Pesnik Novica Kostić o vaskrsnuću pesme "Nema više fijakera": Cicvarićki duh za novo doba

Snimio je Šaban nekoliko pesama Novice Kostića u starogradskom ruhu, u spomen i čast starog Šapca i legendarnih Cicvarića

  • 4
Muzička apoteka, Pesnik Novica Kostić o vaskrsnuću pesme Nema više fijakera Foto: Promo

"Nema više violina

ni gizdavih fijakera

niti ima lepih dama

nit' otmenih kavaljera.

Nema one tihe pesme

kad u duši cveće cveta,

kao da su fijakeri

sve odvezli na kraj sveta,

kao da su violine

ispričale sve sudbine.

Nema stare dobre pesme

ni igranke ni posela

i u gradu i u duši

i ljubav je zanemela.

Nema više one sreće,

tajni, šapat, ljubav slatka,

kao da su fijakeri

sve odvezli bez povratka."

(Šaban Šaulić - Novica Kostić)

"Nema više fijakera" snimljena je 1987. godine na Šabanovom albumu za produkciju Sarajevodisk. U to vreme je snimljen i spot koji je svakako produžio vek ovoj pesmi. A sve je u ovom spotu tako obično i jednostavno, baš kao što je i Šaban bio.

- Ta pesma je baš prava šabačka - i tekstom i melodijom i aranžmanom i tim divnim spotom koji smo snimili u kafani "Kod Lile" u Šapcu. Baš kad je počeo da izumire taj cicvarićki duh, mi smo snimili spot u jednoj kafani gde sve asocira na stari Šabac - priča Novica Kostić, pisac pesme "Nema više fijakera" i jedan od najplodnijih Šabanovih tekstopisaca.

- Pomalo se i sećam tih fijakera koji su tutnjali kroz Šabac i Mačvu. Neki su vozili svatove, neki su razvozili putnike, a neki su, kao u pesmi Dragiše Penjina, vozili štap i šešir šabačkih boema.

"Nema više fijakera" doživljava pravu eksploziju i u nekim novim obradama u "Zvezdama Granda" i "Nikad nije kasno".

- Mnogo mi više od milionskih pregleda na Jutjubu znači kad čujem: "Ovo je slika mog detinjastva i Šapca kojeg više nema." To je svakako najveća pohvala jednom pesniku, mada sam ja pomalo i slikar. Zato sam dragom Šabanu uradio i jednu sliku, u stvari ulje na platnu sa njegovom rodnom kućom.

- Ja pamtim i tu staru kuću u kojoj je Šaban rođen i sve njene kasnije dorade. Zadnjih godina je i Šaban sve ređe dolazio u Šabac. I njegova rodna kuća izmenila je prvobitni izgled, izgubile su se te brojne kafane i čivijaški duh.

Snimio je Šaban nekoliko pesama Novice Kostića u starogradskom ruhu, u spomen i čast starog Šapca i legendarnih Cicvarića.

- U tom duhu su i pesme "Nema više fijakera", "Može li Kato još jedno piće", "Kad Svetlana vino toči". Iako nisam rođen u Šapcu, iako sam kao oficir obišao celu Jugu, u Šapcu živim 40 godina. Šabac je "Meka za narodnu muziku" i moj grad. I Šaban je dolazio u Šabac, ponekad i samo da se vidimo, a često i s namerom da obiđe svoje maljane.

- Prvi utisak o nekom gradu je važan kao i prvi utisak o nekoj pesmi. Često prvi stih pesme određuje i karakter melodije. Taj prvi udar i prvi stih je možda i najbitniji kod pesme. Ako vam se ne svidi foršpil i prvi tonovi, teško da će vam se svideti i ostatak pesme. Ovu pesmu je svojim aranžmanima svako podigao i maestralni Dragan Knežević, kao i Mirko Kodić, Mića Nikolić, Hasan Dudić ostali majstori iz ansambla.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    21. januar 2023 | 15:08

    Ovi mladi „pevači“ mogu samo da zive od prepevavanja pesama pravih starih pevača. Njihovih pesama, ako ih uopšte imaju, ne mogu ni sami da se sete dve godine kasnije a kamoli tek mi.

  • Mladi su dno za sapketa.

    23. januar 2023 | 22:59

    Imam plocu od majke. To je neverovatno kako covek ima lepe tekstove. Bez psovki, sarkazma, arogancije. Iako nisam ljubitelj, svidja mi se, jer peva iz duse. Danas je sve smuti pa prospi.

  • Nedeljko

    22. januar 2023 | 05:58

    Svaka čast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA