Vreme čitanja: oko 4 min.

15 godina od smrti Tome Čolovića: "Oni koji su me pljuvali hteli su da se ogrebu o Malog mrava"

Vreme čitanja: oko 4 min.

- Znam da sam sve ove godine na Studiju B grejao klupu za rezerve. Ali, ja kad uđem na teren dam gol, ja sam estradni Maradona - počeo je Toma Čolović svoju bravuru u radio emisiji "Sabor" Studija B.

  • 0

Pesmom i singlom "Šubare mi moje" iz 1972. godine započela je diskografska karijera Tomislava Tome Čolovića. Onako sićušan i suvonjav, sa 50-ak kila žive vage, nije smatran ozbiljno u svetu medija i estrade. Sve do pojave "Malog mrava".

"Ja sam seljak, od posla izgaram,

mnogo radim a malo odmaram,

u proleće, leto ili jesen

poslovima uvek sam zanesen.

A kad dođe zima, zima

nema mira seljacima,

svuda svadbe, svud se pije,

svuda pune odžaklije,

šubaru nakrivim, pa živim i živim,

šubare mi moje pravi život to je.

Morne, morne seljačke su ruke,

pune znanja, pune milovanja,

vrela srca kao žege letnje,

ne zna seljak ni za kakve smetnje.

Lepi momci pucaju od snage,

prigrlili sebi cure drage,

nadmeću se u igranju kola,

misliš zemlja prepuć' će na pola."

(Miki Mitrović - Dragoljub Hadžić)

- Znam da sam sve ove godine na Studiju B grejao klupu za rezerve. Ali, ja kad uđem na teren dam gol, ja sam estradni Maradona - počeo je Toma Čolović svoju bravuru u radio emisiji "Sabor" Studija B.

- Rano sam propevao, zabavljao drugare i nastavnike. A kad sam u srednjoj školi poverovao da će od mene postati ozbiljan pevač, prijavio sam se na audiciju "Studio 6 vam pruža šansu". Nisam pobedio, al' sam ušao u uži izbor.

- Dobio sam podršku od mog zemljaka i hitmejkera Mikija Mitrovića. Uveo me je u PGP, komponovao moje prve tri singlice i moj prvi hit "Šubare mi moje". Da nije bilo Mikija, možda se nikad ne bih profesionalno bavio pevanjem.

Posle Mikija Mitrovića snimao je Toma i sa Predragom Vukovićem Vukasom, Predragom i Novicom Negovanovićem, Časlavom Đokovićem, Raškom Spasojevićem, Svetom Tomićem. I pre i posle "Malog mrava" snimio je Toma mnogo lepih i slušanih pesama: "Budi jako srce moje", "Sećaš li se srce šta je nekad bilo", "Naša ljubav nije čaša vode", "Profesore, danas me ne pitaj", "Skočio bih u Moravu sa staroga mosta", "Žena koju srce sanja", "Ostao mi šešir na prozoru", "Crn je gavran, a ja crnji", "Sudbinu mi nije još niko prorek'o", "Ja na sever, ti na jug", "Dano, dušo", "Ja ne bacam uspomene"...

- Od prve ploče pa narednih dvadesetak godina snimao sam ploču jednom godišnje. Kad se zaratilo, napravio sam malu pauzu, sačekao da protutnji val turbo folka, sačekao pesme pravih autora, uradio remiksovame snimke i kompilacije mojih starih hitova.

U pesmi se nije štedeo, proživljavao je svaki ton i svaku reč. Takav je bio i u retkim intervjuima. Iskren do bola, oštar u oceni kolega i estradnih fenomena.

- Nađe se i danas poneka lepa pesma ili poneki talentovan autor i kolega, ali toliko je malo onih koji će trajati. Među onima što pevaju tzv. folk, ne bih nikoga izdvojio. To i nije narodna muzika nego neki hibrid - strane arije a domaći tekstovi. Svaki mladi kolega koji se reklamira godinu dana, pa nestane, ne zaslužuje da ga pomenem.

Kad je 1982. snimio "Malog mrava" obeležio je svoje ime u mravinjaku ljudi ovog sveta. "Mali mrav" je pobedio Tomu Čolovića, Toma Čolović je postao Mali Mrav, bez navodnika.

- "Mali mrav" je primer kako se može napraviti moderna pesma na narodnim temeljima. Zasmetao je muzičkim stručnjacima, a ja sam znao da će da bude megahit. To nije uvozna pesma, nego autentična melodija Predraga Negovanovića na tekst Ruždije Krupe. "Mali mrav" je bio i ostao hit, znači ima moć regeneracije.

- Do pojave "Malog mrava" malo njih je znalo ko je Tomislav Čolović, a onda sam i ja postao Mali Mrav. Zbog "Malog mrava" sam oporezovan, skidan sa programa, a kad sam postao popularan hteli su da se okite mojim perjem. Oni koji su me pljuvali hteli su da se ogrebu o "Malog mrava".

"Mali mrav" je otvorio čitav ciklus erotsko-šaljivih i vrcavih pesama u Čolovićevom opusu: "Majka Muju šišala na struju", "Lepa Sneža nagazila ježa", "Crni Grga iz Mokroga Luga", "Crna mačka", "Bela vrana", "Deda babu gleda", "Mala moja prionula za me", "Prešla voda preko poda"...

- Jedan menadžer iz Švedske ponudio mi je da snimim "Malog mrava" na engleskom. Vežbao sam mesec dana i nisam uspeo. Mrzelo me da lomim jezik i tako mi propade međunarodna karijera.

- "Malog mrava" su snimali i u našem okruženju, na slovenačkom, albanskom, rumunskom, engleskom ("Majhna, majhna", "Bubreci vogelj", "Mika furnjika", "Litl ent").

I pored briljantnog scenskog nastupa, urođene vrcavosti duha, prelepih pesama i boje glasa, Toma Čolović se nije nametao i gurao na medije.

- Bilo je u mojoj karijeri i uspeha i promašaja. Ali ja uvek idem dalje, izjednačim i uspeh i promašaj, uvek nastavljam od nule. Malog mrava je lako zgaziti, ali postoji jedno pravilo - slon je veliki, al' ga majmun jaše.

Tomislav Toma Čolović preminuo je 9. februara 2008.

(Goran Milošević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA