45 godina pesme "16 ti leta beše": Sećanje na Savu Radusinovića

"Pokazao sam Savi nekoliko pesama, odsvirao na harmonici, a on je pažljivo slušao i pevušio. A onda sam mu pokazao i pesmu koju sam obećao Bori Drljači, pa sam shvatio da mu ne leži. Kad sam počeo "Šesnaest ti leta beše", samo je rekao: "Hoću ovu!", pričao je Aca Stepić

  • 4

Savo Radusinović nije lutao u potrazi za dobrom pesmom. Već na svom prvom singlu iz 1978. snimio je pesmu koja će ga nadživeti.

"Noćima već kiše liju,

dušom mojom nemir vlada,

znam da više nećeš doći,

uzalud se srce nada.

Šesnaest ti leta beše

kada sam te zavoleo,

još toliko kad bi prošlo

ja te ne bih preboleo.

Ostaćeš mi u sećanju,

prva si mi ljubav bila,

a ja želja srca tvoga,

mladost si mi poklonila.

Teško mi je zbogom reći

jer te moji snahom zvaše,

ti odlaziš, ja ostajem

na početku puta našeg."

(Aca Stepić - Branislav Cvetinović Laki)

- Pokazao sam Savi nekoliko pesama, odsvirao na harmonici, a on je pažljivo slušao i pevušio. A onda sam mu pokazao i pesmu koju sam obećao Bori Drljači, pa sam shvatio da mu ne leži. Kad sam počeo "Šesnaest ti leta beše", samo je rekao: "Hoću ovu!" - pričao je Aca Stepić, prvi Savin kompozitor.

- Savina muzikalnost je očigledna. To je pevač mekanog i melodičnig glasa, školovan muzičar i dobar svirač na klavirnoj harmonici. Nikad neću zaboraviti Savinu zahvalnost kad kad se pojavila ploča i kad je pesma postala opštenarodni hit. A tek Savina braća! Skakali su od sreće, nudili mi da uživam kod njih u Americi.

Posle uspeha sa diskografskim prvencem, Savo nastavlja da snima sa kompozitorom Dobrivojem Docom Ivankovićem. Saradnja je trajala punih dvadeset godina, sve do Docine smrti.

- Docini stihovi su gotova pesma. Govorio mi je: "Eh, kad bih znao da sviram makar kao ti i da pevam makar kao Gvozden Radičević, ko zna gde bi mi bio kraj." I ovako mu nema kraja. Hvala mu za svaku melodiju i za svaki stih. Hvala mu i za harmoniku koju mi je poklonio - Govorio je Savo povodom smrti Doce Ivankovića.

Savo Radusinović (1954 - 2007) je autentičan kantautor. Rano je propevao i naučio da svira harmoniku. Kada je iz rodne Podgorice došao u Beograd, oduševio je svojom muzikalnošću i najveće majstore.

- Kada sam sa svojim orkestrom zasvirao na Savinoj trećoj singlici, našalih se pa mu rekoh: "Savo, mogao si i note da raspišeš." Savo je na iznenađenje svih prisutnih muzičara seo na stolicu i za nekoliko minuta raspisao note za svoju prvu autorsku pesmu "Nesrećna ženo, ljubavi moja" - pričao je legendarni Tomica Miljić sa kojim je Savo snimio dva singla i prvi LP.

- Tada smo saznali da je pohađao muzičku školu i da je odlično vladao notama. Kasnije nas je Savo oduševljavao desetinama pesama koje je komponovao i pevao na svojoj klavirci.

Dobar deo Savine diskografije (pet albuma od 1982. do 1998.) obeležio je Miroljub Aranđeloviić Kemiš sa svojim vanvremenskim svirkama i aranžmanima. Sa Kemišem je pre 40 godina snimio i svoju autorsku pesmu "Ti si žena koju ludo volim" koju prihvatiše i turbo klinci. Ta pesma je u doba dvojkaške ćirilice bila ekstremno moderna, a danas je još modenija i slušanija - presnimavaju je i "Grandovci".

Diskografija Save Radusinovića je jednostavna: tri singla, pet LP-ija, dva CD-a i nekoliko festivalskih pesama. Po broju hitova na tako malo ploča u rangu je Milančeta Radosavljevića, sa kojim je nekako i stilski najbliži.

- Nas dvojica smo nekako najsličniji. Počeli smo kod istog kompozitora (Ace Stepića), prve pesme su nam bile slične, slušaoci su nas mešali. Kad je snimao svoje prve pesmice, dolazio je kod mene, stalo mu je bilo do mog mišljenja. Ja sam nešto pre Save počeo da snimam, ali je Savo pre mene postao popularan, naročito u Beogradu - kaže Milanče Radosavljević.

Savo je pevač najsuptilnije interpretacije. Ni pre ni posle Save niko tako nije milovao pesmu. Unosio se u svaki slog, kao da je tepao dok je pevao. Savinim emocijama uvek je bilo tesno, zato je i produžavao samoglasnike. Siguran sam da ne bi položio audiciju kod Carevca, a osvojio je milione slusalaca bez podrške velikih medija. Teško da će se i najveći ljubitelji Savine pesme setiti nekog njegovog pojavljivanja na televiziji.

Voleo je pesmu i znao je da je donese. Plenio je gospodstvom i u najzadimljenijoj kafani. Možda Savu najbolje odslikava refren legendarnog pesnika Atanasija Savića:

"Zovite me gospodine

i kad nemam ceh da platim,

imam dušu kojom mogu

sve na svetu da pozlatim."

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA