"Hej, vi hitri, bijeli dani": Iz vežbanke za srpski Milenka Jakšića do megahita

U nedostatku novih folk hitova, sve češće vaskrsavaju pesme iz "zlatnih" 70-ih i 80-ih, pa i "ludih" 90-ih

  • 0
Muzička apoteka Iz vežbanke za srpski Milenka Jakšića do megahita

Foto: Promo

"Sve što moje srce traži,

sve što moja duša želi,

to su jedne oči plave,

to je jedan cvijetić bijeli.

Hej, vi hitri, bijeli dani,

bijeli dani, tamne noći,

da l' će moja pusta želja

ikada na red doći.

Sve što sanjam cijele noći,

za čim venem svakog dana,

to su jedne usne medne,

to je jedna ruža rana.

Sve što moje oči vide,

što u meni sreću stvara,

to su jedne kose zlatne,

to je jedna zvijezda sjajna."

(Mile Bas - Milenko Jakšić)

U nedostatku novih folk hitova, sve češće vaskrsavaju pesme iz "zlatnih" 70-ih i 80-ih, pa i "ludih" 90-ih. Ovo je priča o jednoj pesmi koja je prespavala 20. vek, a postala vodeća pesma u nastupima Mileta Kitića u 21. veku.

- "Hej vi hitri bijeli dani" napisao sam u trećem razredu srednje škole na slobodnoj temi iz srpskog kod profesorice Milade Zeković, koja je usput pisala i tekstove za narodnjake. Kako sam je napisao na času, tako je i snimljena u studiju i objavljena na Miletovoj ploči, od slova do slova.

- Na sledećem času iz srpskog, profesorica me prozvala da pročitam svoj pismeni sastav pred celim razredom. Kad sam je pročitao, dobio sam aplauz od celog razreda. Tad sam poverovao da će biti nešto i od mene i od mojih pesama - kaže Milenko Jakšić, pesnik "hitrih, bijelih dana".

1987. godine Mile Kitić je objavio svoj četvrti album za "Južni vetar" sa vodećom i naslovnom pesmom "Mogao sam biti car". "Hej, vi hitri, bijeli dani" objavljena ja kao "A 5", nešto kao poslednja pesma na albumu.

- To su bile godine najvećih tiraža u istorjii jugoslovenske diskografije. Svaka tri meseca stizao mi je izveštaj o prodaji, a bogami i pristojni tantijemi na moj račun. Trebala mi je poveća kesa za podizanje novca iz banke. Upitah se tada kako li ću tek kasnije zarađivati, kad ovoliko zarađujem kao početnik. A kasnije sam zarađivao sve manje i manje, a pesme su se slušale sve više i više.

- "Hej, vi hitri, bijeli dani" snimljena je na vrhuncu "Južnog vetra". Sećam se, Toma Zdravković je pravio oproštajnu turneju i pozvao Sinana da mu bude gost u sarajevskoj "Skenderiji". Tada sam se okuražio da velikom Tomi pokažem nekoliko svojih pesmica.

- Toma je pažljivo pogledao i odabrao ovu: "Otvorite vrata od kafane, da izađe ovaj gusti dim, možda i ja prije zore rane, možda i ja izađem sa njim." Nažalost, nije stigao da je snimi.

Napisao je Milenko mnogo hitova ("Otkopčano jeleče", "Pevaj mi o njoj", "Ja ne volim rečima već srcem", "Žena kose duge", "Hej živote, hej sudbino", "Ja neću lepšu, ja neću drugu", "Istinu ti u očima čitam", "Zar za mene nema sreće", "Volele se oči crne i zelene", "Niko nema takve oči", "Pišem srcem a ne rukom", "Sve se osim tuge deli", "Sve si mi zabranila", "Sve moje teške rane", "Sliku čuvam pored ikone"), neki su prošli na prvu, a neki su vaskrsli tek posle mnogo godina.

- Nekako su mi uvek draže pesme koje postepeno ulaze u narod. To samo znači da su se čistim kvalitetom izborile da budu slušane. Neke su pesme forsirali sami pevači, neke i muzički urednici, a neke su bile skrajnute i čekale svoje vreme.

- Mile Kitić je na svojim nastupima znao da kaže: "A sad ona moja bezvezna pesma". A kad krenu prvi taktovi i čim zapeva "Hej, vi hitri, bijeli dani", nastane pravi delirijum u publici.

- Pesma je naglo oživela, možda i zahvaljujući Jutjubu i nekim novim klincima koji su je prihvatili kao novu i kao svoju, iako nisu bili ni rođeni kad je snimljena. Izgleda da i ovaj Jutjub ima nekih dobrih strana. Ta pesma postade moja najslušanija pesma, a bogami i Miletova.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA