Pesme i kola sa "Ilidže" 1974: Zvezdani trenuci Slobodana Lalića

"Sećam se, na samoj probi, nastupio sam posle Lalića. Imao sam dobru pesmu, dobro sam je uvežbao, ali kad sam čuo kako Lalić "zakiva" i kad je zagrmeo "Neka živi ljubav naša", upitao sam se šta ja tražim ovde - pričao je Zoran Gajić u radio emisiji "Sabor" Studija B"

  • 2

I kad je nebo bilo bez oblačka i kad je sunce pržilo nad Ilidžom, sevali su gromovi i munje iz glasa sarajevskog gorostasa Slobodana Lalića. Pesmom "Neka živi ljubav naša" Slobodan Lalić je ostvario drugu uzastopnu pobedu na Ilidžanskim festivalu.

"Toplu ljubav srca moga

ja poklanjam jednoj ženi,

a sve čari srca svoga

ona daje samo meni.

Neka živi ljubav naša,

neka traju dani sreće,

ko iskreno zna da voli

taj tugovat' nikad neće.

Iste želje, isti snovi

u srcima našim plamte,

i za jedan plamen sreće

sada gore dvije vatre.

Duga kosa, bujne grudi

i vatrene njene oči

u mom srcu ljubav bude

svakog dana, svake noći."

(Drago Paradžik - Hilmo Mujić)

- Sećam se, na samoj probi, nastupio sam posle Lalića. Imao sam dobru pesmu, dobro sam je uvežbao, ali kad sam čuo kako Lalić "zakiva" i kad je zagrmeo "Neka živi ljubav naša", upitao sam se šta ja tražim ovde - pričao je Zoran Gajić u radio emisiji "Sabor" Studija B.

- Slobodan Lalić je jedan od najgrlatijih bosanskih pevača. To je glas koji pleni snagom i lepotom, preliva kao reka. I danas se naježim kad ga čujem, naročito uz nezaboravne svirke i aranžmane Jovice Petkovića - primećuje legendarni Radoslav Graić.

Legendarne bosanske sevdalije nastupile su u punom sastavu. Nedeljko Bilkić je osvojio prvu nagradu publike i nagradu za interpretaciju sa pesmom Joza Penave "Omilje mi selo Nahorevo". Safet Isović je nastupio sa pesmom "Moj bagreme" koja je i dan-danas slušana i predstavlja pravi biser narodne muzike. Nedžad Salković je pevao pesmu Selvera Pašića "Đulistana". Čast Crne Gore branio je Ismet Krcić sa pesmom "Oj, ponosni Titograde", a predstavnik Makedonije na Ilidžanskom festivalu bila je Blaga Videc sa pesmom "Sakaj, ljubi". Zoran Gajić Grozdinac nastupio je sa sjajnom tamburaškom pesmom "Moja tambura".

Debitantski nastup na "Ilidzi '74." ostvarila je Hanka Paldum, tada osamnaestogidišnja devojka, sa pesmom "Vrbas". Na festivalu je izvedena i jedna prelepa namenska pesma "Vojniče moj" u izvođenju Ališe Azemire.

"Ilidža '74." podelila je nagrade i u kategoriji instrumentalista. Boki Milošević je sa "Pastirskom baladom" osvojio tri nagrade: za melodiju, aranžman i izvođenje. Bora Dugić, u to vreme solista Narodnog ansambla RTSA, osvojio je drugu nagradu sa "Biljaninim kolom".

- Bila je to moja druga uzazstopna pobeda na "Ilidži". Da budem iskren, nisam ramišljao da postanem kompozotor nekih novih kola, a ispade da sam prokomponovao iz čiste dosade. Muzike mi uvek bilo malo, pa, da bih imao šta da sviram, počeo sam da komponujem - pričao je Boki Milošević u Muzičkoj apoteci.

- "Pastirsku baladu" sam komponovao na plaži u Sutomoru. Dok sam se sunčao sa prebačenim novinama preko glave, iznenada mi se ukazala melodija. Zgrabio sam novine i na belim marginama hartije iscrtao linijski sistem i ispisao note. A onda sam požurio u hotel da sve to isprobam na klarinetu.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jova

    29. decembar 2022 | 08:43

    Ljudi u vreme Ilidze nisu bili svesni koliko im je lepo. Svi nasmejani i veseli. Trebalo bi prenositi preko televizije obnovljenu Ilidzu. Bio sam tamo i opet je lepo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA