Sećanje na Danila Živkovića: "Šta je s tobom Radovane" i ostali šeretluci legendarnog kompozitora i pevača

Bio je nestvarno miran i tih čovek, a tako plodan kompozitor, pevač i pedagog. Preminuo je 4. januara 2002.

  • 0
Muzička apoteka Danilo Živković

Foto: Promo

"Šta je s tobom Radovane,

što provodiš tužan dane,

kakvi li te jadi more

kad si pijan svake zore.

Kako koja zora svane

a ti iz kafane,

a što Radovane

kradeš bogu dane.

Da l' je možda došlo vreme

da te muče uspomene

il' ti život nije mio

zato što si ostario.

Zar pod starost Radovane

od kafane do kafane,

a nekad ćeš lepe čase

poželeti da se vrate."

(Danilo Živković - Mića Živojinović)

- "Šta je s tobom Radovane" je svakako moja tezgaroški najskuplja pesma. "Radovan" je reprezent mog pevačkog i kompozotorskig izraza. Mnogi me pitaju - a što baš Radovan?

- Taj Radovan sam i ja i svako ko se pronalazi u pesmi. Ja svog junaka pomalo kritikujem, a pomalo i savetujem u nadi da nikad nije kasno da se popravi. Jer, "nekad ćeš lepe čase poželeti da se vrate" - pričao je Danilo Živković (1939 - 2002) u radio izdanju Muzičke apoteke.

Danilo Živković je rodonačelnik novokomponovanih šeretskih pesama. Jedan je od prvih kantautora koji je stao u odbranu tog malog čoveka i njegovih malih i velikih poroka. Od sredine 60-ih komponovao je, i za sebe i za druge, stotine šeretskih pesama i večitih hitova: "Rešio sam da se ženim", "Šta je s tobom Radovane", "Što se mala uobrazi", "Mirno spavaj nano", "Urekla ga nano neka", "Pala ćuprija", "Lola iz Inđije", "Šuška se, šuška", "Cica maca", "Sećaj me se, sećaj", "Veli meni moj komšija Steva", "Ej, dala sam ti oči vrane", "Sviđaš mi se momče", "Zbog tebe mori Leno", "Šta se koga tiče kako živim ja", "Voliš li me isto kao nekad", "Podeli sa mnom dobro i zlo", "U vojsku me majka šalje"...

- Mnoge od tih pesama nastale su kao sećanje na moje detinjstvo, tako siromašno a tako lepo. Rođen sam u selu Izvor kraj Pirota, ali već od trinaeste godine napuštam rodni dom. Živeo sam malo u Zagrebu, momkovao kod maminih u Sremu, a na kraju se skrasih u Beogradu.

- Sve te krajeve u kojima sam živeo proučavao sam i etnografski i etnomuzikološki. Pokušao sam da opevam te moje komšije i ukućane, te pijane junake moga detinjstva.

Nema tog festivala narodne muzike na kome se nije pojavila i neka Danilova pesma. Danilov pevački i kompozitorski opus je Jugoslavija u malom.

- Između ostalog, učestvovao sam pet puta u Valandovu na festivalu nove makedonske pesme, učestvovao sam i na festivalima popevke i zagorske pesme. Jedino ostah dužan mom rodnom Pirotu.

- Muzički sam odnegovan na temeljima Carevca i Krnjevca. Zato me i užasava sve prisutniji nesklad između durske melodije i tragičnog teksta. Zamislite pakleni tempo, rumbu ili čak i kolo, a ovamo se peva "Sve si mi uzela što sam imao" ili "Što me rodi majko"?! Da se razumemo, izuzetno poštujem sentiše. Kad su upakovani u neku baladu i otmeni mol, mogu da oplemene čoveka.

Uporedo sa veoma plodnom kompozitorskom karijerom, snimao je Danilo i svoja pevačka ostvarenja. Učio je solfeđo, savladao note, svirao i komponovao na klaviru, podizao mlade talente. Plenio je prelepom bojom glasa, radijskim i gospodskim načinim donošenja pesme, pristojnom dikcijom za jednog Piroćanca.

- Drago mi je da je pedesetak mojih pesama snimljeno kao trajni snimak u arhivi Radio Beograda, Zagreba, Sarajeva, Podgorice, Skoplja, Osijeka. Boro Tamindžić, poznati crnogorski muzičar i dugogodišnji šef Narodnog orkestra RTCG, upita me jednom prilikom: "Kako to? Ti Piroćanac, a komponova 'Što se mala uobrazi', jednu od najlepših crnogorskih pesama?"

Bio je nestvarno miran i tih čovek, a tako plodan kompozitor, pevač i pedagog. Preminuo je 4. januara 2002.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA