Vreme čitanja: oko 2 min.

Pesma što veseli i najtužnije: Lepote i tajne pesme "Oj, vesela, veselice"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Oj, vesela, veselice" ovekovečila je Ksenija i u vidu trajnih snimaka za arhivu Radio Beograda i Podgorice

  • 0
Muzička apoteka, Oj, vesela, veselice Foto: Promo

"Oj, vesela, veselice" zapisana je u vremenu i pre pojave prvih trakaša i magnetofona i mnogo pre pojave prvih gramofona i radio aparata. Ova narodna lirska pesma ima mnogo anonimnih tumača i jednog slavnog, neprikosnovenog - Kseniju Cicvarić.

"Oj, vesela, veselice,

vesele ti oči imaš.

Koga god si pogledala,

vakome si ranu dala.

I mene si pogledala,

i mene si ranu dala.

Što bi dala bijela vilo

da si mene prijed znala?

Ja bih dala vezen jastuk,

na jastuku ime tvoje.

Ime tvoje, ime moje,

da se dvoje razgovore."

(narodna)

- I "Veselicu" i mnoge druge pesme čula sam od moje majke Simonide. Od majke sam nasledila i glas i dobrotu. Osim u kući, od majke, pesme sam učila i onako uzgred, svakodnevno - pričala je legendarna Ksenija.

- Ako je svadba, ja se zabijem u jedan ćošak pa samo slušam, i gledam da naučim. A tek naše svadbe! Ih, kad nevestu izvode, pa kad je predaju đeverima, pa kad zapevaju 'Oj, vesela, veselice'. To se pendžeri otvaraju, to se trči da se vidi, da se čuje. Ah, što je to bio lijepi život, moj Bože mili!"

"Oj, vesela, veselice" ovekovečila je Ksenija i u vidu trajnih snimaka za arhivu Radio Beograda i Podgorice, kao i na singlu iz 1967. uz sekstet Duška Radetića i na LP-iju iz 1981. uz ansambl Dragana Aleksandrića.

- "Veselica" je za neke muzičare i urednike sevdalinka, stara izvorna pesma. U stvari, to je pre svega gradska pesma, kao i skoro sve pesme iz mog opusa. To je pesma za dušu i merak, za svaku priliku i atmosferu - pričala je legendarna Ksenija.

Ksenija je svojom nadahnutom interpretacijom svakako nadogradila ovu narodnu pesmu i produžila joj vek. "Veselica" je postala pesma što veseli i najtužnijeg.

- Snimila sam stotine izvornih pesama za za fonoteku Radio Beograda, snimila sam i "Veselicu", ali kako godine prolaze sve se više kajem što sam je snimila. Kad god čujem kako to Ksenija miluje, upitam se šta ja ovde imam da dodam - pričala je Merima Njegomir u Muzičkoj apoteci.

- Ja sam molska duša. Snimio sam oko trista pesama i skoro sve su tužne. Snimio sam i jednu veselu, u čast naše Ksenije, našeg "Slavuja sa Ribnice". U stvari, moja najveselija pesma je "Oj, vesela, veselice" - pričao je Zoran Kalezić.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA