Pola veka hita "Ti si žena mog života": Pesma koja je podigla Miroslava Radovanovića

- Krajem 1972. godine pevao sam u bašti "Prvi maj" u Čačku. Dolazi Vukas i ponudi mi dve pesme: "Ti si žena mog života" i "Poljubi me da se pomirimo". Pošto je tih godina i Dobrivoje Topalović snimao sa Vukasom, dobro se sećam, otimali smo se oko pesme "Poljubi me da se pomirimo"

  • 0

"Ti si žena mog života" iz 1973. godine podigla je Miroslava Radovanovića u predvodnika napadačkog stila Predraga Vukovića Vukasa.

"U malenoj krčmi

sedim sam za stolom,

u mislima kao da sam s tobom,

kao da me grli ruka tvoja,

ali to je samo želja moja.

Ti si žena mog života,

našu pesmu noćas sviraju,

a ja krijem svoje suze,

ja ih krijem one padaju.

U ruci mi stara požutela slika,

na kojoj si napisala ti

da se večno sećam tvoga lika,

da l' se noćas mene sećaš ti.

U malenoj krčmi

još sedim za stolom,

oko mene srećni su svi,

ostao sam sa svojim bolom,

ja sa bolom a sa kim si ti."

(Predrag Vuković Vukas)

- Krajem 1972. godine pevao sam u bašti "Prvi maj" u Čačku. Dolazi Vukas i ponudi mi dve pesme: "Ti si žena mog života" i "Poljubi me da se pomirimo". Pošto je tih godina i Dobrivoje Topalović snimao sa Vukasom, dobro se sećam, otimali smo se oko pesme "Poljubi me da se pomirimo".

- Zapeo Dobrivoje, zapeo i ja, a Vukas presudio: meni "Ti si žena mog zivota", a Dobrivoju ova "bolja", kad je već toliko navalio. Ispalo je da je bilo dobro što sam popustio Dobrivoju - pričao je Miroslav Radovanović u Muzičkoj apoteci.

Sa pesmom "Ti si žena mog života" Miroslav Radovanović je postao ekskluzivac Diskosa. Urednici su bili zadovoljni ako proda dvadeset hiljada, a prodao je oko pola miliona primeraka. Za mesec dana postigao je zlatan tiraž i postao zvezda veća od Šabana i Miroslava.

- A onda su krenule turneje po celom svetu. Zbog ove pesme postao sam jedan od najtraženijih pevača narodne muzike početkom 70-ih. Predvodio sam zlatnu petorku mojih "Ratnika", u kojoj su bili Šaban, Hasan, Vida i Mustafa Ezić.

Pesma "Ti si žena mog života" podigla je i Vukasa kao kompozitora i Miroslava Radovanovića kao njegovog udarnog pevača.

- Vukas je komponovao mojim stilom pevanja, voleo je taj napadačkis stil pevanja. Pesma "Ti si žena mog života" ima svoju težinu i zahteva jednu vrstu dostojanstvenog donošenja.

Ova pesma je zaista Vukasova, u najbukvalnijem smislu te reči. Vukas je komponovao i one prave šumadijske narodnjake, ali je ipak najviše voleo starogradsku muziku i taj fah koji je svirao sa "Palilulcima".

- Nikad Vukas nije rekao na koju je ženu mislio, meni ostaje samo da pretpostavljam da je imao na umu baš mene. Govorio je da su njegove pesme pesme trenutka i inspiracije, a i ja znam da su mnoge pesme izrazito autobiografske - kaže Slavica Vuković, Vukasova supruga i inspiracija.

- Kad se Vukas ženio, "Palilulci" su mu organizovali momačko veče u kafani "Kod Crnogorca" na putu za Guču. I Vukas je te večeri pevao kao nikad, inspirativno i emotivno, naročito pesmu "Ti si žena mog života".

Pesmu "Ti si žena mog života" presnimio je Rade Jorović na albumu PGP-a iz 1989. uz orkestar Ratka Ravića. Pesma je ušla i u RTS-ov serijal "60 najlepših pesama".

"Ti si žena mog života" u kover fazonu snimio je i Branimir Džoni Štulić.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA