I neženje imaju svoju himnu: Jedno sećanje na Miju Krnjevca i pesmu "Jesen prođe, ja se ne oženih"

Ovu antologijsku pesmu snimali su i Pavle Stefanović, Aca Trandafilović, Radiša Urošević, Raša Pavlović, Aca Ilić, Marinko Rokvić i ostali velikani narodne muzike

  • 0
Mija Krnjevac, Muzička Apoteka Foto: Promo

"Jesen prođe, ja se ne oženi',

često majka govorila meni:

sine Rade, devojaka dosta,

ti mi sine neoženjen osta.

Ja imadoh curu kraj Morave,

zanele me njene oči plave,

to je majko lepa cura mila,

to mi majko prva ljubav bila.

Volesmo se, još smo bili mali,

drugom su je njeni obećali,

zato majko neoženjen osta',

ako imah devojaka dosta."

(Mija Krnjevac - Dragiša Nedović)

Ova pesma se toliko onarodila, da bi bilo krajnje neumesno i rogobatno nazvati je "novokomponovanom". Pobedila je i svoje autore (dva narodna genija - Nedovića i Krnjevca), pobedila je i sve svoje izvođače, izgubila je jedino od naših neženja. I "Jesen prođe, ja se ne oženih" prosto je nemoćna pred "belom kugom".

- Moji tezgaroški i muzički počeci su vezani za Miju Krnjevca. Prve tezge u okolini Beograda (Begaljica, Ritopek, Slanci, Veliko Selo), te čuvene domaćinske svadbe, radio sam sa Mijinim sinom Acom - priča Milan Simić za Muzičku apoteku.

- Posle svirke, negde u jutarnjim satima, vratimo se kući onako isrpljeni i isceđeni. Istovarimo instrumente i opremu, a čika Mija nam skuva kafu da dođemo sebi. Uz kafu i Mijinu svirku i ne primetimo koliko se odanilo. Posle Mijine svirke nismo ni odlazili na spavanje. Prolazio nas je i najteži umor i bili smo spremni za sledeći nastup.

Nastupajući i sa starijim i sa mlađim Krnjevcem, Milan Simić nije ni slutio kakvu će pesmu dobiti na svom prvom albumu s početka 80-ih.

- I u studiju smo napravili porodičnu atmosferu, nešto kao sobnu svirku. Ja pevam, Aca svira sa ansamblom, a čika Mija utrči na neke deonice. Snimimo devet pesama, al' nam zafali još jedna da popunimo album. "Snimi jesen prođe, ja se ne oženih!" - reče mi čika Mija.

- Nisam mogao da poverujem sa kojom mi je lakoćom ustupio jednu od svojih najonarođenijih i najskupljih pesama. Zamislite tu privilegiju da vam jedan Mija Krnjevac ponudi da snimite pesmu koju je on komponovao i prvi snimio na stihove još jednog narodnog genija Dragiše Nedovića.

"Jesen prođe, ja se ne oženih" ušla je u narod kao izvorna pesma još u Carevčevo doba. Tada je Mija Krnjevac uživo pevao i svirao u polučasovnim emisijama na Radio Beogradu. Tako se zavrtela i "Jesen prođe", i to pre pojave prvih Krnjevčevih ploča.

Ovu antologijsku pesmu snimali su i Pavle Stefanović, Aca Trandafilović, Radiša Urošević, Raša Pavlović, Aca Ilić, Marinko Rokvić i ostali velikani narodne muzike. Himnu naših neženja snimali su i tamburaši Janike Balaža i trubači Svetozara Lazovića Gonga.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA