≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pola veka pesme "Dođi pod moj prozor": Kad Barajevac komponuje a Miodrag Ž. Ilić napiše, to traje večno

Vreme čitanja: oko 3 min.

- Bukvalno me uguraše u studio, upali se lampica, Barajevac raspali po svojim dirkama i u meni se sve otvori - priča Branka

  • 0
Muzička apoteka Dođi pod moj prozor Foto: Promo

Ovu pesmu zna svako ko peva i sluša narodnu muziku. Presnimili su je i Branka Stanarčić, Šikica, Dejana Đekić... Tako uvek biva - da ne beše dobrog originala, ne bi bilo ni svih drugih dobrih kopija.

"Dođi dragi večeras,

čekaću te ja,

da te ljubim i milujem,

srce da ti dam.

Dođi pod moj prozori

šapni mi ime,

kad na prozor izađem,

a ti poljubi me.

Otkriće ti zvezdice

i mesečev sjaj

stazu koja vodi dragi

u moj zagrljaj.

Biću tvoja, budi moj

sve dok mesec sja,

srce mi od želje gori

da te ljubim ja.

"(Radoje Mitrović Barajevac - Miodrag Ž. Ilić)

- Kad sam snimala "Dođi pod moj prozor", tu moju crvenu ličnu kartu, istog dana je Sinan snimao "Kulu gradim, vihor je obara", a Mitar Mirić "Ne zaboravi ovaj grad". Sećam se, ja sam prva imala zakazano snimanje. Na ulazu u Beograd pukne nam sajla od kvačila, al' se nekako došlepasmo do studija u Košutnjaku. Čini mi se da nisam mogla ni da dišem od silnog uzbuđenja što kasnim na prvo snimanje. Nisam imala vremena ni za probu, izgleda da nisam imala vremena ni za tremu - priča Branka Ručnov, pevačica prve verzije legendarne pesme.

- Bukvalno me uguraše u studio, upali se lampica, Barajevac raspali po svojim dirkama i u meni se sve otvori. Pevala sam, a strepela da će me prekinuti i vratiti na početak. Kad sam završila, učinilo mi se kao da sam progledala. Videla sam legendarnog snimatelja Acu Radojičića kako srećno maše rukama - nema dalje, to je to, snimak uspeo.

1978. godine u uzdanju produkcije Diskos iz Aleksandrovca pojavila se prva ploča Branke Ručnov sa vodećom pesmom "Dođi pod moj prozor". Tako je ova retka Sremica u svetu šumadijske pesme dobila već na prvoj ploči nedostižan hit koji će je pratiti kroz čitavu karijeru.

- Prelomni trenutak u mojoj karijeri desio se u čuvenoj kafani "Kod Teče" u Jarku blizu moje rodne Rume. Tu smo pevali Mitar Mirić i ja, a dolazili Šapčani, Mitrovčani, Novosadani, Beograđani. Tu se uz Mitra i mene jelo, pilo, pevalo, lumpovalo. Mitar je i tada bio pevačina, a bogami i ja sam bila pri glasu. Jedno veče za naš muzički sto došao je Barajevac sa svojom ekipom u potrazi za dobrim pevačima. Barajevac mi je odmah ponudio pesme za snimanje, u stvari, ja sam položila audiciju u kafani.

- Barajevac je moj muzički tata. Kad mi je pokazivao pesme za ploču, vežbali smo na travi u njegovom voćnjaku. Dok smo vežbali Barajevac me pitao: "O kakvoj Koji pevaš?" U stavari, moj majstor je ispravio moj loš akcenat u stihu "stazu koja vodi dragi u moj zagrljaj". Nikad neću zaboraviti mog majstora Barajevca i tu sliku kako svira sa cigaretom između domalog i srednjeg prsta. A kad odsvira deonicu, povuče par dimova i nastavi da svira sa cigaretom između prstiju.

1981. godine, samo tri godine posle Branke Ručnov, pesmu je presnimila i Barajevčeva supruga Branka Stanarčić.

- Branka Stanarčić i ja smo vršnjakinje, 53. godište. Zajedno smo počinjale, zajedno smo ušle u pevačko jato Radoja Barajevca, a nismo bile rivalke. Baš kad sam snimila moju prvu ploču, Barajevac i Branka su se venčali.

- Da budem iskrena, da Branka tada nije bila trudna možda ja nikad ne bih snimila "Dođi pod moj prozor". Zato se nikad nisam ljutila što mi je Branka Stanarčić presnimila pesmu. Meni je bilo sasvim normalno da Barajevac svoje najlepše pesme snimi sa svojom ženom.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA