Sećanje na Acu Matića: Prvi pevač "Šeherzade", "Krčmarice", "Fate dušmanke"

Pesmom "Fato, mori, dušmanke" otvoren je ciklus lepršavih pesmica i rumbica u novoj narodnoj pesmi

  • 2

"Zbog tebe noći ne spavam

i čaše vina ispijam.

Aj, Fato, mori, dušmanke,

lele dušmanke,

aj, Fato, mori, dušmanke,

lele dušmanke.

Volim te, volim jedina,

jer ti si moja sudbina,

a tvoje usne najslađe

za mene puste ostaće!"

(Eštref Kurtić - Aca Matić)

Pesmom "Fato, mori, dušmanke" otvoren je ciklus lepršavih pesmica i rumbica u novoj narodnoj pesmi. Narodna muzika je dobila pevača kao stvorenog za narodnjačke šlagerčiće i lake note.

- Aca Matić je bio idealan za te poletne pesmice koje su postajale pravi letnji šlageri i ostajali da se pevaju kao ozbiljni hitovi i evergrini. Aca je pevao jednostavno, ležerno, opušteno, bez visina, ali pitko i sugestivno - pričao je hitmejker Radoslav Graić, kompozitor ogromne većine pesama u Acinom opusu.

Aca Matić je rođen 1939. godine u Kragujevcu. Bio je nemirnog duha, voleo je pesmu i fudbal, počeo da peva u kafani, zbog čega je tek u tridesetoj godini snimio prvu ploču.

Diskografska karijera Ace Matića počela je 1969. godine pesmom Dragana Bendekovića "Dođi, dođi, pa kaži". I ova laganica je ušla u radio i kafane, ušla je i u legendarnu seriju "Muzikanti".

1970. godine Aca Matić snima "Krčmarice, još vina natoči", pesmu svog života i jedan od najvećih kafanskih hitova. Kafane su počinjale i zatvarale program ovom pesmom, radio stanice su je zavrtele u željama i čestitkama, a Fabrika stakla u Paraćinu je udvostručila proizvodnju čaša.

- "Krčmarica" je preko noći postala hit, i to u godini kad je Šaban sninio "Utjehu", "Safet "Hanku", Hoki "Pijem da je zaboravim". Naravno, ta pesma je podigla i mene kao kompozitora.

- Velika zasluga za uspeh "Krčmarice" pripada i mom vernom tekstopiscu Predragu Kojdiću koji me i upoznao sa Acom Matićem. Snimio sam sa Acom dvadesetak ploča, oko pedesetak pesama, bio sam mu i kum na venčanju.

Diskografsku karijeru Ace Matića (tridesetak singlova i pet albuma) obeležio je Radoslav Graić sa nekoliko ubitačnih hitova: "Hej, krčmarice", "Biljana", "Pred tvojom školom", "U malom parku", "Volesmo se samo jedno leto", "Bosonoga"... Snimio je Aca i nekoliko hitova drugih autora: "Šeherzada" (prva verzija, autor Rade Vučković), "Fato, mori, dušmanke" (Eštref Kurtić), "Dođi, dođi, pa kaži" (Dragan Bendeković), "Šta je život, ja vas pitam ljudi" (Obren Pjevović), "Proleće mladosti moje" (Bane Maćić).

Ovaj boem i buntovnik skupo je platio svoju naivnost i prostodušnost. U jeku komunističke kampanje protiv šunda u narodnoj muzici i bahatog bogaćenja estradnih delatnika, Aca Matić je optužen i osuđen za neprijavljivanje godišnjeg poreza. Naravno, takvih poreskih izgrednika bilo je na hiljade u estradnom svetu, ali Aca Matić je jedini zaglavio iza rešetaka.

- Na slikama i omotima ploča delovao je ozbiljno i zvanično, a bio je pravi boem i veseljak zaljubive prirode. Rado se venčavao a nerado razvodio, ulazio u novi brak a nije raskidao prethodni - dodaje legendarni Graja.

Kad se zaratilo u bivšoj Jugi, Aca Matić snima svoju oproštajnu i autobiografsku pesmu "Moj život su žene, vino i pesme stare". Aca odlazi "preko bare" i otvara svoj restoran u Torontu. Okupljao je kolege i prijatelje, mnogo više trošio nego što je zarađivao, i propao u biznisu. Preminuo je 29. oktobra 2011. u Torontu.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DervenD

    31. oktobar 2022 | 11:19

    Predrag Kojdic,Graja,Aca i orkestar Danila Blagojevica podarili su jednu prelepu pesmu ,pravu kafansku,za uzivanje.Acina i Nedjina krcmarice,dva su dragulja nase antologije boemskih pesama i boema.

  • 2 pan bladur.

    2. novembar 2022 | 20:10

    Krcmarice, de vino natoci, da pijemo, sve dok traju noci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA