Dve Verkine "Bluze" za dva veka ili kako su dve "Bluze" ušle u pet najvećih hitova Vere Matović

- Pesmu "Šta ti moja bluza smeta" komponovao je moj suprug Ratomir Raca Matović na stihove još jednog Race iz Rače Kragujevačke. Dugo je stajala u fioci, ali nikako nije mogla da se uklopi u melodiju. Tekst, naizgled, vuče na dvojku i neka prošla vremena, ali Raca je hteo da mu da "drajfa" i da ga upakuje u disko ritam

  • 1

Ovo je ulaznica Vere Matović za 21. vek, "Bluza" u disko ritmu za neke nove klince i poštovaoce večitog devojčurka narodne muzike.

"Šta ti moja bluza smeta

pa ti po njoj oko šeta,

previše te izaziva

to što moja bluza skriva.

Hajde, hajde srećo sada

raskopčaj je dok sam mlada

,a kad dođu dani stari

ko za bluzu sada mari.

Kad te moja bluza muči,

budi hrabar pa odluči,

nemoj čekat' da ti nude,

raskopčaj je, pa šta bude.

Tesna bluza čežnju para,

nežna ruka sve otvara,

otkopčaj je, hrabar budi

da ne stigne neko drugi."

(Raca Matović - Raca Petrović - ar. Ljubo Kešelj)

- Pesmu "Šta ti moja bluza smeta" komponovao je moj suprug Ratomir Raca Matović na stihove još jednog Race iz Rače Kragujevačke. Dugo je stajala u fioci, ali nikako nije mogla da se uklopi u melodiju. Tekst, naizgled, vuče na dvojku i neka prošla vremena, ali Raca je hteo da mu da "drajfa" i da ga upakuje u disko ritam.

- Moj suprug je samo predložio da se krene iz malo više intonacije, a Ljubo Kešelj je uradio vrhunski aranžman i tako sam dobila hit za 21. vek. "Šta ti moja bluza smeta" diže publiku čim krene foršpil, osvaja na prvu, kao i još nekoliko mojih hitova iz 20. veka - kaže legendarna Verka.

"Šta ti moja bluza smeta" je tematski nastavak Verkinog hita "Belu bluzu suza kvasi" iz 1981. Doduše, ova prva "Bluza" je malo sporija i zakopčanija, uvijena u šumadijsko ruho.

- I u tu "Bluzu" sam mnogo verovala i bila sam u pravu. Spremila sam i posebnu frizuru za promociju te pesme - izvukla sam neke talase i prebacila kosu preko ramena. Dobila sam priliku da je promovišem i na "Hit paradi", ali u malo prisnijoj atmosferi na koncertu u Mionici.

- Ispred bine nekoliko hiljada ljudi, a iza mene asovi iz orkestra Bokija Miloševića. Izađem sva samouverena i kažem: "Ako vam se dopadne, vi aplaudirajte. Ako vam se ne dopadne, opet aplaudirajte." Čim sam otpevala pvi stih "U Milana nadničara mnogo brige, malo para", prolomio se aplauz. A tek refren... Nastalo je takvo oduševljenje u publici kao da slušaju neku pesmu koju svi znaju.

"Belu bluzu suza kvasi" napisao je i komponovao Sreten Gajić, pesnik iz Čačka, pisac legendarne pesme "Polomiću čaše od kristala". Još jednom se pokazalo koliko je važno da pesma ima jak "udar" u prvom stihu ( i strofe i refrena).

- Sećam se, Boki Milošević odsvira foršpil pa se "podboči" sa klarinetom i sa nevericom posmatra oduševljenje publike. Jednostavno, moje "Bluze" su prošle na prvu zato što su napisane i otpevane iskreno i u narodnom duhu.

- Pevajući pred publikom više od pola veka, savladala sam i pojedinačnu i kolektivnu psihologiju, a bogami i masovni i pojedinačni ukus. Kad podvučem crtu, ispade da sam više vremena provela sa publikom nego sa svojom porodicom.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA