Miško Pavić o karijeri pevača i modnog trgovca: "Odelo se ne ukršta sa kombinezonom da bi se pravilo strašilo"

Ovaj raspevani Mačvanin važi za najboljeg pevača među trgovcima

  • 1
Muzička apoteka Miško Pavić Foto: Promo

"Ustaj sine, ustaj rano moja" svakako je najpevanija pesma iz opusa Miška Pavića i jedna od najlepših svadbarskih pesama svih vremena. Mnoge su svadbe počinjale i završavale ovom pesmom, a radio stanice isplaćivale plate od želja i čestitki samo uz ovu pesmu.

"Noć je prošla, plava zora rudi,

stara majka svoga sina budi,

ustaj sine, ustaj rano moja,

danas tebe ženi majka tvoja.

Na kapiji venac od bršljana,

savio se do pola sokaka,

radosnice suze majka krije,

niko od nje sada srećniji nije.

Danas sine, moj zumbule beli,

tebi majka prva sreću želi,

da te stara prva cvećem kiti,

nikad majci lepši nećeš biti.

Ustaj sine, svatovi će doći,

sa tobom će po devojku poći,

davnu želju stara majka ima

da zagrli i snaju i sina".

(Radoje Mitrović Barajevac - Mladen Nikolić)

- Pevao sam sa Novicom Negovanovićem jednu svadbu u Americi. Dvadesetak puta optpevasmo "Ustaj sine, ustaj rano moja", Novici već dosadiše tolike porudžbine, pa me upita ko peva ovu pesmu. Rutinski rekoh: "Ja!" "Znam, ali ko je snimio ovu pesmu?" - opet će Nole. "Ja!" I tako, skoro pola veka - i publika i kolege pevaju pesme sa mojih ploča, a ja ostadoh u anonimi - priča Miško Pavić za Muzičku apoteku.

Ovaj raspevani Mačvanin važi za najboljeg pevača među trgovcima i najboljeg trgovca među pevačima. Šabac Miškove mladosti bio je veliki muzički i trgovački centar, a Miško dugogodišnji poslovođa prodavnica modne konfekcije "Beko".

- Trgovina i pesma su išle uporedo, u trgovini sam od '64. godine a u muzici od '66. Upijao sam pesme slavnih pevača iz moga kraja, naročito Cicvarića i Bore Janjića. Moj otac je imao dvadesetak onih "kamenih ploča" sa velikim gramofonom "na kurblu". Kad sam ih dobro naučio i izgustirao, poklonio sam ih tek otvorenom Radio Šapcu.

- Sredinom 60-ih postao sam član legendarnog "Abraševića". Pevao sam i igrao folklor, oprobao se na takmičenjima pevača amatera po mačvanskim selima. A onda se pojavše i prvi televizori i prvi prenosi Ilidžanskog festivala. Dok ide prenos pesama sa Ilidže ja zanemim, slušam i beležim reči, a sutradan te pesme pevam po šabačkim kafanama.

Odrastao je Miško u komšiluku Šabana Šaulića, Brane Đokića, Hasana Dudića, Ljube Aličića, Branke Stanarčić, Miće Nikolića, Janka Glišića, Meha Eganovića...

- Moj prijatelj i komšija Janko Glišić je najzaslužniji za početak moje diskografske karijere. Dugo smo nastupali zajedno, pobedili smo i kao duet na takmičenju pevača amatera u Šidu, a onda me odveo i kod njegovog kompozitora Ilije Spasojevića.

1976. godine u izdanju produkcije Diskos pojavila se prva singl ploča Miška Pavića sa vodećom pesmom "Niko nije k'o nas dvoje".

- Sve se odigralo tako munjevito, nestvarno brzo u odnosu na danšnje "projekte" i "ulaske u studio". Ilija mi je pokazao pesme, probali smo nekoliko puta, snimili na kasetu, vratio sam se u Šabac, vežbao, i sutradan u studio.

- "Niko nije k'o nas dvoje" zavrtela se na svim narodnjačkim radio stanicama. Ta pesma postade namenska, jedna od najtraženijih u željama i čestitkama, iako se nigde ne spominje ni majka, ni otac, ni brat, ni sestra, ni ujka, ni svadba. Moj prvenac je širio jednu prelepu poruku, bio je kao poručen za svaku vezu između dvoje ljudi.

Iako mu je trgovina bila glavno zanimanje, ostavio je Miško i značajnog traga u diskografiji. Snimio je pet singlova, dva LP-ija sa nekoliko večitih hitova i potencijalno slušanih pesama: "Ustaj sine, ustaj rano moja", "Osamnaest karanfila za tvoj rođendan", "Niko nije k'o nas dvoje", "Život je dušo lep", "U ratara crne ruke, a bela pogača", "Selo moje, zemljo obećana", "Hej, pogodi", "Dođi kad ostaneš sama", "Ne gledaj me ispod oka kradom", "Neka misle da ja srećno živim"...

- Kada sam 1978. godine snimio pesmu "18 karanfila za tvoj rođendan", u šabačkom kraju svadbe su bile zakon. I najveći siroma' pravio je domaćinsku svadbu. Retko ko je tada proslavljao punoletstvo. A, eto, danas svadbe gube to domaćinsko ruho, a punoletstva dobijaju ekspanziju. Tako i "18 karanfila" posta namenska pesma.

Snimio je Miško i dva trajna snimka za arhivu Radio Beograda: "Prošetali šabački trgovci" i "Hoćemo li u Šabac na vašar".

- To su pesme koje su pevali čuveni šabački Cicvarići još u 19. veku. Pošto sam važio za najraspevanijeg šabačkog trgovca 20. veka, na nagovor mog slavnog zemljaka Branimira Đokića ovekovečio sam ih kao trajne snimke sa Narodnim orkestrom. Da ostane sećanje na vreme kada je "poljupce čak iz Luvra slala Šapcu Mona Liza".

- Imao sam sreću da snimam u najberićetnije vreme za narodnu muziku. Publika je bila željna pesme, ploče su se kupovale, naš Radio Šabac je bio gigant i lider u promociji novih pesama i pevača. Šabac je tada bio grad od sto kafana, a u svakoj živa muzika.

- Baveći se trgovinom i estradom, vodio sam računa o svom izgledu. I u konfekciji je moda činila svoje: odelo sa širokim menjalo je odelo sa uskim reverom, sa jednim redom dugmadi menjalo je odelo sa dva reda dugmadi, falt je menjao šlic. Ali, nikad se odelo nije ukrštalo sa kombinezonom da bi se pravilo strašilo, kao što se danas radi u modernom folku.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA