15 godina od smrti Save Radusinovića: Gospodin kratkog veka i večitih pesama

- Pesmu "Zovite me gospodine" desetak godina pre Save snimio je Miroslav Radovanović, al' se nije čula. Tek u Savinoj interpretaciji "Gospdin" je dobio na težini - priča legendarni tekstopisac Atanasije Savić

  • 4

Ova pesma je kao skrojena za legendarnog Savu, "Gospodin" je pripao pravom gospodinu. I premda pesma ne spada u red najslušanijih u Savinom opusu, "Gospodin" je pravi primer šta sve može pevač sa emocijom. Savo je zapečatio akcenat na reči "ceh" i pokazao koliko se može uneti emocije i u jednosložnu reč.

"Ne može niko za mene da živi,

ne može niko za mene da mre,

ne može niko moj ponos da uzme,

ne može niko da mi uzme sve.

Zovite me gospodine

i kad nemam ceh da platim,

imam dušu kojom mogu

sve na svetu da pozlatim.

Ne može niko za mene da cveta

ni jeseni moje pretvori u leta,

ne može niko za mene da pati,

ne može niko sreću da mi vrati.

Ne može niko za mene da ljubi,

ne može niko za mene da gubi,

ne može niko istinu da krije

i sve što jeste da mi kaže nije."

(Zoran Tirnanić - Atanasije Savić)

- Pesmu "Zovite me gospodine" desetak godina pre Save snimio je Miroslav Radovanović, al' se nije čula. Tek u Savinoj interpretaciji "Gospdin" je dobio na težini - priča legendarni tekstopisac Atanasije Savić.

- Snimio je Savo još nekoliko mojih pesama, ali nije stigao da objavi. Najžalije mi ove:

"Listam pisma od slova do slova, svakog dana spomenare čitam,

pa mi dođe znane i neznane, bilo koga za tebe da pitam.

Na peronu čekam voz da krene i usamljen kao senka stojim,

pa ako te i slučajno sretnem, veruj meni susreta se bojim.

Ne znam šta bih mog'o da ti kažem, posle mnogo lutanja i svega,

a zamisli kako bi mi bilo da te vidim srećnu pokraj njega."

Savo Radusinović (1954 - 2007) nije lutao u potrazi za dobrom pesmom. Već na svojoj prvoj ploči iz 1978. godine snimio je pesmu koja će ga nadživeti.

- Pokazao sam Savi nekoliko pesama, odsvirao na harmonici, a on je pažljivo slušao i pevušio. Kad sam počeo "Šesnaest ti leta beše", samo je rekao: "Hoću ovu!" Savina muzikalnost je očigledna. To je pevač mekanog, melodičnog glasa, školovan muzičar i dobar svirač na klavirnoj harmonici - pričao je maestro Aca Stepić, Savin prvi kompozitor.

Posle uspeha sa diskografskim prvencem Savo nastavlja da snima sa kompozitorom Docom Ivankovićem. Saradnja je trajala punih dvadeset godina, sve do Docine smrti.

- Kada sam sa svojim orkestrom zasvirao na Savinoj trećoj singlici, našalih se pa rekoh Savi: "Mogao si i note da raspišeš." Savo je na iznenađenje muzičara iz orkestra seo na stolicu i za nekoliko minuta raspisao note za svoju prvu autorsku pesmu "Nesrećna ženo, ljubavi moja" - pričao je legendarni Tomica Miljić koji je sa svojim ansamblom svirao na dva Savina singla i na prvom albumu.

- Tada smo saznali da je Savo pohađao i muzičku školu, da je odlično vladao notama. Kasnije nas je Savo oduševljavao desetinama pesama koje je komponovao i pevao na svojoj klavirci i snimao na albumima.

Od 1982. do 1998. godine pet Savinih albuma obeležio je Miroljub Aranđelović Kemiš svojim vanvremenskim svirkama i aranžmanima. Pesmom "Ti si žena koju ludo volim" iz 1983. godine potvrdio se Savo kao kompletan majstor - poeta, kompozitor, harmonikaš i pevač. U godinama dominacije dvojkaške ćirilice Savo je zakucao jednu ekstremno modernu pesmu. "Ti si žena koju ludo volim" i danas je moderna - snimaju je i "Grandovci".

- Savo je čovek neponovljive emocije, moj prijatelj i najdraži kolega. U Miljakovačkoj šumi je podigao kuću, a na moj predlog i vinograd. Napravio je čitav zamak na hektar placa, bio dobar domaćin. Savo je bio specijalista za pečenje sa ražnja, a ja za gulaš. Znao je da me natera da dovezem gulaš iz Kaluđerice do Miljakovca i da nam posluži kao prejdelo za prase i jagnje - priča Srećko Ćosić, Savin kum i kolega.

Diskografija Save Radusinovića je jednostavna: tri singla, pet LP-ija, dva CD-a i nekoliko festivalskih pesama. Teško je naći pevača narodne muzike (možda još samo Milanče) koji na tako malo nosača zvuka ima toliko hitova i pesama sa snagom evergrina: "Šesnaest ti leta beše", "Ti si žena koju ludo volim", "Mnogo sam te zavoleo", "Ko te noćas miluje po ruci", "Pomirenja više nema", "Samo ti možeš da me smiriš", "Jedno pismo, jedna suza", "Sa mnom ti je sreća sva u jednom danu", "Kome li se sreća smeje", "Brzo prođe naša sreća", "Ako želiš da me vidiš", "Nemoj nikad skitnicu da ljubiš", "Kako si mogla", "Srce moje deli se na dvoje", "Zovite me gospodine", "Ti si kao prokleta Jerina", "Ja sam čovek s koferom u ruci", "Zvonite zvona", "Uvek sam s tobom na pola puta"...

Savo je pevač najsuptilnije interpretacije. Ni pre ni posle Save niko nije tako milovao pesmu. Unosio se u svaki slog, kao da je tepao dok je pevao. Savinim emocijama uvek je bilo tesno, zato je tako umiljato filovao samoglasnike. Siguran sam da ne bi položio audiciju kod Carevca, a osvojio je milione slušalaca bez podrške velikih medija. I najveći ljubitelji Savine pesme teško će se setiti nekog Savinog pojavljivanja u nekoj gledanoj TV emisiji. Ušao je u narod sa najslušanijih radio stanica, suvim kvalitetom svojih pesama.

Imao je manire svetskog gospodina, voleo je pesmu, znao je da donese i prenese emociju. Plenio je gospodstvom i u najzadimljenijoj kafani. Gospodski je nosio i najtežu bolest, poživeo je samo 53 godine. Preminuo je 29. oktobra 2007. godine u Sakramentu.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    29. oktobar 2022 | 09:44

    Bravo Gorane na divnoj priči o velikom gospodinu i velikom pevaču Savi Radusinoviću. Sve što je napisano tačno je od A do Š. Savu sam znao i par puta pevali zajedno, jednom i na TV Smederevo. Njegove pesme su otmene i plene srcem i dušom. Sve su mu dobre, a ja sam najviše voleo pesmu " Mnogo sam te zavoleo ".Uz nju sam nekada mogao slatko da popijem.Šteta što je rano otišao. Pevači kao on se retko rađaju. Laka ti crna zemlja Savo legendo i neka te anđeli čuvaju.

  • JS

    29. oktobar 2022 | 11:09

    Predivan tekst, sećanje na pravog Gospodina Savu Radusinovića. Nasmejan, nenametljiv, siguran u svoj rad, svoje pesme i publiku. Jedan stih i odmah nas vrati tamo, do njega, punog osećaja. Kada moje dete kaže, daj taj spisak, koliko se samo Savinih pesama tu nađe. I tako se to prenosi s generacije na generaciju, da se ne zaboravi. Počivaj u miru.🙏🙏🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA