40 godina Šabanovog hita "Meni je s tobom sreća obećana": Reč pesnika Novice Kostića

Kad jedna pesma postane toliko slušana i popularna, nekima se učini kao da je juče snimljena, a nekima se čini da je znaju sto godina

  • 0

"Lutam, tražim obećanu sreću,

kao vetar kroz noći jesenje,

ti mi reče potraži me nekad

tu u senci gde šumi kestenje.

Seti se ako hoćeš,

zaboravi ako možeš,

volim te, volim, milo moje,

kosu i ruke, sve što je tvoje,

istino moja iz lepih dana,

meni je s tobom sreća obećana.

Pitam retke prolaznike žurne

gde te krije ulica široka,

ko bi znao kad u ono doba

našoj sreći ne beše svedoka.

Mislim, ako prave sreće ima,

sa tobom je pa se jednom javi,

ako hoćeš da budemo srećni,

ti se vrati u ime ljubavi."

(Šaban Šaulić - Novica Kostić - ar. Dragan Knežević)

Kad jedna pesma postane toliko slušana i popularna, nekima se učini kao da je juče snimljena, a nekima se čini da je znaju sto godina. Kad iz jedne pesme možete izvući nekoliko podjednako lepih naslova ("Meni je s tobom sreća obećana", "Istino moja iz lepih dana", "Seti se ako hoćeš, zaboravi ako možeš"), to samo govori o vrednosti pesme i njenog pisca.

- Ta pesma je bila ekstremno moderna kad je snimljena, potpuno drugačija od svih drugih pesama s početka 80-ih. Šaban je, u tom traženju modenijeg izraza i zvuka, komponovao pesmu u nekom pop-dens fazonu.

- Uz svog ličnog harmonikaša Mirka Kodića, angažovao je i čuvenog aranžera Dragana Kneževića. Sa svim tim gudačima i štrajh violinama pesma zvuči kao narodnjačka simfonija - priča Novica Kostić, pesnik "Istine iz lepih dana", jedan od najplodnijih Šabanovih tekstopisaca.

"Meni je s tobom sreća obećana" bila je prva i naslovna pesma na Šabanovom luksuznom albumu (duplerici) za produkciju "Jugodisk" iz 1981. godine. Dugo je bila u senci pesme "Sneg, je opet, Snežana", da bi u 21. veku vaskrsla u jednu od najpevanijih u Šabanovom opusu.

- I Šaban i ja smo verovali u tu pesmu. Sećam se, kad smo završili snimanje, otišli smo u obližnji restoran da proslavimo budući hit. Stavili smo je da bude prva i vodeća pesma na albumu.

- Prođe mesec dana - ništa, prođe godina dana - ništa! I tek posle trideset godina ćutanja, neki novi klinci prihvatiše ovu pesmu, pronađoše se u njoj kao da je najmodernija, kao da je iz njihovog vremena.

Uspeh ove pesme samo je potvrda koliko je Šaban bio ispred svih. Doduše, imao je i briljantnu ekipu saradnika u "Jugodisku": odgovorni urednik Novica Negovanović, producent i aranžer Dragan Knežević, recenzent Sveta Vuković, tonski snimatelj Aca Radojičić.

Šaban je izbegavao da komponuje iste ili slične pesme. Uvek je tražio nešto novo i drugačije od prethodnog. Zato je i od mene tražio drugačije tekstove, jer poetski tekst itekako zna da iskreira melodiju.

Meni je s tobom sreća obećana" postala je neizbežna i u tim silnim takmičenjima nekih novih i starijih klinaca ("Zvezde Granda", "Nikad nije kasno").

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA