18 godina od smrti pevačke ikone Radio Beograda: Danica Obrenić - zapisano u vremenu

Retki poštovaoci prave narodne muzike sećaju se Daničinih nastupa sredinom prošlog veka na Beogradskim letnjim igrama

  • 1

"Magla padnala v dolina,

od njuma se ništo ne vidi,

samo eden grm zelen,

pod njim mi sedi terziče,

terziče, mlado komšiče.

Terziče, mlado komšiče,

da mi sašiješ elečeto,

so aršin da go ne meriš,

so noškiti da go ne režeš,

so igla da go ne bodeš,

od oko da go sašiješ!

Božano, momo ubava, Božano,

će ti sašijem elečeto,

al da mi umesiš pogača:

kroz trepki brašno da seješ,

so s'zi da go zamesiš,

na grudi da go razviješ,

so duša da go ispečeš!"

(narodna)

Da je snimila i otpevala samo ovu pesmu, Danica Obrenić je zaslužila ovaj skroman pomen. Svojim zvonkim i prodornim glasom, briljantnim dinamičkim nijansiranjem i neponovljivim dramskim tumačenjem teksta, Danica Obrenić je obeležila svoje ime u mravinjaku ljudi ovog sveta.

- Danica me za sva vremena prikovala uz svoj glas, a bogami i uz Radio Beograd, čija je ikona bila. Oduševljavala me svojim visinama i tim zvonkim i čistim glasom. Danica je bila intonativno besprekorna, što se najbolje vidi pri većim dužinama - ushićeno je pričala Merima Njegomir u Muzičkoj apoteci.

- Kad sam snimala ovu pesmu za fonoteku radija, imala sam retku bojazan: kako da ostanem na Daničinom nivou, a da joj udahnem i nešto svoje. Sa pozicije urednika u RTS-u pokušala sam da je popularišem i sa simfonijskim orkestrom i horom. Ovakva pesma zaslužuje da se izvodi na najvećim scenama zato što ima plemenitu emociju za sve meridijane.

Danica Obrenić je rođena 1920. godine u Mladenovcu. Zbog prirode očevog železničkog posla, porodica se često selila. Posle prvih pevačkih nastupa na đačkim priredbama u Mladenovcu i Smederevskoj Palanci, Danica je pohađala časove klavira. Uoči Drugog svetskog rata, preselila se sa porodicom u Beograd. Za vreme okupacije pohađala je Muzičku školu "Stanković", na odseku za solo pevanje u klasi Žarka Cvejića, prvaka Beogradske opere. Profesori su joj predlagali opersku karijeru, ali Danica je odabrala radio.

- Danica je od 1948. pevala kao solista Hora Radio Beograda, da bi od 1955. zasnovala stalni radni odnos kao vokalni solista. Pamtim je po neverovatno dramatičnom izvođenju južnosrbijanskog repertoara. Pitao sam se šta je to južnjačko u Danici. Kad smo se zbližili, pričala mi je da je njen pradeda po majci bio Cvetko Đorđević, čuveni trgovac i jedan od osnivača Mladenovca, koji je u 19. veku doslelio iz Bugarske posle zavade sa Turcima - pričao je Boki Milošević u Muzičkoj apoteci.

- Na Radio Beogradu, odmah po oslobođenju, izvorne narodne pesme imale su potpuni primat. Carevac je zahtevao da radio pevač peva pesme uglavnom iz svog zavičaja, pesme koje je naučio još u detinjstvu i u ranoj mladosti. Srećom, za Danicu to nije važilo. Budući da je bila retko školovanog glasa, pevala je na radiju i romanse, starogradske i makedonske pesme. I pored Carevčevog otpora tom "buržoaskom" repertoaru, Danica je sninala i sa gudačkim zabavnim orkestrom neke večne svetske melodije kao što su "Uvelo lišće", "Mulen ruž", "Svetlosti pozornice".

Ceo radni vek Danica Obrenić je provela na Radio Beogradu, i to ne samo kao voklani solista. Najpre je dobila mesto muzičkog saradnika, a kasnije i mesto urednika u Redakciji narodne muzike, gde je dočekala i penziju.

Snimila je preko sto pesama za arhivu Radio Beograda: "Magla padnala v dolina", "Gde si dušo, gde si rano", "A što ti je mila kćeri", "Moj dilbere kud se šećeš", "Lastavice, lasto", "Sinoć mi dragi dolazi", "U đul bašti", "Kad bi ove ruže male", "Na te mislim", "Ti bi hteo pesmom da ti kažem"... Snimala je i pesme iz "Koštane", "Ivkove slave", "Zone Zamfirove", snimila je i tridesetak singlova i samo jedan LP.

Retki poštovaoci prave narodne muzike sećaju se Daničinih nastupa sredinom prošlog veka na Beogradskim letnjim igrama. Od početka jula do kraja avgusta Danica je svako veče u dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja otpočinjala svoj nastup sa legendarnom "Ti bi hteo pesmom da ti kažem".

Legendarna Danica Obrenić preminula je 30. oktobra 2004. godine u Beogradu. Povodom smrti pevačke ikone Radio Beograda, PGPRTS je objavio kompilacijski CD Danice Obrenić u luksuznoj ediciji "Zapisano u vremenu".

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    30. oktobar 2022 | 11:06

    Legendarna Danica Obrenić.🙏🙏🙏 Kakav je glas posedovala ova žena, moćan. Generacije bi trebalo da se uče njenoj izvedbi, tonu, ponašanju. Lepo je i dobro, postoji nekoliko mladih naslednika naših nenadmašnih pevača, prave izvorne narodne muzike. Mogu se nazvati doslednim naslednicima. Ali Večite Legende ostaju u srcima. I na bakelitnim pločama Daničin glas zvuči fantastično, predivno i dalje, budi sećanja. Počivajte u miru nezaboravna Danice.🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA