• 1

Tako je pevala Nina Spirova: Makedonski biseri jednog šlageraša

Životni putevi vodili su Ninu Spirovu u Skoplje, Beograd, Zagreb, Nemačku, Ameriku. Preminula je u Filadelfiji 11. septembra 2020. godine

 • 1
Muzička apoteka, Nina Spirova

Foto:Promo

"Ajde, slušaj, slušaj, kaleš bre Anđo,
što tamburata sviri.

Tamburata sviri, kaleš bre Anđo,
anama da bidiš.
Anama da bidiš, kaleš bre Anđo,
na čardak da sediš.
Na čardak da sediš, kaleš bre Anđo,
žoltici da broiš.
Žoltici da broiš, kaleš bre Anđo,
biseri da nižiš.
Biseri da nižiš, kaleš bre Aanđo,
na grlo da rediš.
Ajde, slušaj, slušaj, kleto bre Turče,
anama ne bivam.
Turski ne razbiram, kleto bre Turče,
vera ne menuvam."
(makedonska narodna)

Dugo se mislilo da se ovoj pesmi nema šta dodati, barem što se interpretacije tiče. Zakovali su je i Esma Redžepova, Nikola Badev, Danica Obrenić, Jadranka Stojaković, Merima Njegomir, Luis... A onda je "Kaleš bre Anđo" snimila i Nina Spirova uz harmoniku Ljubiše Pavkovića i uz pratnju Velikog narodnog orkestra RTS-a.

- Ninu Spirovu sam upoznao kad je važila za briljantnog šlager pevača. Znam da je nastupala i pobeđivala na "Opatiji", "Beogradskom proleću" i svim ostalim prestižnim festivalima zabavne muzike. Nina je bila fascinirana kako ja sve to poznajem, a ja sam bio fasciniran kako Nina peva narodnjake.

- Nina je bila vrhunski pevač i zabavne i narodne muzike, mada nikad nije bila u špicu popularnosti. Kad sam je čuo kako peva Makedoniju, moji senzori su proradili i bio sam siguran da ćemo snimiti nešto za pamćenje - kaže maestro Ljubiša Pavković.

Nina Spirova je rođena 1938. godine u Prilepu. Odrastala je uz roditelje koji su se bavili muzikom. Nižu muzičku školu završila je u svom rodnom gradu, a u Skoplju je završila Srednju muzičku školu, odsek solo pevanja i klavira. Kad je početkom 60-ih zapevala na Radio Skoplju, aber o talentovanom devojčurku stigao je i do najvećih hitmejkera zabavne muzike.

- Dugo sam odbijala da snimim ploču, posmatrajući mrštenje mojih profesora koji su bili ubeđeni da ću na estradi pokvariti sve ono što sam od njih naučila. Kafana i estrada smatrani su od akademskiih krugova kao mesto nižeg nivoa umetnisti - govorila je Nina Spirova u radio emisiji "Sabor" Studija B.

- S druge strane, i u školi i na radiju osećala sam se kao ptica u kavezu, kao da sam počela da gubim glas. U jednom trenutku sam poželela da odem. Na moju sreću, upoznala sam Koča Petrovskog, majstora na harmonici i sivu eminenciju makedonske pesme, sa kojim sam zakoračila u kafanu i estradu, oslobodila grlo. Shvatila sam da ima istine u tome da je kafana velika škola. U kafani sam naučila da pevam mekano, tiho, astalski, da produžim dah i frazu.

Dolaskom u Beograd kafanska karijera Nine Spirove dobila je još viši nivo. Pevala je programsku muziku za probranu publiku - zabavnjake, romanse, starogradske, makedonske pesme.

- "Romanitar" je bio stecište gradske gospode i boema. Slušali smo Ivanu Pandurović, Acu Trandafilovića, Dragoljuba Lazarevića, Živana Milića, Ninu Spirovu. Nina je bila pravi specijalista za makedonske pesme. Donosila ih je na sebi svojstven način, i slatko i tehnički besprekorno. Od Nine sam prvi put u životu čula neke makedonske pesme i uvrstila ih u svoj repertoar - pričala je Merima Njegomir u Muzičkoj apoteci.

Festival zabavne muzike "Opatija '62" označio je prekretnicu u životu Nine Spirove. U konkurenciji najvećih zvezda bivše Juge osvaja prvu nagradu sa pesmom "Eden baknež". Svojim neverovatno lakim pevanjem oduševljavala je i publiku i kritičare, pisalo se da je i Gabi Novak dobila ozbiljnu konkurenciju. Imala je Nina i retko umiljat i školovan glas, falio joj jedino megahit.

Posle desetak snimljenih singlova sa zabavnim pesmama, Nina Spirova objavljuje dva albuma (1974. godine za produkcuju RTV Ljubljana i 1984. godine za produkciju Jugoton) sa biserima makedonske pesme: "Kaleš bre Anđo", "Belo lice ljubam jas", "Zajdi, zajdi", "Kaži, kaži, libe Stano", "Makedonsko devojče", "Bolen leži mlad Stojan", "Bolen mi leži Mile pop Jordanov", "Bog da bie koj prv spomna", "Snošti pominav", "Sudbo moja", "Donka sedi na pendžere", "Eleno, mome, ubavo", "Dojčine sine", "Oj, devojče, belo i crvemo", "Si zaljubiv edno mome", "Majko, ko čuka na porta", "Oj, Slavenče, džanum", "Luleja je Jana", "Marie, bela, Marie"...

- Nina je pevala nekako grleno, oduševljavala me svakom otpevanom pesmom, kao da slušam soliste ruskih horova. Sve te prelepe makedonske pesme snimili smo za arhivu Radio Beograda, a onda je objavljena i LP ploča na koju sam ponosan. Tvrdim da je to jedan od mojih najbolje odsviranih albuma - ističe Ljubiša Pavković.

- Nina je maestralno otpevala i toliko raubovanu i često puta skrnavljenu pesmu "Zajdi, zajdi". E, tu se vidi muzikalnost, u jednoj širokoj i nežurećoj pesmi koja ima svoje muzičke zakone i svoje trajanje, bez nagomilavanja fraza i bez potrebe da pesma traje 18 minuta kad traje četiri minuta.

Životni putevi vodili su Ninu Spirovu u Skoplje, Beograd, Zagreb, Nemačku, Ameriku. Preminula je u Filadelfiji 11. septembra 2020. godine.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • JS

  2. februar 2023 | 17:54

  Kako je ovo lepo prisećanje na jednu divnu ženu, prodornog glasa, koji dira u dušu. Bilo je zadovoljstvo slušati je uživo i diviti se njenim glasovnim sposobnostima. Spada stvarno, u plejadu makedonskih velikh muzičkih umetnika i poznavaoca pesme. Nezaboravna, lepa Nina. Počivajte u miru.🙏

  3
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok