvodio ih pred Narodni orkestar sa Ljubišom Pavkovićem na čelu. A za vreme proba znao sam da zaustavim orkestar od dvadesetak akademskih muzičara, razlog - falšira jedan od petorice violinista

  • 0

- Za ovih 35 godina kroz "Čašu vode sa izvora" prodefilovalo je oko 260.000 izvođača. Okupljao sam i po nekoliko hiljada folkloraca na jednom mestu, a na Borčevom stadionu u Čačku bivalo je i nekoliko hiljada posetilaca. Još čuvam i te slike i te snimke iz aviona - priča estradni umetnik Slobodan Betulić Betula.

"Od Horgoša pa do mora

Čaša vode sa izvora!

Tu se igra, peva, pije,

Tu igraju sve delije.

I Evropa čašu pije,

Svoju radost sad ne krije,

Sa Srbijom da zaigra,

Sve se vrti kao čigra.

Niko nema ko Srbija

Zato čaša svima prija.

Mladi, stari, svi igraju,

Sve za pesmu oni daju.

Siđi Bože malo bliže,

Vidi Srbin čašu diže,

Pa sve redom on pozdravlja,

Svima želi čašu zdravlja.

Od Horgoša pa do mora

Čaša vode sa izvora!

Svaki kamen nama mio,

Živa bila, oj, Srbijo!"

(narodna - obrada S. Betulić Betula)

- U želji da dođem do anonimnih talenata, znao sam da zabasam tamo gde estradna noga nikad nije kročila, da osveštam mnoge zaparložene i polusrušene domove kulture. Otkrivao sam muzičke talente i izvodio ih pred Narodni orkestar sa Ljubišom Pavkovićem na čelu. A za vreme proba znao sam da zaustavim orkestar od dvadesetak akademskih muzičara, razlog - falšira jedan od petorice violinista!

Početkom 90-ih Betulina autorska emisija "Čaša vode sa izvora" emitovana je na prvom kanalu RTS-a i putem satelita. Prvi put u istoriji nacionalne televizije Betula je na jednom mestu okupio pesnike, glumce, slikare naivce, pletilje, vezilje, narikače, lajkaše i ostalo šarenilo našeg sela. "Čaša vode sa izvora" bila je prethodnica svih kasnijih "Šarenica".

- Snimali smo i na terenu i u velikom studiju i uz podršku Narodnog orkestra. Na "Čaši vode sa izvora" debitovale su i neke od danas najvećih folk zvezda: Ceca (pre nego što je postala "Cvetak zanovetak"), Đani, Jana, Rada Manojlović, Dragi Domić, Jelena Tomašević, Danica Krstić, Nenad Kapor... Sve te današnje velike zvezde kod mene su pevale samo izvornu narodnu muziku. Ovo što danas pevaju daleko je od našeg izvora.

Povodom 35 godina "Čaše vode sa izvora" najzaslužnijim pojedincima (pevačima, sviračima, voditeljima, sportistima, privrednicima, političkim veteranima) biće uručene njavrednije nagrade i priznanja.

- Nagrada "Zlatni glas Srbije" biće dodeljena Andriji Bajiću, Ljubi Aličiću, Zorici Minić... Na prethodnim manifestacijama titulisao sam desetine mojih kolega: Lepu, Miroslava, Milančeta, Novicu, Bilkića, Verku, Nadu, Boru, Eru, Radeta, Šekija, Hasana, Zahara...

- Nagrada "Zlatna harmonika" biće dodeljena Novici Nikoliću Patalu, Bobanu Prodanoviću, Mikici Markoviću, Mikici Gačiću, Andriji Jovanoviću Kuti i njegovim "Kutićima".

- Nagradu "Nacionalni tribun narodne muzike Srbije" dobijaju novinari i voditelji Goran Milošević, Vanja Bulić, Dobrivoje Marinski, Božidar Gutić Guta. - Nagrada "Ikona fudbalske umetnosti" biće dodeljena Duletu Saviću i Vladimiru Petroviću Pižonu. Uručićemo i jedninstvenu "Ikonu ljubavi" Nadi i Jefti iz Kneževca.

Betula priprema i nastup 43 muzičara iz opštine Knić koji će svojim instrumentima (desetak harmonika i basova, nekoliko gitara i violina, frulaši, zurlaši) pratiti velikane.

Program počinje u utorak 18. oktobra od 18 sati u Domu kulture u Toponici kod Knića nastupom KUD-a "Vuk i Naum". Vrhunac druženja je "Nacionalna gružanska večera".

Pokrovitelj "Gružanskog festivala narodne muzike" je opština Knić.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA