Šta je sve Kanarincu donela pobeda na "Ilidži 1969": Prva američka turneja i put do Jasninog srca

- Pesmu "Ja te volim", kao i desetine drugih, posvetio sam carici mog srca Jasni Kočijašević. Uložio sam celog sebe da je otpevam iskreno, intonativno i ritmički tačno, i to je na kraju doneleo rezultat - prvu nagradu publike

  • 0
Muzička apoteka Dragoslav Mihajlović Kanarinac Foto: Promo

Ovo je pobednička pesma Ilidžanskog festivala 1969. godine po oceni publike. Sarajevsku raju kraj Vrela Bosne opčinio je jedan muzikalan momak iz Lukova kod Svrljiga. Narodna muzika je dobila autentičnog kantautora - Dragoslava Mihajlovića Kanarinca.

"Srce plače jer tebe nema,

tuđa si sada žena,

i mada moja nisi ti,

našu ću tajnu večno čuvati.

Ja te ludo volim, volim,

čuješ što ti sada velim,

hoću da se meni vratiš,

jer te stvarno draga želim.

Oči mi suze, a srce pati,

vrati se meni, vrati,

iako s drugim bila si ti,

vrati se meni ljubavi."

(Dragoslav Mihajlović Kanarinac)

- Pesmu "Ja te volim", kao i desetine drugih, posvetio sam carici mog srca Jasni Kočijašević. Uložio sam celog sebe da je otpevam iskreno, intonativno i ritmički tačno, i to je na kraju doneleo rezultat - prvu nagradu publike.

- Ni slutio nisam šta će mi sve doneti moj debitantski nastup i pobeda na "Ilidži". Pored sveopšte estradne popularnosti, stigao mi je poziv jugoslovenske dijaspore u Kanadi i Americi. Bilo je to moje prvo putovanje preko Atlantika - priča legendarni Dragoslav Mihajlović Kanarinac.

Tako se i mlađani Kanarinac našao u krugu pevača koji bi svojim repertoarom mogli da zadovolje muzički ukus zahtevne publike u dijaspori. Pored pesama koje su u tom trenutku bile najpopularnije, na programu je bila i izvorna narodna muzika koja je budila uspomene i ublažavala nostalguju za zavičajem, rodbinom, prijateljima.

- Bile su to godine dominacije bosanskog sevdaha i šumadijsle dvojke. Ali, naši ljudi su voleli i uvek aktuelne makedonske pečalbarske pesme, temperamentnu muziku južne Srbije, vojvođanske i slavonske bećarce, dalmatinske, romske, crnogorske, zagorske pesme.

- Sve to je moralo da stane u dvočasovni koncertni program za "Jugoslaviju u malom". Trebalo je izbalansirati muziku da svi budu zadovoljni, a da se niko ne oseti uskraćenim.

Burni aplauzi i ozarena lica zahvalne publike bila je najveća nagrada za hiljade pređenih kilometara i neprospavanih noći.

- Turneja je trajala tri meseca, a na put su pored mene pošli i legendarna Nada Mamula, atraktivna Zekija Hodžić, Rade Mladenović, ansambl "Urošević" i mnogi drugi. Svi su bili tu, nedostajala je samo carica moga srca Jasna Kočijašević. To nespokojstvo zbog odvojenosti od Jasne, iznedrilo je još jednu pesmu, možda i najbolju u mom dotadašnjem stvaralaštvu.

- Moja Muza bila je hiljadama kilometara daleko, a tako blizu da je mogla da čuje moj vapaj: "Budi mi devojka, kada te molim, ne idi drugom, jer ja te volim." Inspirativan tekst i jednostavna, lako pamtljiva melodija, krasile su moju novu pesmu.

Posle tromesečnog odsustva od Jasne i domaće scene, Kanarinac je samom sebi postavio pitanje - da li sam zaboravljen?

- Lepo je bilo vratiti se kući, a još lepše čuti vesti iz produkcije "Diskos". Ploča sa pesmom "Ja te volim" u međuvremenu je dostigla zlatan tiraž. Bio sam siguran da će i tek napisana pesma "Budi mi devojka" postići još veći uspeh.

Tako je i bilo! Kanarinac je već sledeće 1970. godine trijumfovao na "Beogradskom proleću" sa pesmom "Budi mi devojka" i ušao u carstvo besmrtnika.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA