Devet godina od smrti Blagoja Košanina: Kompozitor od akademskog znanja i osećaja za hit

- Blagoje je većinski vlasnik mojih pesama - sarađivali smo na desetak albuma, snimili četrdesetak pesama i desetak večitih hitova, prodali milione ploča. Blagoje je redak kompozotr narodne muzike koji je posedovao i akademsko znanje i osećaj za hit

  • 0

- Vodila sam računa da moj kompozitor bude i dobar čovek. Blagoja sam upoznala u predstavništvu Jugotona u Sarajevu. Bio je beskrajno veliki umetnik, a tako skroman čovek, miran kao bubica. S druge strane, ja sam džambas, pa sam stalno imala potrebu da ga štitim - kaže Nada Obrić.

"Dugo te, dugo, očekujem,

dugo te, dugo, ne milujem,

dugo te nema u zagrljaj moj,

uzalud čekam da čujem korak tvoj.

Noć je ostala za nama,

ti si ostavio mene u suzama,

noć je ostala za nama,

ja sam kao i ti,

ja sam kao i ti sama.

Znaš da sam sama kao prije,

znaš da sad sa mnom drugi nije,

misli te nose meni, to dobro znaj,

volim te, volim, a ti si ipak sam.

Dođi dok srce tebe traži,d

ođi ne slušaj tuđe laži,

stvoreni jedno za drugo,

mi smo znaj,

dođi što prije jer ja ne želim kraj."

(Blagoje Košanin)

- Blagoje je većinski vlasnik mojih pesama - sarađivali smo na desetak albuma, snimili četrdesetak pesama i desetak večitih hitova, prodali milione ploča. Blagoje je redak kompozotr narodne muzike koji je posedovao i akademsko znanje i osećaj za hit.

Blagoje Košanin je jedan od najpismenijih i najsvestranijih narodnjačkih kompozitora. Rođen je 1940. godine u Ibarskom Kolašinu. Posle završene Srednje muzičke škole u Prizrenu, upisuje Muzičku akademiju u Sarajevu. Sa muzičkim talentima iz cele Juge vredno je učio i još vrednije svirao po sarajevskim igrankama i kafanama. Sredinom 60-ih postaje jedan od pokretača i prvih kompozitora Ilidžanskog festivala.

Jugoslovenska diskografija dobila je autentičnog autora koji je na temeljima ovdašnjeg folklora stvarao neki novi sevdah i neke narodnjake sa šlagerskim prizvukom: "Dugo te, dugo očekujem", "Čuvaj me, čuvaj me", "Oj, ljubavi moja prošla", "Suze teku same" (Nada Obrić), "Odlazi, odlazi", "Pukla žica na gitari" (Toma), "Bez ljubavi sve je pusto" (Nedeljko Bilkić), "Baš mi se ne da" (Milan Babić), "Cele noći pijem druže" (Miroslav Ilić), "Plakala si sinoć" (Meho Puzić), "Bez tebe je gorko vino", (Duško Kuliš), "Sve je samo varka" (Nedžad Salković), "Sa tugom prolaze dani" (Beba Selimović), "Sad mi trebaš više nego ikad" (Rizo Hamidović), "Proklet da je život cijeli" (Muhamed Mujkanović), "Ja te volim od života više" (Hamid Ragipović Besko)...

- Komponovao sam za Tomu njegov prvi narodnjački hit "Odlazi, odlazi" na Ilidži 1969. Nažalost, komponovao sam mu i njegov poslednji hit "Kafana je moja sudbina". Ta pesma je oslikala našu zajedničku sudbinu - kafanu. I kad je bio najbolesniji, Toma nije mogao bez kafane. I kad je mokrio krv, nije se odricao pića i kafane. Govorio je kako mu je koncerata preko glave i da više voli da peva pred stotinak gostiju u kafani - pričao je Blagoje Košanin u radio izdanju Muzičke apoteke.

- Maštao je Toma da otvori svoju kafanu i da peva kad mu se prohte. Govorio mi je kako mu najteže pada brijanje i krvarenje, plač supruge Goce i sina Saše: "Izdrži tata još dve godine da ja malo porastem, daću ti svoj bubreg i sve će biti u redu."

Kako se raspadala Juga, tako se raspadao i Blagojev život. Sudbinu izbeglice ispričao je 2008. godine u mikrofon Muzičke apoteke na obeležavanju godišnjice Ilidžanskog festivala.

- Proteraše me '91. iz mog Sarajeva, pa pobegoh u Prištinu. Proteraše me '99. iz moje Prištine, pa se vratih u Zubin Potok. Imao sam stan, auto, kancelarju, ugled, posao, porodicu, prijatelje, komšije...Izvukoh samo ikonu i kandilo, poneh svoje pesme i ključeve od kola, stana, kancelarije.

- Komšije su imale ključ od moga stana, a ja ključeve od njihovih stanova, pa kad neko ode da ima ko da obiđe. Sad, umesto brojanice, prebiram po ključevima koji nikad više ništa neće otključavati.

Tako je govorio i tako je komponovao Blagoje Košanin, profesor muzike i pedagog, muzički urednik i producent, kompozitor Tominog prvog i poslednjeg hita. Preminuo je 24. novembra 2013.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA