Advokat, kompozitor i poeta: "Ah, ljubav", "Sviraj Cigane" i ostali biseri Selvera Pašića

Ogromnu većinu svojih pesama Selver Pašić potpisuje kao kompletan autor

  • 1
Muzička apoteka Selver Pašić

Foto: Promo

Ovom pesmom je Bora Spužić Kvaka na "Ilidži" 1969. osvojio prvu nagradu stručnog žirija u alternaciji sa Mladenom Tomićem. Pesma je nazvana "Stara pesma" i našla se na jednom od prvih singlova legendarnog srcelomca. Kvaka je ovom pesmom i pobedom u nikad jačoj konkurenciji Ilidžanskog festivala zakucao svoje mesto u estradnom vrhu, a pisac i kompozitor pesme Selver Pašić potvrdio svoje majstorstvo u stvaranju novih sevdalinki.

"Pusti me da pevam onu staru pesmu,

njene mile zvuke, setne, žalosne,

pesma će ti reći najmiliji druže,

o životu mome reći će ti sve.

Sviraj Cigane pesme odavne,

sviraj do zore to je život moj.

Nikad moje ruže tako cvale nisu

kao tvoje druže što cvetaju sad,

ja u srcu mome od detinjstva rana

nosim teške boli i golemi jad.

Procvetaće sine uvenule ruže,

to mi majka reče dok sam bio mlad,

samo ove reči uteha su meni

i za moju dušu što boluje sad."

(Selver Pašić)

Selver Pašić jedan od najviđenijih bosanskih sevdalija, pesnik i kompozitor intelektualno-umetničkog kova. Ostvario je briljantnu advokatsku karijeru, braneći "pred licem pravde" fudbalere, privrednike, političare, estradne delatnike. Ljubav prema pesmi poneo je iz rodne kuće, a tokom studija se posvetio proučavanju zaostavštine sevdaha. Bio je istaknuti član KUD-a "Slobodan Princip Seljo" kroz koji su prošli skoro svi legendarni bosanski pevači. I veliki Safet je polagao audiciju pred Selverom i ostalom elitom.

Pašić je prisutan na "Ilidži" od osnivanja festivala, i kao autor i kao član žirija. Pesmom "Ah, ljubav, ljubav" iz 1968. podigao je Nedžada Salkovića u neslućene visine.

- "Ah, ljubav, ljubav" prihvaćena je kao moderna sevdalinka sa divnom porukom da se ljubav leči zaboravom i novom ljubavlju. Selver je jedan od prvih autora nove sevdalinke koji je shvatio koliko je refren bitan za slušanost pesme. Za razliku od profesionalnih muzičara, Selver je imao i tu privilegiju da piše i komponuje iz čiste ljubavi, bez trke za tiražom - kaže princ lakih nota Nedžad Salković.

Ogromnu većinu svojih pesama Selver Pašić potpisuje kao kompletan autor, i kompozitor i tekstopisac: "Ah, ljubav, ljubav", "Uvela ruža", "Đulistana", "Idi, idi", "Povečerje", "Al' ja ne smem da te ljubim", "Rastanak" (Nedžad Salković), "Sviraj Cigane", "Čekam, čekam", "Stalno me pitaš" (Kvaka), "Ženo bola mog", "Pesma Neretvi" (Safet Isović), "Daruj mi noć, daruj mi tren" (Silvana Armenulić i Meho Puzić), "Boli, boli" (Toma Zdravković), "Sarajevo grad", "Imala je 16 leta", "Duge tihe noći", "Puknite strune" (Zekerijah Đezić), "Oprosti, oprosti", "Ja lutam" (Beba Selimović), "Poslednja nada", "Doći ćeš nekad" (Nedeljko Bilkić), "Ja hoću sevdah koga više nema" (Cune), "Ima l' neko da mi kaže" (Asim Brkan), "Mujo od Doboja" (Sekstet Skadarlija i Zekerijah Đezić), "Žena mojih snova" (Safet Redžić), "Ja sam noćas najtužniji (Hoki), "Dođi noćas", "Pesma mojoj zemlji" (Haris Džinović)... Impresivan spisak za jednog advokata!

Ime Selvera Pašića zlatnim slovima je upisano u Art kući sevdaha u Sarajevu. Brojna takmičenja pevača i nagrade na festivalima u Bosni nose njegovo ime.

1984. godine, povodom Zimskih olimpijskih igara, Selver Pašić je napisao i komponovao jednu od najlepših pesama o Sarajevu, i ne sluteći da će samo desetak godina kasnije doživeti tragediju u ratnom Sarajevu.

"Prođe mnogo stoljeća, ti još živiš tu,

prođe mnogo proljeća u nemirnom snu.

Ali ko je došao nekad ili sad,

srce mu je otvorilo Sarajevo grad.

Zime su ti surove, ali duša nije,

u časima najtežim tebe sunce grije.

Kad se vraćam odnekud uvijek ti se divim,

tvoju pjesmu slušajuć ponovo oživim."

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA