Gedžini sarajevski dani: "I Zaim je voleo da me sluša, a Kemo je tražio da mu pevam Tomine pesme"

"Predigra mojih sarajevskih dana započela je u Budvi. Tu sam upoznao Miću Radovanovića i njegovu ekipu iz ansambla "Mlade Sarajlije" pa smo počeli da se družimo i nastupamo zajedno. Mala nam bila i bašta hotela, pa smo znali da se popnemo na krov i da sviramo. Iz Budve smo produžili u Sarajevo", priča Nikola Urošević Gedža

  • 4

E, ovo je već ozbiljan unikat - Gedža na ijekavici! Legendarni pevač najtvrđe srpske struje (četničkih pesama) snimio je početkom 80-ih pesme sarajevskog hitmejkera Nazifa Gljive.

"Šta su htijele reći

modre usne njene

nisam dobro čuo

jer bile su jače,

jer bile su jače

tog voza sirene

.Nema više moje lijepe Slađane,

sirene tog voza odnijele su sve.

Slađana zbogom čuvaj se ti,

šta će biti sa mnom ništa ne brini.

Na pustom peronu

ostala je tajna

jer izgubih ženu

koja biješe lijepa,

koja biješe lijepa

kao zvijeda sjajna.

Moje srce pati,

pati još i sada

prva ljubav moja

otišla je drugom,

otisla je drugom

iz našega grada."

(Nazif Gljiva)

- Predigra mojih sarajevskih dana započela je u Budvi. Tu sam upoznao Miću Radovanovića i njegovu ekipu iz ansambla "Mlade Sarajlije" pa smo počeli da se družimo i nastupamo zajedno. Mala nam bila i bašta hotela, pa smo znali da se popnemo na krov i da sviramo. Iz Budve smo produžili u Sarajevo - priča Nikola Urošević Gedža.

- U "šeheru" sam zapevao u mnogim kafanama, dospeo sam i u restoran "Robne kuće" i malo pomalo postao veoma slušan i poštovan pevač. Vežbao sam po sat vremena da postignem radnu temperaturu, a onda drmnem dve rakije i ubrzam zagrevanje. Dolazilo je po hiljadu ljudi, nisam mogao da dišem od silne gužve, večito mi falilo vazduha. Upoznao sam Nazifa Gljivu, ponudio mi je pesme, i tako se pojavio moj prvi album.

Gedžina prva LP ploča (posle desetak singlova sa Bucom Jovanovićem) sa osam pesama Nazifa Gljive ("Sreo sam je u malom kafiću", "Slađana", "Što se često rastajemo", "Sumorna jesenja noć", "Valjevčanka", "Hej, krčmaru", "Živim život istim sjajem", "Najlepše su plave žene") snimljena je 1982. za "Sarajevodisk".

- Nastao je pravi rat za mene između sarajevskih kuća "Diskoton" i "Sarajevodisk". Ja sam se ipak opredelio za "Sarajevodisk" zbog Mufte (muža Hanke Paldum koji je bio šef te nove produkcije) i prodao ga u 120. 000 primeraka.

- Imao sam dva ubitačna hita ("Slađanu" i "Mali kafić") koje je iste godine snimio moj dragi kolega Mladen Tomić. Koliko se sećam presnimio je skoro sve pesme sa mog albuma. Bio je to revanš "Diskotona" konkurentskoj produkciji.

Posle izvanrednog uspeha sa prvim LP-ijem, Gedža je ubrzano radio na novom albumu za "Sarajevodisk". Usledili su pozivi novih producenata, menadžera i kompozitora, ponude za promocije i tezge.

- Nikad neću zaboraviti promociju mog albuma u Sarajevu. Došle moje kolege iz Beograda, Sarajeva, Zagreba, ali kad sam video legendarnog Zaima... Još mi odzvanjaju Zaimove reči: "Gedžo, ja obožavam da te slušam". Ja se izbečio, a puno mi srce.

Na krilima Zaimovih pohvala Gedža objavljuje još dva albuma za "Sarajevodisk". Bilo je tu nekoliko obrada starih pesama ("Ljubavi nema više", "Zašto smo se u životu sreli", "Il' me ženi il' tamburu kupi"), i nekoliko veoma modernih narodnjaka sa šlagerskim prizvukom i uz aranžan Bobe Spasojevića i Dragana Kneževića: "Za tvoj rođendan ljubavi", "Stani lepotice", "Kad bi naša ljubav prestala", "Teci, živote, teci", "Hej, starosti, pričekaj", "Ko te zove, ko te čeka", "Priđi mi"...

- Snimao sam i valcere i "meksikance" i grekose i orijentale i baladice i rumbice, a u kafani sam pevao pesme koje mi stilski najviše leže, naročito Tomine i Tozine. Toma je voleo da sluša kako ja pevam njegove pesme. Napisao sam mu pesmu "Pođem kući, al' mi se ne ide". Nažalost, Toma je otišao, a ja sam je sninio.

- I Kemal Monteno je tražio da mu pevam Tomine pesme. Otpevam mu deset puta "Ej, kafano muko", a onda Kemo otpeva meni deset puta "Jedne noći u decembru". I za moju i za njegovu Branku.

- I posle svega, proglašen sam za četničkog pevača, ali ne od Bošnjaka i Hrvata, već od mojih Srba komunista koji se boje za svoje pozicije. A ja sam, u stvari, jedan dobar i miran Srbin koji voli sve ljude. I dan-danas volim da pustim za svoju dušu i Safeta i Zaima i Himza Polovinu i da se pošteno isevdališem.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jova

    24. decembar 2022 | 09:05

    Hvala na divnom tekstu o velikom pevacu. Pratim vase tekstove i vidim da se sve vrti oko Bosne i Sarajeva. Sretna vremena. Mogu se opet ponoviti. Zavisi od ljudi.

  • Boža zemunac

    24. decembar 2022 | 10:23

    Legendu Srbske " tvrde " tacnije četničke pesme Gedžu znam iz osamdesetih godina prošlog veka kada smo pevali humanitarne koncerte u organizaciji Olge Petrović. Gde god se pojavio to je bio " haos ", ludilo i delirijum.Sećam se humanitarnog koncerta za braću iz Krajine u Hali sportova na Novom Beogradu. Bilo je puno dobrih pravih pevača i pevačica, ali kada se pojavio Nikola Urošević - Gedža i zapevao " Od Topole, pa do Ravne gore ", to se nije dalo opisati. Srce je htelo da iskoči. Anđa Govedarević je prokomentalisala, Gedžo ovo je tvoje vreme. Bravo. Ljudino želim ti svako dobro i neka te Bog čuva na mnogaja ljeta.

  • Boža zemunac

    24. decembar 2022 | 10:08

    Legendu Srbske " tvrde " , tačnije četničke pesme Gedžu znam iz osamdesetih godina prošlog veka. Pevali smo zajedno humanitarne koncerte u organizaciji Olge Petrović. On je tada na nastupima pravio " haos".Gde god se pojavio to je bilo ludilo. Sećam se koncerta za braću iz Krajine, koji je bio održan u Hali sportova na Novom Beogradu. Bilo je tu puno dobrih pravih pevača i pevačica. Ali kada se pojavio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA