Pesme i pevači sa "Ilidže 1972": Ono kad je Dobrivoje drhtao ispred Zaima

Sve učesnike pratio je Narodni orkestar RTVSA pod umetničkim vođstvom Ismeta Alajbegovića Šerbe i Jovice Petkovića

  • 1
Muzička apoteka Foto: Promo

"Ponoć se već svila nad usnulim gradom,

na sokake snene blagi mesec sja,

a tuga se svila u mom srcu mladom

što ne mogu noćas da te ljubim ja.

Spavaj, spavaj mila, željo srca moga,

u zanosnoj noći sanjaj slatki san,

a ja ću da lutam pun nemira svoga

dok sa bistrih gora ne osvane zora.

Ulicama lutam, pjesmama se tješim,

noćas tebe nema srce da ti dam,

samo mjesec ovaj na mene se smješi

kao da mi veli - tvoje jade znam.

Dok ja tiho šapćem mjesecu dalekom

da već mnoge noći ne poznajem sna,

moje zlato spava na jastuku mekom,

nit' mi jade sluti, nit' mi boli zna."

(Rade Jovanović)

Pesmom "Bez mira i sna" legendarni Zaim Imamović je 1972. godine osvojio tri nagrade na Ilidžanskom festivalu: nagradu za interpretaciju, nagradu za tekst i drugu nagradu publike. Doduše, ova pesma je davno zaboravljena, ali i posle više od pola veka svedoči o duhu jednog davno prohujalog vremena.

- Nikad neću zaboraviti tu probu uoči finala. Kad sam završio nastup, prišao mi je Zaim i rekao: "Samo da znaš, dobio si lepu pesmu, kao stvorenu za tebe. Opusti grlo, navijam za tebe" - pričao je Dobrivoje u Muzičkoj apoteci.

- Kad sam čuo takve reči od takve gromade, oduzelo se sve u meni pa i ono malo glasa. Pomišljao sam i da odustanem od finala, ali kako da izneverim mog uzora. Nekako sam se okuražio i nastupio u finalu, ali kad sam ugledao Zaima... Nisu pomogli ni aplauzi publike, ni Zaimov blagi pogled. Jedva sam izvukao pesmu na bini, a i kad sam je snimao u studiju nisam pobedio drhtavicu.

Dobrivoje Topalović je nastupio kao zvezda Diskosa sa pesmom Joza Penave "Daj, daj, Daliborko". Diskos je imao i svog debitanta Slobodana Trifunova sa pesmom Draga Trkulje "Postao sam momak".

Nedeljko Bilkić je osvojio prvu nagradu publike sa pesmom Ismeta Alajbegovića Šerbe "Sevdalinko, pjesmo najmilija".

- Šerbo mi je napisao pravu umetničku pesmu u slavu sevdaha. Znao sam da ta pesma ne može biti mnogo komercijalna, ali kad sam pustio glas i zapevao prvi stih "Sevdalinko, pjesmo najmilija, ispjevana u hladu avlija", prolomio se aplauz da nisam čuo orkestar. Slično je bilo i kad sam zapevao refren. Jednostavno, otpevao sam nešto novo što je odmah pogodilo publiku - pričao je Bilkić u radio izdanju Muzičke apoteke.

Čast Crne Gore na "Ilidži '72" branio je Dragoljub Drago Kovačević sa pesmom Minje Vučetića "Oro". Ovaj kršni Nikšićanin, uvek u crnogorskoj narodnoj nošnji, bio je angažovan u RTVSA kao ekskluzivni vokalni solista za crnogorsku narodnu pesmu.

Makedoniju je predstavljala nadolazeća zvezda Usnija Redžepova sa pesmom Goceta Dimčevskog "Da ima ljubov, da ima sreka". Produkciju Jugoton predstavljala je Zora Dubljević sa pesmom Blagoja Košanina "S drugom moram da te dijelim".

Za kompozitora festivala proglašen je Radoslav Graić koji je u finalu imao tri veoma zapažene pesme: "Ašiklija" (Nedžad Salković), "Bašcaršija, Sarajevu najmilija" (Slobodan Lalić), "Od Sarajki ljepših žena nema" (Zekerijah Đezić).

Veoma zapažene nastupe na "Ilidži '72" ostvarili su Sabahudin Kurt sa pesmom "Oj, sevdahu što si težak" i Mladen Tomić sa pesmom "Dalan".

Sve učesnike pratio je Narodni orkestar RTVSA pod umetničkim vođstvom Ismeta Alajbegovića Šerbe i Jovice Petkovića.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA